Ε.Ε : Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, 23 Ιανουαρίου 2023

Κύρια αποτελέσματα

Ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αντάλλαξε απόψεις για τη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας.

Πριν από τη συζήτηση του Συμβουλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας , Ντμίτρο Κουλέμπα , μίλησε σύντομα στους υπουργούς της ΕΕ μέσω τηλεδιάσκεψης και τους ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις επί τόπου και τις τρέχουσες προτεραιότητες της Ουκρανίας. Οι υπουργοί τον διαβεβαίωσαν ότι η συλλογική προσπάθεια της ΕΕ θα συνεχιστεί για όσο χρόνο χρειαστεί.

Το Συμβούλιο έθιξε τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 3 Φεβρουαρίου, και θα είναι η πρώτη σύνοδος κορυφής από την έναρξη του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας, και με την Ουκρανία ως υποψήφια χώρα. Στη συνέχεια, οι υπουργοί συζήτησαν περαιτέρω στρατιωτική υποστήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία.

Josep Borrell

Σήμερα καταλήξαμε σε πολιτική συμφωνία για την 7η δόση στρατιωτικής υποστήριξης με επιπλέον 500 εκατ. ευρώ και ένα πρόσθετο μέτρο βοήθειας ύψους 45 εκατ. ευρώ για τις ουκρανικές δυνάμεις που εκπαιδεύονται από την αποστολή στρατιωτικής εκπαίδευσης EUMAM Ukraine. Αυτό ανεβάζει τη συνολική στρατιωτική υποστήριξη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Ειρήνης σε 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Josep Borrell, Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας

Οι Υπουργοί εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την πρωτοβουλία της Ουκρανίας για μια δίκαιη ειρήνη , τονίζοντας τη σημασία της εξασφάλισης της ευρύτερης δυνατής παγκόσμιας υποστήριξης για την πρωτοβουλία και επιμένουν στα βασικά της στοιχεία: την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της και το εγγενές δικαίωμα της Ουκρανίας αυτοάμυνα ενάντια στην επιθετικότητα της Ρωσίας.

Τέλος, οι υπουργοί συζήτησαν επιλογές για μηχανισμό λογοδοσίας . Η ΕΕ υποστηρίζει τις εργασίες που διεξάγονται στα Ηνωμένα Έθνη για το θέμα αυτό, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, και τονίζει τη σημασία της διατήρησης του κρίσιμου ρόλου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στη διεθνή ποινική δικαιοσύνη.

Οι υπουργοί εξέφρασαν τη μεγάλη υποστήριξή τους για τη σύσταση Διεθνούς Εισαγγελίας στη Χάγη ως πρώτο βήμα.

Άτυπη ανταλλαγή απόψεων με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Mohammad Shtayyeh

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ πραγματοποίησαν άτυπη ανταλλαγή απόψεων με τον παλαιστίνιο πρωθυπουργό Mohammad Shtayyeh σχετικά με την κατάσταση των διμερών σχέσεων και πιθανούς τρόπους περαιτέρω βελτίωσής τους, σε υπουργικό επίπεδο .

Ο Πρωθυπουργός Shtayyeh ενημέρωσε τους υπουργούς για την επιτόπια κατάσταση και τις συνεχιζόμενες εντάσεις. Οι Υπουργοί επιβεβαίωσαν την υποστήριξη της ΕΕ για την προστασία της βιωσιμότητας της λύσης των δύο κρατών και συζήτησαν τη σημασία ενός σαφούς χρονοδιαγράμματος για τη διεξαγωγή εθνικών παλαιστινιακών εκλογών και την πρόοδο με το παλαιστινιακό σχέδιο μεταρρυθμίσεων.

Σαχέλ και παράκτιες χώρες της Δυτικής Αφρικής

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων είχε ανταλλαγή απόψεων για το Σαχέλ και τις παράκτιες χώρες της Δυτικής Αφρικής, επιβεβαιώνοντας ότι αυτή η περιοχή παραμένει προτεραιότητα για την ΕΕ παρά την επιδείνωση της ασφάλειας και της πολιτικής κατάστασης.

