Ε.Ε.: Παρατηρήσεις του Paschal Donohoe μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup της 23ης Φεβρουαρίου 2024

Γεια σε όλους,

Είναι πραγματικά υπέροχο να βρίσκομαι ξανά εδώ και να βρίσκομαι εδώ σε αυτό το υπέροχο γήπεδο. Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στον Vincent και τη βελγική προεδρία για την εξαιρετική φιλοξενία τους, και όπως είπα, για μια τόσο πρωτότυπη τοποθεσία στην οποία μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας.

Θα σας διαβάσω γρήγορα την ημερήσια διάταξη και το περιεχόμενο της σημερινής συνεδρίασης, σημειώνοντας επίσης ότι μαζί μας ήταν η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Irene Tinagli.

Όλες οι συζητήσεις μας σήμερα ήταν σε περιεκτική μορφή, γι’ αυτό προσκαλέσαμε και καλωσορίσαμε τους φίλους και συναδέλφους μας εκτός του ευρώ, και όλη η σημερινή συζήτηση αφορούσε το πολύ σημαντικό θέμα του μέλλοντος των ευρωπαϊκών κεφαλαίων και των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Βρισκόμαστε τώρα στο τέλος μιας πολύ διεξοδικής διαδικασίας προβληματισμού, η οποία ξεκίνησε πριν από λιγότερο από ένα χρόνο, ανταποκρινόμενη στην έκκληση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να εντείνουμε όλοι μας τις προσπάθειές μας για να προωθήσουμε την Ένωση Κεφαλαιαγορών. Μαζί με όλους τους συναδέλφους μου, αναλύσαμε τη θέση της ΕΕ στο παγκόσμιο πλαίσιο, καθώς πρόκειται για έναν τομέα που χρειάζεται εκ νέου πολιτική προσοχή. Ακούσαμε από τον ιδιωτικό τομέα, από διαφορετικούς παράγοντες της αγοράς και επιχειρήσεις για την εμπειρία τους σχετικά με το τι είναι καλό και τι θα μπορούσε να είναι καλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όλοι συμφωνήσαμε ότι είναι επείγον να σημειωθεί πρόοδος και ότι πρέπει να αναλάβουμε δράση. Ο απώτερος στόχος είναι να δοθούν στις ευρωπαϊκές εταιρείες οι ευκαιρίες χρηματοδότησης, με το κεφάλαιο για να καινοτομήσουν, να αναπτυχθούν στην Ευρώπη αντί να πρέπει να φύγουν σε άλλες ηπείρους και άλλα μέρη του κόσμου για να αναπτυχθούν και να κλιμακωθούν. Πρόκειται για την παροχή πιο ελκυστικών επενδύσεων και ευκαιριών εξοικονόμησης για τους πολίτες μας. Εξετάζουμε πώς να ενισχύσουμε τις εθνικές κεφαλαιαγορές από κάτω προς τα πάνω και πώς να βελτιώσουμε την ενσωμάτωσή τους από πάνω προς τα κάτω, καθώς και πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τη διαθεσιμότητα των ίδιων των κεφαλαίων και των κεφαλαιαγορών σε μεμονωμένες χώρες.

Τώρα, έχουν ήδη επιτευχθεί πολλά από τους συννομοθέτες, από τα θεσμικά όργανα που εκπροσωπούνται εδώ σήμερα. Αλλά όλοι ξέρουμε ότι έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε, και θα υποστήριζα ότι αντιμετωπίζουμε μια πολιτική επείγουσα ανάγκη να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας για να προσφέρουμε περισσότερα.

Έτσι, σήμερα οι υπουργοί συζήτησαν ένα σχέδιο δήλωσης, το οποίο παρείχε έναν κατάλογο πολιτικών φιλοδοξιών και μέτρων, που θα οδηγούσαν, με την πάροδο του χρόνου, σε μια ισχυρότερη και πιο ενωμένη κεφαλαιαγορά εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν τρεις τομείς προτεραιότητας που αναφέρονται ως «ABC» του μέλλοντος των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών:

  • το «Α» της αρχιτεκτονικής αφορά το πώς μπορούμε να μειώσουμε τα εμπόδια, πώς μπορούμε να αναπτύξουμε ένα καλύτερο ρυθμιστικό και εποπτικό σύστημα που λειτουργεί για τις επιχειρήσεις, τους επενδυτές και τους αποταμιευτές.
  • το «Β» είναι για τις επιχειρήσεις, αυτό που χρειαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι οι επιχειρήσεις, ειδικά οι μικρότερες, που θέλουν να αναπτυχθούν ταχύτερα, έχουν πρόσβαση, καθώς και τη γνώση και την ικανότητα να επωφεληθούν από την κατάλληλη χρηματοδότηση για να αναπτυχθούν και να παραμείνουν ανταγωνιστικές στην Ευρώπη.
  • και στη συνέχεια το «C», το οποίο αντιπροσωπεύει την εστίασή μας στους πολίτες, τι μπορούμε να κάνουμε για να τους δημιουργήσουμε ευκαιρίες και να διευκολύνουμε την πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές για τους ιδιώτες επενδυτές.

Είχαμε μια μακρά συζήτηση σχετικά με αυτά, με πολλούς υπουργούς να προσφέρουν ισχυρές απόψεις για πολλά από τα θέματα που συζητήσαμε. Αυτό παρείχε τόσο πρόσθετη κατεύθυνση όσο και πρόσθετη δουλειά που πρέπει να κάνουμε όλοι μας για να συμφωνήσουμε μια δήλωση στη σύνοδο του Eurogroup του Μαρτίου. Στη συνέχεια θα αναφέρω το έργο μας στους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής του ευρώ στα τέλη Μαρτίου, στην οποία θα παρευρεθούμε εγώ και η Πρόεδρος Λαγκάρντ.

Υπάρχει ένα επιπλέον «Α» που έχει τόση σημασία σε όλα αυτά, που είναι το «Α» της φιλοδοξίας. Έχουμε πετύχει πολλά, αλλά είναι ξεκάθαρο σε όλους μας ότι πρέπει να πετύχουμε πολύ περισσότερα.

Τέλος, καταλήξαμε επίσης σε δύο σημεία: εργασίες σχετικά με ένα επικαιροποιημένο σχέδιο δήλωσης δημοσιονομικού σχεδίου όσον αφορά τη Σλοβακία και, τελειώνοντας με πολύ θετικό τρόπο, με τον επαναδιορισμό του Tuomas Saarenheimo ως προέδρου της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup, μετά από όλη την εξαιρετική δουλειά του. τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε μαζί του στα επόμενα δύο.

Ευχαριστώ πολύ.

 Paschal Donohoe.

Πρόεδρος του Eurogroup

23.2.2024