Η Γερουσία των ΗΠΑ επικύρωσε την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε την Τετάρτη την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τη σημαντικότερη επέκταση της συμμαχίας των 30 μελών από τη δεκαετία του 1990, καθώς απαντά στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Γερουσία ψήφισε 95 προς 1 για να υποστηρίξει την επικύρωση των εγγράφων προσχώρησης, ξεπερνώντας εύκολα την πλειοψηφία των δύο τρίτων των 67 ψήφων που απαιτούνται για την υποστήριξη της επικύρωσης των εγγράφων προσχώρησης των δύο χωρών.

«Αυτή η ιστορική ψηφοφορία στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα της διαρκούς, δικομματικής δέσμευσης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και για να διασφαλιστεί ότι η Συμμαχία μας είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ ως απάντηση στην εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου. Η Ρωσία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει και τις δύο χώρες να μην ενταχθούν στη συμμαχία.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ «Πούτιν προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία για να διχάσει τη Δύση. Αντ’ αυτού, η σημερινή ψηφοφορία δείχνει ότι η Συμμαχία είναι πιο δυνατή παρά ποτέ», είπε πριν αρχίσει η ψηφοφορία ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών, ο Τσακ Σούμερ.

Τα πρωτόκολλα εισδοχής των δύο σκανδιναβικών κρατών εγκρίθηκαν προχθές από τη γαλλική εθνοσυνέλευση και από την Ιταλία χθες. Συνυπολογιζομένων των ΗΠΑ, έχουν επικυρωθεί από 23 κράτη μέλη του NATO, σύμφωνα με την κοινοβουλευτική συνέλευσή του. Απαιτείται η έγκριση και των τριάντα κρατών μελών ώστε οι δύο χώρες να ενταχθούν στη συμμαχία και να ισχύει και για αυτές το Άρθρο 5.

Το Άρθρο 5 της ιδρυτικής σύμβασης του NATO, που συγκροτήθηκε το 1949, στο ξεκίνημα του ψυχρού πολέμου, προβλέπει κοινή αντίδραση σε περίπτωση επίθεσης εναντίον οποιουδήποτε κράτους-μέλους.

 

Φωτό: REUTERS /Επισκόπηση τύπου

Τελευταία Άρθρα

Green Life

Η Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά φιλοξένησε την Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2023, γεύμα εργασίας με τίτλο: “H Προετοιμασία της Ελληνικής Ολυμπιακής Ομάδας για το Παρίσι 2024” με επίτιμο προσκεκλημένο ομιλητή τον Πρόεδρο της Ε.Ο.Ε. και Μέλος της ΔΟΕ για την Ελλάδα κ. Σπύρο Καπράλο.