ΗΠΑ: Η μέση τιμή της βενζίνης ξεπερνά τα 5 δολάρια ανά γαλόνι

Η τιμή της αμερικανικής βενζίνης ήταν κατά μέσο όρο πάνω από 5 δολάρια το γαλόνι για πρώτη φορά το Σάββατο, έδειξαν στοιχεία της AAA, επεκτείνοντας την αύξηση του κόστους καυσίμων που οδηγεί σε αύξηση του πληθωρισμού.

Ο Μπάιντεν έχει προσπαθήσει να μειώσει τις τιμές, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης ρεκόρ βαρελιών από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ, απαλλαγών από τους κανόνες για την παραγωγή θερινής βενζίνης και της εξάρτησης από μεγάλες χώρες του ΟΠΕΚ για την ενίσχυση της παραγωγής.

Ωστόσο, οι τιμές των καυσίμων έχουν αυξηθεί σε όλο τον κόσμο λόγω του συνδυασμού της ανάκαμψης της ζήτησης, των κυρώσεων κατά της πετρελαϊκής εταιρείας Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία και της συμπίεσης της ικανότητας διύλισης.

Τα διυλιστήρια αγωνίζονται να ανοικοδομήσουν αποθέματα που έχουν μειωθεί, ειδικά στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ, αντανακαλώντας τις εξαγωγές προς την Ευρώπη, όπου οι αγοραστές απογαλακτίζονται από το ρωσικό πετρέλαιο.

Επί του παρόντος, τα διυλιστήρια χρησιμοποιούν περίπου το 94% της χωρητικότητάς τους, αλλά η συνολική ικανότητα διύλισης των ΗΠΑ έχει μειωθεί, με τουλάχιστον πέντε μονάδες επεξεργασίας πετρελαίου να κλείνουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι καταναλωτικές δαπάνες έχουν παραμείνει μέχρι στιγμής ανθεκτικές ακόμη και με τον πληθωρισμό να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδό του εδώ και περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, με τους ισολογισμούς των νοικοκυριών να υποστηρίζονται από προγράμματα ανακούφισης από την πανδημία και μια σφιχτή αγορά εργασίας που έχει τροφοδοτήσει ισχυρά μισθολογικά κέρδη, ειδικά για τους εργαζόμενους χαμηλότερου εισοδήματος.

Πηγή: Reuters news Φωτό: Reuters news