Η Ισπανία έφτασε θερμοκρασίες 40 βαθμών πριν μπει ο Μάιος

Ένα κύμα καύσωνα περίεργο για την εποχή αναμένεται να ζήσει η Ισπανία αυτήν την εβδομάδα, με υψηλές θερμοκρασίες 40 βαθμών Κελσίου να προβλέπονται για την Ανδαλουσία, στο νότιο τμήμα, την ώρα που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια παρατεταμένη ξηρασία με καταστροφικές συνέπειες για τη γεωργία.

Η Ισπανία θα αντιμετωπίσει εντός των επόμενων ημερών “εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες για αυτήν την περίοδο του έτους”, ανάλογες με αυτές του θέρους, προειδοποιεί σε ανακοίνωσή της η ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία (Aemet).

Αυτό το κύμα καύσωνα, που συνδέεται με τον ερχομό “μάζας πολύ θερμού και ξηρού αέρα από την Αφρική στην ιβηρική χερσόνησο και τις Βαλεαρίδες Νήσους”, θα κορυφωθεί στα τέλη της εβδομάδας στο νότιο τμήμα της χώρας, διευκρίνισε η δημόσια υπηρεσία.

Η περυσινή χρονιά ήταν η πιο ζεστή για την Ισπανία από το 1961, καθώς και η έκτη πιο ξηρή. Όμως με τους καύσωνες να έρχονται όλο και πιο νωρίς και τη βροχή να γίνεται όλο και πιο σπάνια, εντείνοντας την λειψυδρίας, το πρόβλημα στον μεγαλύτερο εξαγωγέα ελαιολάδου στον κόσμο γίνεται ακόμη εντονότερο.

Πηγή: euronews Ισπανία: Θερινές συνθήκες εν μέσω Απριλίου | Euronews