Η ΕΕ εκφράζει ανησυχία για τα «εχθρικά σχόλια» της Τουρκίας κατά της Ελλάδας

Άρθρο REUTERS NEWS: Η ΕΕ εξέφρασε ανησυχία τη Δευτέρα για αυτό που αποκάλεσε «εχθρικά σχόλια» αφού ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα ότι κατέχει αποστρατιωτικοποιημένα νησιά στο Αιγαίο και είπε ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη να «κάνει ό, τι είναι απαραίτητο» όταν έρθει η ώρα.

Ιστορικοί αντίπαλοι, ενώ και οι δύο είναι μέλη του ΝΑΤΟ, η Τουρκία και η Ελλάδα βρίσκονται σε αντιπαράθεση για θέματα που κυμαίνονται από τις υπερπτήσεις και το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου μέχρι τα θαλάσσια σύνορα και τους πόρους υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, καθώς και την εθνικά διχασμένη Κύπρο.

«Τα συνεχή εχθρικά σχόλια της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας… εγείρουν σοβαρές ανησυχίες και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις αναγκαίες προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Πίτερ Στάνο, εκπρόσωπος του επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ.

«Οι απειλές και η επιθετική ρητορική είναι απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας τα αιτήματα της ΕΕ για ειρηνική επίλυση των διαφορών και με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

“Η ΕΕ επαναλαμβάνει την προσδοκία της από την Τουρκία να εργαστεί σοβαρά για την αποκλιμάκωση των εντάσεων με βιώσιμο τρόπο προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να σεβαστεί πλήρως την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ”, δήλωσε ο Στάνο.

Καθώς ο Ερντογάν προετοιμάζεται για αυτό που διαμορφώνεται ως η μεγαλύτερη εκλογική πρόκληση της σχεδόν 20ετούς διακυβέρνησής του το 2023, ο πρόεδρος έχει παίξει τα επιτεύγματα στην παγκόσμια σκηνή. Ενέτεινε επίσης τη ρητορική του για την εξωτερική πολιτική.

Πηγή: Reuters news