Η κεντρική ομιλία του επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη Γιάνη Βαρουφάκη στην Αθήνα

Η Κεντρική ομιλία του Επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη Γιάνη Βαρουφάκη στην Αθήνα

Συντρόφισσες & Σύντροφοι
Φίλες & Φίλοι
Ρομαντικοί Ανυπάκουοι
Ανυπότακτοι Ρεαλιστές
Συνοδοιπόροι και Συναγωνιστές

Μαζί με τον συντροφικό χαιρετισμό του Jeremy Corbyn
Μαζί με τον Hadrien Clouet που ήταν εδώ στην εξέδρα τούτη μεταφέροντας την συγκινητική στήριξη στο «ΜέΡα25-Συμμαχία για τη Ρήξη» της Ανυπότακτης Γαλλίας – του κόμματος του συνοδοιπόρου Jean-Luc Melanchon
Μαζί με την στήριξη του Προέδρου του Μεξικού Andres Manuel Lopez Obrador και του κόμματός του
Μαζί με την αγάπη και τις ευχές του Rafael Correa, της Ναόμι Klein, του Noam Chomsky, της Ece Temelkuran, του Brian Eno, του Roger Waters – και όλων των συνοδοιπόρων μας από το DiEM25 πανευρωπαϊκά και την Προοδευτική Διεθνή των 200 εκατομμυρίων μελών από όλο τον πλανήτη,…

Μαζί με όλα αυτά τα μηνύματα,…
…απόψε, έχω καθήκον να μεταφέρω εδώ, στην Αθήνα μας,…
…σε εσάς που στήσατε την αποψινή γιορτή του Αγώνα, της Ρήξης και της Ανατροπής…
να σας μεταφέρω το Μήνυμα του Αγώνα του Καλού απ’ ΟΛΕΣ τις γωνιές της Ελλάδας.

Απ’ όπου κι αν περάσαμε σε αυτό το προεκλογικό οδοιπορικό:
Από την Ρόδο και την Ξάνθη έως την Αλεξανδρούπολη.
Από τα Χανιά και το Ηράκλειο έως τις Σέρρες και την Καβάλα.
Από τον Βόλο, τα Τρίκαλα και τη Λάρισα, έως την Επτανήσια Κυρά, την Κέρκυρα
Από τα Γιάννενα και την Άρτα ως την Πάτρα, το Αίγιο και την Κόρινθο και, ναι, την Σπάρτη και την Καλαμάτα.

Το μήνυμα από όλους αυτούς τους τόπους,…
…από τόπους με χώματα ποτισμένα
…με τον ιδρώτα
…με τα δάκρυα
και με το αίμα Αγωνιστών που ποτέ δεν κιότεψαν, ακόμα και υπό τον ζυγό της στυγνότερης κατοχής, ακόμα και μετά από τις πικρότερες ήττες…

Το μήνυμα από παντού, το μήνυμα που με εξουσιοδότησαν να σας μεταφέρω απόψε, είναι ένα:

Ως εδώ ο θρήνος για το προδομένο ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ. Ώρα για ΝΕΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ.
Ως εδώ η ΣΗΨΗ. Ώρα για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΡΗΞΗ.
Ως εδώ η ΤΙΝΑ – το τοξικό ψέμα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική, ότι η ρήξη είναι αυταπάτη
Ώρα να γίνει κτήμα όλων πως, ναι, ΟΛΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΙΩΣ!

Χτες το βράδυ ήμασταν στη Θεσσαλονίκη
…στη Θεσσαλονίκη της Φεντερασιόν
…των 12 νεκρών εργατών που έπεσαν την Πρωτομαγιά του 1936
…του Ολοκαυτώματος των Εβραίων συμπολιτών μας
…του μπλόκου στο Χορτιάτη,
…των νεκρών Νεολαίων της ΕΔΑ
…του τόπου της δολοφονίας του Λαμπράκη το 1963 & του Γιάννη Χαλκίδη επί χούντας

…αλλά και της πόλης που, επί των ημερών της «Μητσοτάκης ΑΕ», οι φοιτητές του Αριστοτέλειου τα έβαλαν με το έκτρωμα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας της Κεραμέως – και νίκησαν!

Απόψε είμαστε στην Αθήνα,
… στην Αθήνα της Εξέγερσης της 3ης του Σεπτέμβρη,
…των ηρωικών διαδηλώσεων κατά της Ναζιστικής Επιστράτευσης,
Στην Αθήνα της Καισαριανής, του Μπλόκου της Κοκκινιάς ΚΑΙ
…των 12 νεκρών που γάζωσαν Άγγλοι και Ταγματασφαλίτες στις 3 Δεκέμβρη του 1944 βουλιάζοντας τη χώρα στον Εμφύλιο και τον κόσμο ολόκληρο στον Ψυχρό Πόλεμο.

Στην Αθήνα του 114,
…του Σωτήρη Πέτρουλα,
…των Ανένδοτων κατά του πρώιμου Μητσοτακισμού,
…της Κηδείας του Γέρου,
…της Εξέγερσης της Νομικής,
…του Πολυτεχνείου.

