«Η αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας είναι προτεραιότητα για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία. Είναι δική μας αποστολή η ασφάλεια του ανθρώπου, να νοιώθει ότι ζει σε ένα ειρηνικό περιβάλλον και μπορεί να ασκεί τα καθήκοντά του και τις δραστηριότητές του», επεσήμανε ο Υπουργός Προστασίας του πολίτη καλωσορίζοντας τους εκπροσώπους 17 Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του να συμμετάσχουν σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας.
Κύριο θέμα της συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν και γυναίκες Αξιωματικοί από νευραλγικές υπηρεσίες της ΕΛΑΣ, που ασχολούνται με θέματα ενδοοικογενειακής και ανήλικης βίας, ήταν μεταξύ άλλων ο εντοπισμός και η καταγραφή τυχόν λαθών, προβλημάτων και παραλείψεων που έχουν καταγράψει οι ΜΚΟ που στηρίζουν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας στην επαφή τους με τις αστυνομικές υπηρεσίες. Το κυριότερο ζήτημα στο οποίο εστίασαν οι συμμετέχοντες είναι η έλλειψη εκπαίδευσης των αστυνομικών στα ιδιαίτερα θέματα της έμφυλης βίας, αλλά και η ανταπόκρισή τους στα ιδιαίτερα αυτά περιστατικά.
Από την πλευρά του ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη εισηγήθηκε τη δημιουργία μιας κοινής ομάδας εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ΜΚΟ, αλλά και αστυνομικών που απασχολούνται σε υπηρεσίες αρμόδιες για την ενδοοικογενειακή βία, ώστε να υπάρχει άμεση βελτίωση του τρόπου ανταπόκρισης και διαχείρισης των περιστατικών στα Τμήματα Ενδοοικογενειακής Βίας, τα οποία επεκτείνονται σε ολόκληρη τη χώρα και δημιουργούνται επιπλέον 45, όπως επεκτείνεται και η εφαρμογή του panic button για όλα τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
Με την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε: «Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας πραγματοποιήσαμε μια συνάντηση με περίπου 20 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, αλλά και την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, μαζί με τις υπηρεσίες μας, προκειμένου να συζητήσουμε και να επεξεργαστούμε όλα τα μέτρα και όλες τις πολιτικές που ασκούμε αυτή τη στιγμή για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, ένα φαινόμενο που είναι πια κυρίαρχο στη δημόσια συζήτηση. Έχουμε κάνει 18 γραφεία ενδοοικογενειακής βίας, τα οποία λειτουργούν ήδη και σε λίγο θα προστεθούν άλλα 45 σε ολόκληρη τη χώρα. Επεκτείνεται το panic button, το κουμπί πανικού, αυτή η εφαρμογή, σε όλες τις περιοχές της χώρας, έτσι ώστε να μπορεί η κάθε γυναίκα, ο κάθε άνθρωπος να απευθυνθεί σε μια κοντινή αστυνομική αρχή για να εκθέσει το πρόβλημά του. Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά, εκπαίδευση. Ζητάμε από τους αστυνομικούς να δείχνουν κατανόηση, έχουμε ενσυναίσθηση, υψηλό αίσθημα ενσυναίσθησης, ευθύνη για τη διαχείριση των περιστατικών, έτσι ώστε να ενθαρρύνουμε όλες τις γυναίκες να καταγγέλλουν τα περιστατικά. Καλούμε όλα τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας να μην διστάσουν να απευθύνονται στην αστυνομία για συνδρομή, η οποία μπορεί να είναι καθοριστική για να αποτρέψουμε την απώλεια μιας ζωής».
Στη συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις εξής ΜΚΟ: ΔΙΚΤΥΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ, ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΦΥΛΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ “ΔΙΟΤΙΜΑ”, Α.Μ.Κ.Ε. “ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ”, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΛΟΜΠΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ, ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ, PRAKSIS, ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ (UNHCR), KMOP Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας, Σωματείο Γυναικείων Δικαιωμάτων “ΤΟ ΜΩΒ”, ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ, ΔΙΚΤΥΟ “ΜΕΛΙΣΣΑ”, Σύλλογος “ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ”, ELIZA – Σωματείο Ενάντια στην Κακοποίηση του Παιδιού, W.I.N. HELLAS, Χ.Ε.Ν. ΕΛΛΑΔΟΣ, Μ.Κ.Ο. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ “A21”, Κίνημα για την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας STRONG ME, LEAN ΙΝ NETWORK GREECE (ATHENS).