Η «Κασσάνδρα» της Δέσποινας Σαραφείδου ταξιδεύει στο περίφημο διεθνές Φεστιβάλ THESPIS στο Κίελο-Γερμανία

Κασσάνδρα

από τις Τρωάδες του Ευριπίδη

με την Δέσποινα Σαραφείδου

στο International Monodrama Festival THESPIS

-το σημαντικότερο φεστιβάλ μονολόγων στην Ευρώπη-

Θέατρο Die Pumpe / Κίελο–Γερμανία

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022

Η Δέσποινα Σαραφείδου, μετά την περσινή συμμετοχή της στο περίφημο φεστιβάλ THESPIS με την πολυβραβευμένη «Kassandra» του Sergio Blanco, συνεχίζει τη διερεύνηση της μυθικής αυτής μορφής και φέτος παρουσιάζει μια σύνθεση μονολόγων της Κασσάνδρας από τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη. Η βραβευμένη ηθοποιός μας ταξιδεύει την Κασσάνδρα της στο International Monodrama Festival THESPIS έπειτα από πρόσκληση της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Φεστιβάλ Jolanta Sutowicz και παρουσιάζει την παράστασή της την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2022, στις 6:00 μμ, στο θέατρο Die Pumpe, στο Κίελο της Γερμανίας. 

Το έργο, το οποίο κάνει πρεμιέρα στο Κίελο, παρουσιάζεται σε ειδικό Αφιέρωμα του Φεστιβάλ με τίτλο “5 Women say No” (5 γυναίκες λένε όχι).  Για πρώτη φορά στην ιστορία του THESPIS, πέντε ηθοποιοί από διαφορετικές χώρες προσκλήθηκαν να δημιουργήσουν πέντε μικρά μονοδράματα γύρω από τη θεματική «ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΧΙ». Οι 5 γυναίκες ηθοποιοί είναι: LIDIYA DANYLCHUK (Ουκρανία), BEA EHLERS-KERBEKIAN (Γερμανία / Αρμενία), DOMINIQUE FROT (Γαλλία), ANNA ZADĘCKA (Πολωνία), DESPOINA SARAFEIDOU (Ελλάδα).

Κασσάνδρα. Νύφη ή βομβίστρια αυτοκτονίας; Μετά την ολοκληρωτική ήττα της Τροίας από τους Αχαιούς, η παρθένα προφήτισσα, η αγαπημένη του Απόλλωνα, κληρώνεται στον Αγαμέμνονα και εξαναγκάζεται σε έναν ατιμωτικό «γάμο» με τον στρατηλάτη των εχθρών της. Η γαμήλια ωδή γίνεται απεγνωσμένος θρήνος, αντιπολεμική κραυγή, εξέγερση ενάντια στην αλαζονεία των ισχυρών. Σαν άλλος Δούρειος Ίππος, η Κασσάνδρα θα τιμωρήσει την ύβρη της εξουσίας, επιφέροντας την καταστροφή των νικητών.

Σημειώνεται ότι το Φεστιβάλ THESPIS πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια (από το 1999) στο Κίελο και θεωρείται το σημαντικότερο φεστιβάλ μονολόγων στην Ευρώπη. Τη φετινή χρονιά, ηθοποιοί από 15 χώρες θα παρουσιάσουν τους μονολόγους τους, ενώ θα γίνουν σεμινάρια και συζητήσεις με την παρουσία διακεκριμένων σκηνοθετών του κινηματογράφου. 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Κασσάνδρα

από τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη

Μετάφραση: Αντώνης Γκρίτσης

Ερμηνεία: Δέσποινα Σαραφείδου

Δημιουργική ομάδα: Ανδρέας Αντωνιάδης, Λένικα Αρφάνη, Αντώνης Ροκάκης, Βασίλης Τσόνογλου

Φωτογραφίες: Δημήτρης Γερακίτης

Μια παραγωγή της εταιρείας θεάτρου 1+1=1

Η Κασσάνδρα στο THESPIS: 

Λίγα λόγια για τη διεθνή παρουσία σε Φεστιβάλ

Η δραστήρια Δέσποινα Σαραφείδου και οι συνεργάτες της έχουν ήδη μια σημαντική παρουσία στα διεθνή Φεστιβάλ με τα έργα «Kassandra» του Sergio Blanco και «Μήδεια∙ μηδέν στο κόκκινο» της Σοφίας Διονυσοπούλου που έχουν αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις.

«Kassandra»

Κείμενο: Sergio Blanco.  Σκηνοθεσία: Δέσποινα Σαραφείδου – Ευαγγελία Ανδριτσάνου

Ανέβηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα το 2011 και στη συνέχεια παρουσιάστηκε σε 30 φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Νέα Υόρκη–Η.Π.Α., Φίερ–Αλβανία, Λουγκάνο–Ελβετία, Πέγια–Κόσοβο, Πράγα–Τσεχία, Μπίτολα, Ρέσεν και Στρώμνιτσα–Βόρεια Μακεδονία, Σόφια–Βουλγαρία, Μαδρίτη– Ισπανία, Σίριντσε–Τουρκία, Σπίσκα Νόβα Βες–Σλοβακία, Κίελο–Γερμανία, Λουξεμβούργο, Τιργκόβιστε–Ρουμανία), αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές

ΒΡΑΒΕΙΑ:

Bραβείο Α΄ Γυναικείου ρόλου (Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Apollon 2011, Φίερ, Αλβανία), Βραβείο καλύτερης διαδραστικής περφόρμανς (Διεθνές Φεστιβάλ Μονοδράματος MonoAkt – Κόσοβο, 2012), Βραβείο Ερμηνείας ACTOR OF EUROPE 2012 (Διεθνές Φεστιβάλ Actor of Europe – Ρέσεν, Βόρεια Μακεδονία, 2014), Βραβείο καλύτερης ερμηνείας σε Trans Ρόλο & Βραβείο καλύτερου πρωτότυπου κειμένου (3rd Gay Theatre Awards – Αθήνα, 2014), Bραβείο Α΄ Γυναικείου ρόλου (Φεστιβάλ ASTFEST – Αθήνα, 2022).

 

«Μήδεια∙ μηδέν στο κόκκινο»

Κείμενο – σκηνοθεσία: Σοφία Διονυσοπούλου

Πρωτοανέβηκε στην Αθήνα το 2018 και έχει ήδη παρουσιαστεί σε πολυάριθμα φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Σίριντσε–Τουρκία, Σπίσκα Νόβα Βες–Σλοβακία, Λούμπλιν–Πολωνία, Γιερεβάν–Αρμενία).

13.11.2022