Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε την “ανηλεή καταστολή” των διαδηλώσεων στο Ιράν- Σύμφωνα με ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπάρχουν τουλάχιστον 83 νεκροί

Η Διεθνής Αμνηστία σήμερα, εκτιμώντας ότι χωρίς διεθνή δράση περισσότεροι άνθρωποι κινδυνεύουν να σκοτωθούν ή να συλληφθούν.

Η προειδοποίηση αυτή έγινε την ώρα που μια άλλη μη κυβερνητική οργάνωση, η Iran Human Rights με έδρα το Όσλο, ανακοίνωσε ότι έπειτα από σχεδόν δύο εβδομάδες διαδηλώσεων στο Ιράν έχουν σκοτωθεί 83 άνθρωποι.

«Οι ιρανικές αρχές έχουν κινητοποιήσει τον μηχανισμό καταστολής για να καταστείλουν ανηλεώς τις κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα με στόχο να αποτρέψουν οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εξουσίας τους», κατήγγειλε η Διεθνής Αμνηστία.

«Αν η διεθνής κοινότητα δεν αναλάβει συντονισμένη δράση, πιο ισχυρή από μια απλή δήλωση καταδίκης, αμέτρητοι άλλοι άνθρωποι κινδυνεύουν να σκοτωθούν, να ακρωτηριαστούν, να βασανιστούν, να δεχθούν σεξουαλική επίθεση και να βρεθούν πίσω από τα κάγκελα», πρόσθεσε η οργάνωση.

Η Διεθνής Αμνηστία επεσήμανε ότι εξέτασε φωτογραφίες και βίντεο που δείχνουν ότι «τα περισσότερα θύματα φονεύθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας οι οποίες έριξαν πραγματικές σφαίρες».

Η ΜΚΟ ανακοίνωσε ότι έλαβε ένα επίσημο έγγραφο, που διέρρευσε, το οποίο έδινε εντολή στις 21 Σεπτεμβρίου σε αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων των επαρχιών να «αντιταχθούν βίαια» στους διαδηλωτές.

Σε άλλο έγγραφο με ημερομηνία 23 Σεπτεμβρίου ο διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της επαρχίας Μαζανταράν – όπου πραγματοποιήθηκαν κάποιες από τις πιο αιματηρές συγκρούσεις-διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας «να αντιμετωπίσουν χωρίς έλεος, φτάνοντας ως το σημείο να προκαλέσουν θάνατο, οποιαδήποτε διαδήλωση των ταραξιών».

Η Διεθνής Αμνηστία επεσήμανε ότι έχει επιβεβαιώσει τον θάνατο 52 ανθρώπων στη διάρκεια των κινητοποιήσεων , σημειώνοντας ότι ο πραγματικός απολογισμός ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος. Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν σε αρκετές πόλεις σε όλο το Ιράν την Πέμπτη κατά του θανάτου νεαρής γυναίκας υπό αστυνομική κράτηση, ανέφεραν τα κρατικά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς μια ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσε ότι τουλάχιστον 83 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε σχεδόν δύο εβδομάδες διαδηλώσεων. Παρά τον αυξανόμενο αριθμό νεκρών και την άγρια καταστολή από τις αρχές, βίντεο που αναρτήθηκαν στο Twitter έδειχναν διαδηλωτές να ζητούν την πτώση του ιερατικού κατεστημένου στην Τεχεράνη, το Κουμ, το Ραστ, το Σαναντάι, το Μασίντ-ι-Σουλεϊμάν και άλλες πόλεις.

Ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί δήλωσε ότι η αναταραχή ήταν η τελευταία κίνηση εχθρικών δυτικών δυνάμεων εναντίον του Ιράν από την ισλαμική επανάστασή του το 1979.

«Οι εχθροί έχουν διαπράξει υπολογιστικά λάθη απέναντι στο ισλαμικό Ιράν εδώ και 43 χρόνια, φανταζόμενοι ότι το Ιράν είναι μια αδύναμη χώρα που μπορεί να κυριαρχηθεί», δήλωσε ο Ραϊσί στην κρατική τηλεόραση. Πηγή Reuters news Φωτό: Reuters news Οι άνθρωποι συμμετέχουν σε διαμαρτυρία μετά τον θάνατο του Mahsa Amini στο Ιράν, στο κεντρικό Βελιγράδι, Σερβία 29 Σεπτεμβρίου 2022. REUTERS/Μάρκο Ντζούριτσα