Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου

<<Οι εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία δεν επιτρέπουν αισιοδοξία. Ο φόρος αίματος είναι βαρύτατος και οι ανθρώπινες απώλειες αυξάνονται καθημερινά. Εκατομμύρια άνθρωποι εξωθούνται από τους εισβολείς στην προσφυγιά. 

 Συνηθίζουμε να λέμε ότι ο πόλεμος είναι το πιο αποκρουστικό έργο των ανθρώπων, αλλά όσα συνέβησαν στην Μπούχα υπερβαίνουν τα όρια του αποκρουστικού και επανακαθορίζουν τη βαρβαρότητα.Κανείς δεν δικαιούται να είναι με το μέρος των εχθρών του ανθρώπου, των εχθρών της ανθρωπότητας. Η  κηλίδα στους δράστες για τα εγκλήματα στην Μπούχα  θα είναι ιστορικά ανεξίτηλη >> δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Αναφερόμενος στις ενεργειακές ανατιμήσεις τόνισε ότι η κυβέρνηση δημιουργεί συνέχεια νέες δυνατότητες για στήριξη δήλωσε:

<<Έχουμε γνώση της κατάστασης στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Κυρίως, όμως, ξέρουμε την καθημερινότητα των πολιτών και πασχίζουμε να βρούμε λύση για αυτούς. Και επειδή γνωρίζουμε και συναισθανόμαστε την κατάσταση δεν κοροϊδεύουμε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες και δεν τάζουμε «λαγούς με πετραχήλια». Την συμφωνία αλήθειας, υπευθυνότητας και σοβαρότητας που υπογράψαμε με τους Έλληνες τον Ιούλιο του 2019 δεν θα την αθετήσουμε για κανένα λόγο. Είμαστε εδώ για να προσφέρουμε ασφάλεια και σταθερότητα.

Δυστυχώς, η κατάσταση φαίνεται να δυσχεραίνεται επειδή ο Πρόεδρος Πούτιν επιχειρεί εκβιασμό της Ευρώπης αξιώνοντας πληρωμές του ρωσικού αερίου σε ρούβλια. Οι μέρες που έρχονται για ολόκληρη την Ευρώπη είναι και εξακολουθούν να είναι δύσκολες και ο κίνδυνος παρατεταμένης αβεβαιότητας και αστάθειας γίνεται όλο και πιο πιθανός. Ήδη σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, επιχειρήσεις και νοικοκυριά -ιδίως μάλιστα οι πιο ευάλωτοι- αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.  Παντού στην Ευρώπη ο πληθωρισμός σκαρφαλώνει σε ποσοστά τα οποία δεν είχαμε ξαναδεί εδώ και 40 χρόνια και περιορίζει την αγοραστική δύναμη των ανθρώπων. Η αλήθεια δεν πρέπει να κρύβεται και κάθε κόμμα και κάθε πολιτικός, σε αυτή τη δύσκολη στιγμή από το πόση αλήθεια μπορεί να αντέξει.>>

Παράλληλα δήλωσε πως η κυβέρνηση συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις και αναφέρθηκε αναλυτικά στις δράσεις για τη μείωση της ανεργίας:

<<Δεν πρέπει όμως να παραβλέψει κανείς ότι την ώρα που η Ευρώπη, αλλά και η  Ελλάδα χειμάζεται από τις εισαγόμενες κρίσεις, η  Κυβέρνησή μας  συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις και υλοποιεί τις δεσμεύσεις που ανέλαβε προεκλογικά απέναντι στον ελληνικό λαό.

-Μειώσαμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

-Ξεμπλοκάραμε -και θα εξακολουθούμε να ξεμπλοκάρουμε- έργα που είχαν βαλτώσει στη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης.

-Κάναμε άλματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Κράτους.

-Βελτιώσαμε το επενδυτικό περιβάλλον.

Πετύχαμε έτσι το 2021 ανάμεσα στα άλλα, αύξηση των εξαγωγών, αύξηση των επενδύσεων και των νέων επιχειρήσεων. Πετύχαμε  δυναμική ανάπτυξη, δραστική μείωση της ανεργίας. Η προσπάθεια για περαιτέρω μείωση της ανεργίας συνεχίζεται με νέες δράσεις και πολιτικές που συμβάλλουν αποτελεσματικά στις εργασιακές προοπτικές των ανέργων. Ανάμεσα στα άλλα:

-Μπαίνουν σταδιακά σε εφαρμογή νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ μέσω των οποίων επιδιώκουμε να δημιουργηθούν το 2022 συνολικά 86.000 νέες θέσεις εργασίας.

-Συνεχίζεται το πρόγραμμα των 150.000 θέσεων, με το οποίο επιδοτείται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένου και εργοδότη, για χρονικό διάστημα έξι μηνών.

-Υλοποιείται το πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο».

-Προωθείται πρόγραμμα για κατάρτιση 150.000 ατόμων σε ψηφιακές και «πράσινες» δεξιότητες, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

-Παράλληλα, με το νομοσχέδιο «Δουλειές ξανά» διευκολύνονται οι άνεργοι στην προσπάθειά τους να βρουν δουλειά. Για πρώτη φορά θεσμοθετείται  το επίδομα εργασίας, έτσι ώστε ο άνεργος να λαμβάνει το 50% του επιδόματος ανεργίας στο διάστημα που μεσολαβεί από την πρόσληψή του μέχρι την εξάντληση του χρόνου στον οποίο θα έπαιρνε το επίδομα ανεργίας.

Είναι προφανές ότι μαζί με την αντιμετώπιση των κρίσεων εργαζόμαστε και παράγουμε αποτελέσματα με άμεσο αντίκτυπο στη ζωή των πολιτών. Αυτή την ώρα, όσοι υπονομεύουν την πολιτική σταθερότητα, όσοι δηλητηριάζουν τον κόσμο με ψεύδη, όσοι παράγουν θέαμα αντί ουσία, όσοι κάνουν κριτική αφ’ υψηλού και όσοι ασχολούνται με τα κομματικά τους φέουδα, δεν προσφέρουν υπηρεσίες ούτε στην Ελλάδα, ούτε στους ανθρώπους της.>>

4.4.2022