Ζελένσκι: Αυτά είναι εγκλήματα πολέμου και θα αναγνωριστούν από τον κόσμο ως γενοκτονία

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε την πόλη κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας μετά από εικόνες που το Σαββατοκύριακο έδειχναν πτώματα αμάχων που βρέθηκαν σκορπισμένα σε έναν δρόμο και προκάλεσαν διεθνή οργή. Απευθύνθηκε εν συντομία στις κάμερες γύρω του, λέγοντας ότι ήταν «πολύ δύσκολο» για την Ουκρανία να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία μετά τις θηριωδίες που διέπραξαν οι ρωσικές δυνάμεις στην Μπούχα. Οι φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν στην πόλη χαρακτηρίζουν «τη φύση του ρωσικού στρατού» και πρόσθεσε ότι «μεταχειρίζονται τους ανθρώπους χειρότερα από τα ζώα».

«Καθημερινά, καθώς μαχητές μας εισέρχονται και ανακτούν εδάφη, βλέπετε τι συμβαίνει», είπε σε δημοσιογράφους, φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο και συνοδευόμενος από Ουκρανούς στρατιώτες, σε έναν δρόμο της Μπούτσα που καταστράφηκε από τις μάχες.

Το Κρεμλίνο διέψευσε τις καταγγελίες για δολοφονίες αμάχων στην Μπούτσα.

«Είναι πολύ δύσκολο να συζητάς όταν βλέπεις τι έκαναν εδώ», σημείωσε. «Όσο περισσότερο η Ρωσική Ομοσπονδία παρατείνει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, τόσο το χειρότερο για αυτούς και για αυτή την κατάσταση και για αυτόν τον πόλεμο».

«Γνωρίζουμε ότι χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και βασανίστηκαν, με ακρωτηριασμένα μέλη, γυναίκες που βιάστηκαν και παιδιά που δολοφονήθηκαν», είπε ο Ουκρανός ηγέτης.

Το Κρεμλίνο διέψευσε τις καταγγελίες για δολοφονίες αμάχων στην Μπούτσα. Επίσης η Μόσχα συνεχίζει από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, να αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» με στόχο την αποστρατιωτικοποίηση και «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας, η Ρωσία αρνείται ότι στοχοθετεί άμαχους πολίτες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