Η Ιταλία στα Δεξιά και οι ανησυχίες της Ευρώπης

«Θα κυβερνήσουμε για όλους τους Ιταλούς» δήλωσε η επικεφαλής της ιταλικής άκρας δεξιάς Τζόρτζια Μελόνι, η οποία θέλει να γίνει η επόμενη πρωθυπουργός μετά τη νίκη της παράταξής της στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές προσπαθώνατς να καθησυχάσει τις ανησυχίες στη χώρα της και στην Ε.Ε.

Το κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας (Fratelli d’Italia, FdI)  είδε το ποσοστό του να απογειώνεται από το 4,3% σε τέσσερα χρόνια να πλησιάζει το 26% και ναπρώτο κόμμα του κοινοβουλίου της χερσονήσου.

«Οι Ιταλοί έστειλαν καθαρό μήνυμα υπέρ μιας κυβέρνησης της δεξιάς υπό την ηγεσία των Αδελφιών της Ιταλίας.

Θα κυβερνήσουμε για όλους» και υποσχέθηκε οτι «Θα το κάνουμε με σκοπό να ενώσουμε τον λαό, να προαγάγουμε αυτά που τον ενώνουν μάλλον παρά αυτά που τον χωρίζουν», πρόσθεσε σε σύντομη τοποθέτησή της καλώντας για «ενότητα» και κατευνασμό, αναγνωρίζοντας πως η προεκλογική εκστρατεία ήταν «βίαιη και επιθετική». Διαβεβαίωσε πως «δεν θα προδώσουμε την εμπιστοσύνη σας».

Η συμμαχία που σχημάτισε με το άλλο κόμμα της ιταλικής ακροδεξιάς, τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, και με τη Φόρτσα Ιτάλια (FI), τη δεξιά παράταξη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, συγκεντρώνει περί το 43% των ψήφων και αναμένεται να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, τόσο στη Βουλή, όσο και στη Γερουσία.

Το Δημοκρατικό Κόμμα παραδέχεται την ήττα του

Η εκπρόσωπος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος στην ιταλική Βουλή Ντέμπορα Σερατσιάν δήλωσε:

«Κέρδισε η δεξιά, είναι βραδιά θλίψης.

Είμαστε όμως αξιωματική αντιπολίτευση και δεύτερο κόμμα σε όλη την χώρα.

Η ευθύνη μας τώρα προς την Ευρώπη και την Ιταλία είναι μεγάλη»

Και κατέληξε λέγοντας :

«το κόμμα της πρέπει να ανταποκριθεί στον σημαντικό του ρόλο, διότι η δεξιά χάρη στον εκλογικό νόμο είναι πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αλλά όχι και στην ιταλική κοινωνία»

26.9.2022