ΗΠΑ: Δικομματική ομάδα της Γερουσίας παρουσιάζει το πλαίσιο της μεταρρύθμισης για ασφαλή χρήση των πυροβόλων όπλων – Ο Μπάιντεν χαιρετίζει την “πρόοδο”

Χτες δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στην Ουάσινγκτον και σε εκατοντάδες συγκεντρώσεις σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες το Σάββατο για να απαιτήσουν από τους νομοθέτες να ψηφίσουν νομοθεσία με σκοπό την πάταξη της ένοπλης βίας μετά τη σφαγή του περασμένου μήνα σε δημοτικό σχολείο του Τέξας.

Σήμερα μια συμφωνία για ένα πλαίσιο για ένα νομοσχέδιο για την ασφάλεια των πυροβόλων όπλων με αρκετή υποστήριξη από τους Ρεπουμπλικάνους για να προχωρήσει στη στενά διαιρεμένη Γερουσία.

Είκοσι γερουσιαστές, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί, ανακοίνωσαν σήμερα μια συμφωνία επί αρκετών διατάξεων για την καλύτερη ρύθμιση της χρήσης των πυροβόλων όπλων, όμως ελάχιστα μέτρα μετά τις πρόσφατες σφαγές που συγκλόνισαν τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα μέτρα αυτά, που απαιτούν ειδική πλειοψηφία για να εγκριθούν στη Γερουσία, περιλαμβάνουν μια προτροπή προς τις Πολιτείες να αποσύρουν τα όπλα από πρόσωπα που κρίνονται επικίνδυνα, καθώς και άλλα που αφορούν την ψυχική υγεία και την ασφάλεια στα σχολεία, ωστόσο δεν περιλαμβάνουν τα βασικά στοιχεία των μεταρρυθμίσεων που ζητούν οι Δημοκρατικοί και ο Τζο Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εντούτοις χαιρέτισε αμέσως την “πρόοδο” που δεν αρκετή αλλά είναι “σημαντική”, εκτιμώντας ότι το κείμενο μπορεί να είναι “το πιο σημαντικό για τον έλεγχο των όπλων που θα ψηφίσει στο Κογκρέσο εδώ και δεκαετίες”.

Η δικομματική ομάδα των Αμερικανών γερουσιαστών συμφώνησε σε ένα πλαίσιο για πιθανή νομοθεσία για την ασφαλέστερη χρήση των όπλων, συμπεριλαμβανομένων των αυστηρότερων ελέγχων του ιστορικού για τους αγοραστές πυροβόλων όπλων ηλικίας κάτω των 21 ετών.

“Το σχέδιό μας σώζει ζωές ενώ ταυτόχρονα προστατεύει τα συνταγματικά δικαιώματα των νομοταγών Αμερικανών”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ομάδα, με επικεφαλής τον Δημοκρατικό Κρις Μέρφι και τον Ρεπουμπλικάνο Τζον Κόρνιν. “Ανυπομονούμε να κερδίσουμε ευρεία, δικομματική υποστήριξη και η λογική μας πρόταση να θεσπιστεί νόμος”.

Η Πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόσι στήριξε επίσης τη συμφωνία, αναφέροντας σε δήλωσή της: “Αν και απαιτούνται περισσότερα, αυτό το πακέτο θα λάβει μέτρα για να σώσει ζωές”.

Το μέτρο θα παρέχει ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για να ενθαρρύνει τα κράτη να υιοθετήσουν νόμους “κόκκινης σημαίας” που κρατούν τα όπλα μακριά από άτομα που κρίνονται από δικαστήρια ως σημαντικός κίνδυνος για τον εαυτό τους ή για άλλους.

Το Κογκρέσο θα παρείχε περισσότερη χρηματοδότηση για την επέκταση των προγραμμάτων ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που λειτουργούν στα σχολεία, και θα πατάξει εκείνους που αποφεύγουν τις απαιτήσεις αδειοδότησης όπλων ή αγοράζουν παράνομα όπλα για λογαριασμό άλλων – συναλλαγές που ονομάζονται “αγορές άχυρου”.

Το σχέδιο θα απαιτήσει επίσης νέους κυβερνητικούς ελέγχους σε άτομα κάτω των 21 ετών που προσπαθούν να αγοράσουν όπλα ώστε να μπορούν να επανεξεταστούν τα αρχεία ψυχικής υγείας ανηλίκων, μαζί με ελέγχους με κρατικές και τοπικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

Πηγή: ΑΠΕ και REUTERS NEWS – REUTERS/Τζόσουα Ρόμπερτς/Φωτογραφία Αρχείου