Μετά την απόφαση για τη δημιουργία μιας νέας αποστολής στρατιωτικής εταιρικής σχέσης στον Νίγηρα, η οποία πρόκειται να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2023, το Συμβούλιο συμφώνησε να αναπτύξει μια ιδέα διαχείρισης κρίσεων προκειμένου να προσφέρει στα παράκτια κράτη στον Κόλπο της Γουινέας συγκεκριμένη δέσμευση και στοχευμένη εκπαίδευση και υποστήριξη . Η ΕΕ θα αναπτύξει επίσης στρατιωτικούς συμβούλους στις αντιπροσωπείες της ΕΕ για να καθοδηγήσουν αυτήν την προσπάθεια.

Επικαιρότητα

Το συμβούλιο καταδίκασε τη βάναυση καταστολή των διαδηλώσεων και των εκτελέσεων που λαμβάνουν χώρα στο Ιράν και εξέφρασε τη συνεχή υποστήριξη του δικαιώματος των Ιρανών να διαδηλώνουν για την υπεράσπιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Στη συνέχεια, το Συμβούλιο πρόσθεσε 18 άτομα και 19 οντότητες στον κατάλογο εκείνων που υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα στο πλαίσιο του ισχύοντος καθεστώτος κυρώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν. Αυτά περιλαμβάνουν υψηλόβαθμα στελέχη της Ιρανικής Επαναστατικής Φρουράς, μέσα ενημέρωσης και πολιτικό προσωπικό.

Το Συμβούλιο ίδρυσε μια νέα πλήρως ανεπτυγμένη πολιτική αποστολή στην Αρμενία (EUMA Armenia), η οποία θα έχει έως και 100 άτομα για να παρακολουθεί και να αναφέρει την κατάσταση επί τόπου, συμβάλλοντας έτσι στην ανθρώπινη ασφάλεια και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των αρμενικών και των αρχών του Αζερμπαϊτζάν.

Στη συνέχεια, οι υπουργοί συζήτησαν για τις φρικτές εξελίξεις στο Αφγανιστάν , με πρόσθετους περιορισμούς που επιβάλλονται στις Αφγανές γυναίκες και κορίτσια. Το Συμβούλιο αξιολογεί τις επιπτώσεις αυτών των εξελίξεων, μεταξύ άλλων μέσω υφιστάμενων ή πρόσθετων μηχανισμών για την ανάληψη ευθύνης των Ταλιμπάν για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Τέλος, η Ύπατη Εκπρόσωπος ενημέρωσε το Συμβούλιο για τον διάλογο Σερβίας-Κοσόβου* , και ιδίως την αποστολή στο Κοσσυφοπέδιο* και τη Σερβία του Ειδικού Εντεταλμένου της ΕΕ για το Διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας και άλλα περιφερειακά ζητήματα των Δυτικών Βαλκανίων, μαζί με τον Αναπληρωτή Βοηθό Γραμματέα των ΗΠΑ, και των Συμβούλων Εξωτερικής Πολιτικής των ηγετών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, με στόχο τη συνέχιση των συζητήσεων για την πρόταση για εξομάλυνση των σχέσεων.

Το Συμβούλιο αντάλλαξε επίσης απόψεις για τη Βενεζουέλα , το Μαυροβούνιο και την Αιθιοπία .

Το Συμβούλιο ενέκρινε επίσης χωρίς συζήτηση τα σημεία του καταλόγου των μη νομοθετικών σημείων Α.


*Αυτή η ονομασία δεν θίγει τις θέσεις σχετικά με το καθεστώς και είναι σύμφωνη με την απόφαση 1244/1999 του ΣΑΗΕ και τη γνώμη του ΔΔ για τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

24.1.2023