Ε.Ε.: Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, 3 Μαΐου 2022

Δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Καθώς εορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, γενναίοι και γενναίες δημοσιογράφοι, εικονολήπτες/εικονολήπτριες, ανταποκριτές/ανταποκρίτριες φωτογράφοι και μπλόγκερ διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να μας ενημερώνουν σχετικά με την απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Οι ρωσικές δυνάμεις συλλαμβάνουν, αρπάζουν ή απάγουν και στοχοποιούν δημοσιογράφους και παράγοντες της κοινωνίας των πολιτών με σκοπό να εμποδίσουν τον κόσμο να ακούσει την αλήθεια. Καλούμε εντόνως τη Ρωσική Ομοσπονδία να σταματήσει αμέσως αυτές τις επιθέσεις και πρακτικές. Σύμφωνα με την πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία της δημοσιογραφίας και την ασφάλεια των δημοσιογράφων, ήδη 10 ουκρανοί και ξένοι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης σκοτώθηκαν, ενώ πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν.

Η ασφάλεια των δημοσιογράφων αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ. Η ΕΕ παρέχει έκτακτη στήριξη στα μέσα ενημέρωσης και στους/στις δημοσιογράφους που καλύπτουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης ψυχολογικής υποστήριξης, κρανών και άλλου προστατευτικού εξοπλισμού, καθώς και χρηματοδότηση για την κάλυψη των μισθών.

Ενημερώνοντας από την πρώτη γραμμή του πυρός και αποκαλύπτοντας τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που διαπράττονται από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, οι δημοσιογράφοι συμβάλλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και της διαστρέβλωσης των πληροφοριών σχετικά με την εισβολή. Διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην προσπάθεια να μη μείνουν ατιμώρητες οι φρικαλεότητες αυτές. Οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους.

Στη Ρωσία και στη Λευκορωσία, παρά τον κίνδυνο μακροχρόνιας κάθειρξης και παρατεταμένων συλλήψεων, τα θαρραλέα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και κάποιοι μεμονωμένοι δημοσιογράφοι προσπαθούν να ενημερώνουν σχετικά με τον πόλεμο που διεξάγει η ρωσική ηγεσία κατά της Ουκρανίας και τις φρικαλεότητες που διαπράττονται κατά του ουκρανικού λαού.

Παρομοίως, πολλοί ανεξάρτητοι και αφοσιωμένοι δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να εκθέτουν αδικίες στις δικές τους χώρες και να συμβάλλουν στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Πολλοί είναι αυτοί που το κάνουν, παρά την καθημερινή παρενόχληση, τη βία και τον εκφοβισμό που υφίστανται, τόσο εντός όσο και εκτός διαδικτύου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση τους υποστηρίζει. Ο ελεύθερος Τύπος είναι η προϋπόθεση για μια πιο δημοκρατική, ισχυρότερη και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην προστασία και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε χωρίς καμία υποχώρηση για την ελευθερία του Τύπου.

2.5.2022