Ηρακλής Α. Βλάχος: ένας γνήσιος, χαρισματικός άνθρωπος με πνεύμα δημιουργικό!

Γράφει η κριτικός Σταυρούλα Βενιέρη

Ο Ηρακλής Α. Βλάχος αφήνει ένα αποτύπωμα ευαισθησίας σε όσους συναναστρέφονται μαζί του. Ο ψυχικός του κόσμος πλούσιος, με ήθος, αυτογνωσία και ανυπέρβλητο ζήλο για όλα όσα πράττει για όλα όσα προσπαθεί!

Είναι βαθιά συναισθηματικός με αποτέλεσμα, σαν αντικρίσει μια φωτογραφία που μπορεί να δείχνει πόνο ή δυστυχία, να αισθανθεί ανάλογα συναισθήματα, γιατί ξέρει να να κατανοεί, να νοιάζεται, να συμπονά!

Γεννήθηκε στην Αθήνα και κατάγεται από την Προσοτσάνη Δράμας. Πατέρας του ήταν ο αείμνηστος και ταλαντούχος ηθοποιός Ανέστης Βλάχος, που απεβίωσε περίπου πριν ένα χρόνο,  στις 23η Αυγούστου 2021. Μητέρα του ήταν η ζωγράφος Αναστασία Παπανδρώνη, η οποία  συμμετείχε στην χορωδία της Ε.Ρ.Τ. για αρκετά χρόνια.

Ο Ηρακλής Α. Βλάχος μεγάλωσε με πολλή αγάπη και φροντίδα. Από πολύ νωρίς – όπως ήταν αναμενόμενο – έδειξε το ενδιαφέρον του για τις τέχνες, τα γράμματα, αλλά και για τον χώρο του κινηματογράφου και της τηλεόρασης.

Είναι παντρεμένος και έχει 4 παιδιά. Τον Ανέστη (ο οποίος είναι Δημοτικός Σύμβουλος στον Δήμο Παιανίας), την Σοφία, τον Ηρακλή – Κίμωνα και την Αναστασία.

Φοίτησε  στην Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή του Πειραιά στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και κατόπιν πήρε το πτυχίο του από την Σχολή Κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου.

Εργάστηκε ως Διευθυντής Παραγωγής σε πολλά σήριαλ, παιδικές σειρές και ντοκιμαντέρ που προβλήθηκαν στην Ελληνική Κρατική Τηλεόραση όπως στην ελληνική σειρά «Ο Ζητιάνος», «Ο καρχαρίας και τα εννέα κύματα», «Η επιστροφή του σκιάχτρου», «Οι μικροί μας ήρωες», «Τεχνίτες και εργαστήρια», «Από την Άλωση στο ‘21», «Ζωή και τέχνη στα Ελληνικά Σπήλαια», «Ελληνική φορεσιά» και άλλα.

Στο Κρατικό Ραδιόφωνο είχε την χαρά να αναλάβει την παραγωγή, καθώς και την μουσική επιμέλεια της ραδιοφωνικής παιδικής σειράς «Ο μικρόκοσμος».

Τον Οκτώβριο του 1989, μετέχοντας στο διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας με την ταινία, δικής του παραγωγής «Του πηγαιμού ο φόβος», που απέσπασε καλές κριτικές από κοινό και κριτικούς.

Συνεχίζοντας την επαγγελματική του διαδρομή, στο χώρο της τηλεόρασης και του κινηματογράφου, έγραψε σενάρια για τηλεοπτικές σειρές και για ταινίες μικρού μήκους.

Οι επαγγελματικές του ανησυχίες όμως, δεν σταμάτησαν μόνο στο χώρο του θεάματος, τηλεόραση, ραδιόφωνο, κινηματογράφος, αλλά συνεχίστηκαν και στον δημοσιογραφικό χώρο, όταν ξεκίνησε να κάνει αθλητικά ρεπορτάζ στο διαδίκτυο και σε διάφορα περιοδικά .

Οι κοινωνικές του δραστηριότητες προδίδουν έναν αγαπητό άνθρωπο και η συμμετοχή του σε διάφορες αθλητικές δραστηριότητες , τον ώθησαν να εκλεγεί Γενικός Γραμματέας Αθλητικών Συλλόγων επί σειρά ετών, καθώς επίσης και να διατελέσει καθήκοντα Γενικού Αρχηγού Αναπτυξιακού Προγράμματος Ε.Σ.Κ.Α. (Ένωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Αττικής).

Για αρκετά χρόνια έζησε στο εξωτερικό και μιλάει τέσσερις γλώσσες,  Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά και Φλαμανδικά.