Ε.Ε : Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, 17 Οκτωβρίου 2022

Κύρια αποτελέσματα

Το Συμβούλιο έλαβε ορισμένες σημαντικές αποφάσεις, που στηρίζουν την αποφασιστικότητα της ΕΕ να υποστηρίξει την Ουκρανία κατά της επιθετικότητας της Ρωσίας, να προωθήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στον Νότιο Καύκασο και να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν.

Ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αντάλλαξε απόψεις για τη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας.

Πριν από τη συζήτηση του Συμβουλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Dmytro Kuleba , μίλησε σύντομα στους υπουργούς της ΕΕ μέσω τηλεδιάσκεψης και τους ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις επί τόπου και τις τρέχουσες προτεραιότητες της Ουκρανίας.

Ο Πούτιν χάνει πολιτικά και ηθικά. Παρά το γεγονός αυτό, συνεχίζει την κλιμάκωση, συμπεριλαμβανομένων [μέσω] αδιάκριτων επιθέσεων σε πολιτικούς στόχους σε ολόκληρη την Ουκρανία, όπως είδαμε σήμερα το πρωί. Σημειώσαμε επίσης την ψηφοφορία [στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (UNGA) την περασμένη εβδομάδα. Αυτή η ψηφοφορία επιβεβαίωσε τη διεθνή απομόνωση της Ρωσίας. Αλλά δεν μπορούμε να το θεωρήσουμε δεδομένο και πρέπει να παραμείνουμε στην πορεία της τριπλής στρατηγικής μας: να στηρίξουμε την Ουκρανία, να πιέσουμε τη Ρωσία και να αντιμετωπίσουμε την ευρύτερη έξοδο από τον πόλεμο, γιατί αυτός ο πόλεμος επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο.

Josep Borrell, Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας

Οι υπουργοί ενημερώθηκαν για τη στρατιωτική κλιμάκωση και τις συνεχιζόμενες απεργίες στο Κίεβο και έλαβαν σημαντικές αποφάσεις. Συμφώνησαν να ιδρύσουν μια αποστολή Στρατιωτικής Βοήθειας της ΕΕ για να υποστηρίξουν τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις . Η αποστολή θα εκπαιδεύσει περίπου 15.000 στρατιώτες στο έδαφος της ΕΕ. Συμφώνησαν επίσης να διαθέσουν επιπλέον 500 εκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Ειρήνης για τη χρηματοδότηση των παραδόσεων για τις ουκρανικές αμυντικές δυνάμεις, ανεβάζοντας έτσι τη στρατιωτική βοήθεια της ΕΕ για την Ουκρανία στα 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά.

Το Συμβούλιο ενημερώθηκε επίσης για τις νέες ανακαλύψεις μαζικών θηριωδιών και εκθέσεις για συστηματικές απαγωγές παιδιών από την Ουκρανία από ρωσικές δυνάμεις, και τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθεί η καταπολέμηση της ατιμωρησίας.

Σχέσεις ΕΕ-Κίνας

Το Συμβούλιο επιβεβαίωσε εκ νέου την εγκυρότητα της πολύπλευρης προσέγγισης της ΕΕ για την Κίνα – έναν εταίρο με τον οποίο πρέπει να συνεργαστεί η ΕΕ, έναν σκληρό ανταγωνιστή και έναν συστημικό αντίπαλο.

Υπάρχει πλήρης υποστήριξη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ για να συνεχίσουν να ασχολούνται με θέματα που ενδιαφέρουν την ΕΕ – για παράδειγμα την κλιματική αλλαγή – αποφεύγοντας να μετατρέψουν τις εξαρτήσεις σε τρωτά σημεία.

Οι υπουργοί τόνισαν ότι η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει την εσωτερική της ανθεκτικότητα και να συνεργαστεί με διεθνείς εταίρους.

Επικαιρότητα

Οι υπουργοί της ΕΕ είχαν ανταλλαγή απόψεων για το Ιράν και υιοθέτησαν περιοριστικά μέτρα κατά 11 ατόμων και 4 οντοτήτων, με στόχο όσους συνδέονται με τον θάνατο του Mahsa Amini και τη βίαιη καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων.

Είμαστε τρομοκρατημένοι από την ανεξήγητη ακόμη δολοφονία του Mahsa Amini και από τη βάναυση καταστολή των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον διαδηλωτών που συνεχίζουν να πεθαίνουν ή να κρατούνται στα χέρια των δυνάμεων ασφαλείας. Όλοι οι υπουργοί εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για αυτά τα γεγονότα. […] Θέλω να εκμεταλλευτώ αυτή την ευκαιρία για να καλέσω την ιρανική κυβέρνηση να τερματίσει αμέσως αυτή τη βία, να απελευθερώσει τους κρατούμενους και να επιτρέψει τις κανονικές υπηρεσίες Διαδικτύου και τη ροή πληροφοριών.

Josep Borrell, Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας

Οι υπουργοί εξέτασαν επίσης την αναφερόμενη χρήση από τη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία μη επανδρωμένων αεροσκαφών που φέρεται να προμήθευε το Ιράν.

Οι Υπουργοί έθιξαν τις εκλογές που διεξήχθησαν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στις 2 Οκτωβρίου. Συνολικά, οι εκλογές ήταν ανταγωνιστικές και καλά οργανωμένες, σύμφωνα με τις εκθέσεις του ΟΑΣΕ/ODIHR, αλλά χαρακτηρίστηκαν από δυσπιστία στους δημόσιους θεσμούς και εθνοτικά διχαστική ρητορική. Τα τελικά αποτελέσματα δεν έχουν ακόμη επικυρωθεί λόγω καταγγελιών για εκτεταμένη εκλογική νοθεία.

Για να παραμείνει η χώρα στην πορεία προς την ΕΕ, η Επιτροπή συνέστησε την περασμένη εβδομάδα να χορηγήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, έχοντας υπόψη ότι πρέπει να ληφθούν ορισμένα βήματα από τις κυβερνητικές και νομοθετικές αρχές σε όλα τα επίπεδα, εστιάζοντας στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, ως θέμα απόλυτης προτεραιότητας.

Το Συμβούλιο συζήτησε επίσης το Λίβανο , επιβεβαιώνοντας ότι εξακολουθεί να ανησυχεί εξαιρετικά για την κοινωνικοοικονομική κατάσταση στη χώρα και την αδυναμία των πολιτικών του δυνάμεων να προχωρήσουν στις τόσο απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Οι υπουργοί κάλεσαν τις λιβανικές αρχές να εκλέξουν νέο Πρόεδρο πριν από το τέλος του μήνα και χαιρέτησαν τη συμφωνία μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ για τη χάραξη των θαλάσσιων συνόρων τους.

Όσον αφορά την Αιθιοπία , οι υπουργοί τόνισαν ότι η κατάσταση στο έδαφος δεν ήταν ποτέ τόσο κακή, τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε ανθρωπιστικό μέτωπο, και ότι μόνο μια πολιτική λύση στη σύγκρουση είναι βιώσιμη.