Η Κίνα είναι πρόθυμη να «συνεργαστεί ενεργά» με τη διεθνή κοινότητα για την κρίση στην Ουκρανία, χωρίς να προσφέρει λεπτομέρειες.

Ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ συνομίλησε ουσιαστικά με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την Τρίτη και επανέλαβε ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να «συνεργαστεί ενεργά» με τη διεθνή κοινότητα για να μεσολαβήσει στην κρίση στην Ουκρανία, χωρίς να προσφέρει λεπτομέρειες.

Ο Σι χαρακτήρισε την κατάσταση “ανησυχητική”, δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας. “Η Κίνα θα παραμείνει σε επικοινωνία και συντονισμό με τη Γαλλία, τη Γερμανία και την ΕΕ, και, υπό το φως των αναγκών των εμπλεκομένων μερών, θα συνεργαστεί ενεργά με τη διεθνή κοινότητα”, ανέφερε η δήλωση, προσθέτοντας ότι πρέπει να υποστηριχθούν όλες οι προσπάθειες “που συμβάλλουν στην ειρηνική διευθέτηση της κρίσης”, πρόσθεσε. Ο Σι καταδίκασε επίσης τις δυτικές κυρώσεις, προειδοποιώντας ότι θα «αμβλύνουν την παγκόσμια οικονομία που έχει ήδη καταστραφεί από την πανδημία».

“Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον κανείς. Πρέπει να υποστηρίξουμε ενεργά ένα όραμα κοινής, περιεκτικής, συνεργατικής και βιώσιμης ασφάλειας”, ανέφερε ο Σι, σύμφωνα με τη δήλωση.

Η Κίνα αρνείται συστηματικά να αποκαλέσει τον πόλεμο στην Ουκρανία ρωσική εισβολή και αξιωματούχοι επισημαίνουν τακτικά την επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς ως βασική αιτία της σύγκρουσης — παπαγαλίζοντας ένα βασικό ρωσικό σημείο συζήτησης.

Ο Σι έδωσε τη στήριξή του στις γαλλικές και γερμανικές «ενέργειες» για επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία, ανέφερε το Παλάτι των Ηλυσίων μετά από έκκληση των τριών ηγετών. Αναγνώρισε επίσης την “ανάγκη να διασφαλιστεί η πρόσβαση των ανθρώπων σε ανθρωπιστική βοήθεια που συντονίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη”, αναφέρει η δήλωση, προσθέτοντας ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Κίνας βρίσκονται σε στενή διαβούλευση για να συντονίσουν περαιτέρω τις προσπάθειες για τερματισμό της σύγκρουσης.

 

Πηγή: cnn news

Φωτό: cnn news