Ευρωπαϊκή Ένωση: 27 συμφωνούν για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία

Άρθρο της Le figaro

Οι 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν  τη Δευτέρα 18 Ιουλίου για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ενσωμάτωση της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, την επομένη της υπογραφής πρωτοκόλλου μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας για την άρση των τελευταίων εμποδίων.

Οι Είκοσι Επτά μόλις “μόλις έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία!” έγραψε στο Twitter ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα, η χώρα του οποίου κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ. «Κάναμε ένα ακόμη σημαντικό βήμα για να φέρουμε τα Δυτικά Βαλκάνια πιο κοντά στην ΕΕ», πρόσθεσε, μετά από συνάντηση για το θέμα στις Βρυξέλλες. Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα και ο ομόλογός του της Βόρειας πΓΔΜ Ντίμιταρ Κοβατσέβσκι αναμένεται στις Βρυξέλλες την Τρίτη να ξεκινήσουν επίσημα τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν χρόνια γράφει η le figaro.

Η έναρξη των διαπραγματεύσεων καθίσταται δυνατή με την υπογραφή την Κυριακή από τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία ενός διμερούς πρωτοκόλλου, το οποίο ξεκίνησε από τη Γαλλία, η οποία άσκησε την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του έτους. Το πρωτόκολλο θα επιτρέψει, μεταξύ άλλων, στην πΓΔΜ να γίνει μία από τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Η Βουλγαρία είχε μέχρι πρόσφατα εμποδίσει την έναρξη διαπραγματεύσεων λόγω μιας σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών για έναν μακρύ κατάλογο ιστορικών και γλωσσικών ζητημάτων. Η Βόρεια Μακεδονία είχε γίνει υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ πριν από σχεδόν 20 χρόνια και έπρεπε ήδη να ξεπεράσει σημαντικές διαφορές με την Ελλάδα για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ τον Μάρτιο του 2020. Η βουλγαρική θέση εμπόδισε επίσης την υποψηφιότητα της Αλβανίας, η οποία είναι υποψήφια από το 2014.

Υπό γαλλική πίεση, το βουλγαρικό κοινοβούλιο συμφώνησε τον περασμένο μήνα να άρει το βέτο του με αντάλλαγμα την εγγύηση ότι η Βόρεια Μακεδονία θα ικανοποιούσε ορισμένες απαιτήσεις σε σημεία διαφωνίας. Το ζήτημα της γλώσσας παραμένει πολύ ευαίσθητο στη Βόρεια Μακεδονία, με τη Βουλγαρία να θεωρεί τη μακεδονική γλώσσα ως βουλγαρική διάλεκτο, ενώ οι δύο χώρες μάχονται για ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα, που κληρονομήθηκαν κυρίως από το οθωμανικό παρελθόν. Η Βόρεια Μακεδονία έχει δεσμευτεί να τροποποιήσει το σύνταγμά της ώστε να συμπεριλάβει Βούλγαρους σε αναγνωρισμένες εθνοτικές ομάδες και να εφαρμόσει συνθήκη φιλίας του 2017 για την εξάλειψη της ρητορικής μίσους. Η εθνικιστική δεξιά του VMRO-DPMNE είναι εξοργισμένη και τις τελευταίες ημέρες κατήγγειλε τον συμβιβασμό και αποκάλεσε τον Ντίμιταρ Κοβατσέβσκι «προδότη». Οι Βρυξέλλες επιμένουν στη διεύρυνση της ΕΕ στα Βαλκάνια, καθώς η στρατηγική σημασία της περιοχής έχει αυξηθεί στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία.

ΠΗΓΗ La figaro