Η αυξανόμενη εφηβική και νεανική βία εμφανίστηκε εμφατικά και στην πόλη μας.

Δυστυχώς ήταν θέμα χρόνου.

Η αυξανόμενη εφηβική και νεανική βία εμφανίστηκε εμφατικά και στην πόλη μας. Με ένα βίαιο περιστατικό που έλαβε πρωτοφανή έκταση, αφού δημοσιοποιήθηκε σε όλα τα ειδησεογραφικά site της χώρας. Ασφαλώς, ο Διόνυσός μας δεν είναι η μόνη πόλη που αντιμετωπίζει τέτοιες συμπεριφορές. Οφείλουμε , όμως, να ακούσουμε το καμπανάκι και να αντιδράσουμε. Γιατί οι παραβατικές και ακραίες αυτές συμπεριφορές καταδεικνύουν ότι οι όποιες υπάρχουσες δικλείδες ασφαλείας δεν λειτουργούν αποτελεσματικά.

Σε κάθε τέτοιο γεγονός οι ευθύνες μοιράζονται. Και αποδίδονται – αλλού λιγότερο και αλλού περισσότερο – στην οικογένεια, στον ίδιο τον έφηβο, στο σχολείο, στο σύστημα ασφαλείας της πολιτείας, στην τοπική κοινωνία. Όμως ο διαμερισμός ευθυνών από μόνος του δεν οδηγεί πουθενά. Πρέπει να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος. Στην πραγματικότητα, τέτοια φαινόμενα βίας μεταξύ εφήβων και παιδιών (σε μικρότερη έκταση και ένταση) είναι δυστυχώς καθημερινά μέσα και έξω από τα σχολικά πλαίσια. Αυτή η πραγματικότητα που μεταφέρεται από τα ίδια τα παιδία, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς δεν μας επιτρέπει να εθελοτυφλούμε και να δρούμε μόνο τιμωρητικά/κατασταλτικά. Γιατί τότε είναι αργά και το κακό έχει ήδη γίνει.

Ο Δήμος, ως ο πιο κοντινός στον πολίτη φορέας εξουσίας, οφείλει να ανασχεδιάσει την κοινωνική του πολιτική.

Οφείλει :

(Α) να απευθυνθεί συλλογικά στην τοπική κοινωνία, οργανώνοντας ενημερώσεις και δράσεις πρόληψης και ενίσχυσης της ψυχικής ανθεκτικότητας.

(Β) να απευθυνθεί ατομικά στον κάθε δημότη, προσφέροντας την παροχή δωρεάν υπηρεσιών ψυχολογικής υποστήριξης, ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα οι προβληματικές περιπτώσεις, να μπορεί πχ ένας έφηβος να ζητήσει βοήθεια και να αποτραπούν σε μεγάλο βαθμό οι παρεμβατικές ακραίες συμπεριφορές.

(Γ) να εντοπίζει και να αντιμετωπίζει τα καίρια ζητήματα με τεχνογνωσία, διασύνδεση μεταξύ όλων των υπηρεσιών/φορέων/εθελοντών κτλ.

(Δ) να αξιοποιεί κάθε σχετικό πρόγραμμα, που χρηματοδοτεί η κεντρική κυβέρνηση.

(Ε) να φροντίζει για την ασφάλεια των δημοτών, απαιτώντας την επαρκή επάνδρωση των σχετικών κρατικών δομών και εξασφαλίζοντας την συνεργασία αυτών με την δημοτική αστυνομία και την υπηρεσία security/φύλαξης δημοτικών κτιρίων. Αποσπασματικές ενέργειες, υπηρεσίες και δράσεις, κραυγές και αναθέματα δεν οδηγούν σε ουσιαστικά και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Απαιτείται σχέδιο, δράση, συνεννόηση όλων των φορέων και αποτελεσματική παρέμβαση εκεί όπου το κακό έχει τις ρίζες του.

Νίκος Καρυστινός

Υποψήφιος Δήμαρχος

Τελευταία Άρθρα

Πολιτικό

ΜέΡΑ 25 : Κάλεσμα για την Πανευρωπαϊκή Ημέρα Δράσεων για το δικαίωμα στη Στέγη. Στα πλαίσια του τριημέρου πανευρωπαϊκών δράσεων για το δικαίωμα στη στέγη, που οργανώνεται εδώ και χρόνια από τον European Action Coalition for the Right to Housing and to the City, τη φετεινή χρονιά επιλέξαμε να κάνουμε την κινητοποίηση στον Άρειο Πάγο. Οι λόγοι της επιλογής αυτής είναι κατανοητοί. Η δράση μας αυτή πέρα από τη διαμαρτυρία για την κατοχύρωση, από τον Άρειο Πάγο, της “νομιμότητας” των funds να υφαρπάζουν την περιουσία μας θα περιλαμβάνει και καλλιτεχνικό δρώμενο σχετικό με το θέμα της κινητοποίησης. Σε αυτά τα πλαίσια, η συμμετοχή σας θα δυναμώσει τη φωνή όλων μας για να σταματήσει η βαρβαρότητα των πλειστηριασμών και των εξώσεων, να κατοχυρωθεί το δικαίωμα στην αξιοπρεπή στέγαση, να πάψει η λεηλασία της ζωής μας. Ημέρα κινητοποίησης: Τετάρτη 29/3 ώρα 18.00 Τόπος: Άρειος Πάγος (Λεωφ. Αλεξάνδρας).Κινητοποίηση για την Πανευρωπαϊκή Ημέρα Δράσεων για το δικαίωμα στη Στέγη