Ερντογάν: Το Ισραήλ να «σταματήσει αυτή την τρέλα»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε μέσω X (του πρώην Twitter) το Ισραήλ «να σταματήσει αμέσως αυτή την τρέλα», να βάλει τέλος «στις επιθέσεις του» στη Λωρίδα της Γάζας.

«Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, οι οποίοι κλιμακώθηκαν χθες το βράδυ στη Γάζα, έθεσαν για ακόμη μια φορά στο στόχαστρο γυναίκες, παιδιά και αθώους πολίτες, βαθαίνοντας ακόμη περισσότερο την ανθρωπιστική κρίση. Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει αμέσως αυτή την τρέλα, να βάλει τέλος στις επιθέσεις του», τόνισε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους, καλώντας τους συμπολίτες του να συμμετάσχουν σε συγκέντρωση υποστήριξης στους Παλαιστινίους που οργανώνει το κόμμα του σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.

Στη συγκέντρωση αυτή «θα βροντοφωνάξουμε ότι στεκόμαστε στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού (και) εναντίον του διωγμού από το Ισραήλ».

Ο τούρκος πρόεδρος είχε ήδη προαναγγείλει τη συμμετοχή του στη συγκέντρωση αυτή, που βαφτίστηκε «μεγάλη συγκέντρωση για την Παλαιστίνη» και θα γίνει στον χώρο του παλιού διεθνούς αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης.

Ο κ. Ερντογάν τις τελευταίες ημέρες σκλήρυνε και ανέβασε θεαματικά τους τόνους όσον αφορά τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου, με πάνω από 1.400 νεκρούς, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Την Τετάρτη, ανακοίνωσε πως ακυρώνει όλα τα προγραμματισμένα ταξίδια στελεχών της κυβέρνησής του στο Ισραήλ και στηλίτευσε την ανικανότητα της Δύσης να σταματήσει τον πόλεμο Ισραήλ/Χαμάς.

«Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση», πρόκειται για «απελευθερωτική οργάνωση που προστατεύει τη γη της», είπε, πυροδοτώντας την οργισμένη αντίδραση της κυβέρνησης του Ισραήλ.

Ενώ καλούσε σε αυτοσυγκράτηση τις πρώτες ημέρες μετά την επίθεση της Χαμάς –την πιο πολύνεκρη από καταβολής εβραϊκού κράτους–, ο τούρκος πρόεδρος σταδιακά άλλαξε τόνο, καταγγέλλοντας «γενοκτονία» των Παλαιστινίων, ειδικά μετά το πολύνεκρο πλήγμα σε νοσοκομείο της Γάζας, την ευθύνη για το οποίο επέρριψε αμέσως στον στρατό του Ισραήλ, χωρίς να εκφράσει την παραμικρή αμφιβολία παρά τις διαψεύσεις αυτού του τελευταίου, που κατηγόρησε παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση, κάτι που ενστερνίστηκε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

28.10.2023