Η Ευρώπη θέλει αναστοχασμό, ανασυγκρότηση και αναβάθμιση ισχύος.

Οι προτεραιότητες της τσεχικής Προεδρίας αντανακλώνται στο σύνθημα της : «Η Ευρώπη ως καθήκον: αναστοχασμός, ανασυγκρότηση, αναβάθμιση ισχύος

Η Τσεχία, η οποία ασκεί  την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, θα πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ των χωρών που πιέζουν για την ταχεία ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ από τη μία πλευρά και των χωρών που δίνουν έμφαση στα Δυτικά Βαλκάνια από την άλλη.

Το 2020 οι σημαντικότεροι τομείς της τσεχικής οικονομίας ήταν η βιομηχανία (28,1 %), το χονδρικό και λιανικό εμπόριο, οι μεταφορές, οι υπηρεσίες παροχής καταλύματος και οι υπηρεσίες εστίασης (17,5 %), καθώς και η δημόσια διοίκηση, η άμυνα, η εκπαίδευση, οι δραστηριότητες σχετικές με την ανθρώπινη υγεία και την κοινωνική μέριμνα (16,8 %).

Το εμπόριο εντός της ΕΕ αντιπροσωπεύει το 80 % των εξαγωγών της Τσεχίας (33 % προς τη Γερμανία, 8 % προς τη Σλοβακία και 6 % προς την Πολωνία), ενώ εκτός ΕΕ το 2 % των εξαγωγών κατευθύνεται προς τις ΗΠΑ.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός κ. Petr  Fiala παρουσίασε το πρόγραμμα και τους κύριους στόχους του εξαμήνου της τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία της, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα Roberta Metsola τόνισε ότι η τσεχική Προεδρία έρχεται σε σημείο καμπής στην ιστορία, ενώ μαίνεται ένας παράνομος πόλεμος στην ήπειρό μας. «Τα επόμενα μας βήματα θα είναι καθοριστικά για το κοινό μας μέλλον», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «δεν είναι η ώρα να υποχωρήσουμε στις φιλοδοξίες μας» και ζήτησε να επιταχυνθεί η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός κ. Fiala παραδέχθηκε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανέτρεψε τα περισσότερα από τα σχέδια της τσεχικής Προεδρίας. «Κύριο καθήκον μας θα είναι η επίτευξη ενιαίας και ισχυρής συμφωνίας για τον μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων της τρέχουσας κρίσης στους πολίτες μας», επεσήμανε ο Τσέχος πρωθυπουργός.

Η προετοιμασία της μεταπολεμικής ανασυγκρότησης της Ουκρανίας, καθώς και κοινά ευρωπαϊκά σχέδια, όπως το REPowerEU, με στόχο την απαλλαγή της ΕΕ από την ενεργειακή εξάρτησή της από τη Ρωσία, θα αποτελέσουν προτεραιότητες για την Τσεχική Προεδρία. Ωστόσο, «κάθε κράτος-μέλος πρέπει να είναι σε θέση να επιλέγει το ενεργειακό μείγμα που ανταποκρίνεται καλύτερα στις συνθήκες του και που του επιτρέπει να επιτύχει και τους δύο στόχους του για το κλίμα», υπογράμμισε ο κ. Fiala. 

Η τσεχική Προεδρία θα επιδιώξει επίσης να βελτιώσει τις αμυντικές ικανότητες των κρατών-μελών, να «κοντύνει» τις αλυσίδες εφοδιασμού, να εμβαθύνει το ελεύθερο εμπόριο, να διασφαλίσει την επισιτιστική ασφάλεια και να ενισχύσει την ανθεκτικότητα των δημοκρατικών θεσμών.

Η πρόεδρος της ΕΕ κα  Ursula von der Leyen ανέφερε, ότι η ΕΕ «πρέπει να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία θα κερδίσει την ειρήνη, που θα έρθει σίγουρα» και ανακοίνωσε τη σύγκληση διάσκεψης υψηλού επιπέδου μετά το καλοκαίρι για την αντιμετώπιση των αναγκών της ανοικοδόμησης μετά τον πόλεμο. Τόνισε επίσης την ανάγκη για επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και για μια κοινή ευρωπαϊκή δράση για την ενεργειακή ασφάλεια και αλληλεγγύη.

Μετά την ομιλία του Τσέχου πρωθυπουργού, οι ηγέτες των πολιτικών ομάδων του ΕΚ υπενθύμισαν τις συστάσεις της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης και ζήτησαν την αναθεώρηση των Συνθηκών, την καθιέρωση του συστήματος των κορυφαίων υποψηφίων και μια ισχυρότερη κοινοβουλευτική διάσταση στην ΕΕ. Τόνισαν επίσης την ανάγκη να ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ και ζήτησαν έναν νομικά δεσμευτικό μηχανισμό για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ορισμένοι ζήτησαν ισχυρότερες κοινωνικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης, ενώ άλλοι ενθάρρυναν την τσεχική Προεδρία να ολοκληρώσει τη δέσμη μέτρων της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο.

Οι εξελίξεις ταχύτατες και αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα της τσεχικής προεδρίας.

Κων/νος Σ. Μαργαρίτης

Δημοσιογράφος

6.7.2022