Στην Αθήνα των Πλατειών του 2011 που, όπως το Πολυτεχνείο το 1973, διέσωσε την συλλογική μας τιμή…
…την ώρα που στη Βουλή η πλειοψηφία υπερψήφιζε τη μετατροπή της χώρας σε μια Απέραντη Χρεοδουλοπαροικία, βάζοντας από τότε τα θεμέλια για την «Μητσοτάκης ΑΕ».

Στην Αθήνα της 3ης Ιουλίου του 2015 όταν η Πλατεία Συντάγματος πνίγηκε μέσα στη λαοθάλασσα του ΟΧΙ…
… εκείνη τη λαμπρή βραδιά που διαφορετικές γενιές είδαν τους ξεχωριστούς τους αγώνες να σμίγουν σε μια γιγαντιαία γιορτή απελευθέρωσης από τον φόβο.

Για να έρθω στο σήμερα, είμαστε στην Αθήνα
…των καταλήψεων των Δραματικών Σχολών κόντρα στις επιθέσεις της «Μητσοτάκης ΑΕ» στον ανυπότακτο πολιτισμό – στον πολιτισμό που δεν ελέγχει η ολιγαρχία με τα Ιδρύματα, τις Στέγες και τα ΜΑΤ της.

Στην Αθήνα που η Γενιά των Τεμπών ορθώσατε το ανάστημά σας και πετύχατε εκείνο που η δική μου η γενιά ποτέ δεν κατάφερε:
…Να καταρρίψετε την Ηγεμονία της Ιδιωτικομανίας
…Να ακυρώσετε το απατηλό, και συνάμα τοξικό, ψέμμα…
…ότι ο ολιγάρχης κι ο τροϊκανός θέλει το καλό σας
…ότι ο ολιγάρχης κι ο τροϊκανός ξέρουν καλύτερα από εσάς το δικό σας καλό.

Είμαστε όχι μόνο σε αυτή την Αθήνα πόλη σταθμό σε μια ιστορία γεμάτη Αγώνες και Προδοσίες του Λαού, αλλά και σε μια πλατεία που τα δυο της ονόματα συμβολίζουν την μόνιμη διαπάλη στην καρδιά της Πόλης μας μεταξύ της Ελπίδας και της Απόγνωσης, του Φωτός και του Σκότους. Πλατεία Κοτζιά την ξέρουν οι περισσότεροι, επώνυμο που παραπέμπει στον Δήμαρχο και μετέπειτα υπουργό της φασιστικής δικτατορίας της 4ης Αυγούστου. Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, επίσημα, – μιας εθνικής αντίστασης κόντρα σε κάθε τι που πρέσβευε ο φιλο-Μουσολινικός, φιλο-Χιτλερικός, αντικομουνιστής Κοτζιάς. Μια Πλατεία – μια Πόλη – μια μακρά παράδοση αγώνων δύσκολων αλλά αναγκαίων.

Σε αυτή την παράδοση αγώνων, σε τούτη δω την Πόλη των Αθηνών, ερχόσαστε κι εσείς σήμερα να προσθέσετε το λιθαράκι σας. Να γιορτάσουμε μια αναγέννηση. Γιατί, συνοδοιπόροι, σύντροφοι, φίλες και φίλοι, μην κάνετε το λάθος να νομίζετε ότι αυτό που ζούμε απόψε είναι μια απλή προεκλογική συγκέντρωση.

Δεν είμαστε εδώ απλά για να γιορτάσουμε την ενίσχυση μας στη Βουλή – κάτι που, πιστέψτε με, είναι σίγουρο. Όχι, είμαστε εδώ και κάτι πολύ πιο μεγάλο, πολύ πιο όμορφο. Είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε την ανάδυση της Νέας Μεγάλης Αγωνιστικής Αριστεράς που θα αφήσει τους πάντες με ανοικτά στόματα μετά τις εκλογές αυτής της Κυριακής ή, για την ακρίβεια, μετά τις δεύτερες εκλογές του Ιουλίου – όταν πια το Μνημονιακό Τόξο θα έχει καταφέρει να ξεπεράσει τις εσωτερικές του έριδες και να σχηματίσει άλλη μια Μνημονιακή Κυβέρνηση, πριν φέρει τα νέα μέτρα που θα τους επιβάλει η τρόικα.

Έτσι είναι: Και το ξέρουν. Ποιο ήταν νομίζετε το έγκλημα του κ. Κατρούγκαλου; Ξεστόμισε αυτό που ξέρουν όλοι οι μνημονιακοί αλλά που το κρατούν επτασφράγιστο μυστικό προ των εκλογών: Είτε με ΝΔ, είτε με ΣΥΡΙΖΑ είτε με κάποιο συνδυασμό ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, έρχονται μέτρα. Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς: Κράτος, ασφαλιστικά ταμεία και ιδιωτικός τομέας βουλιάζουν όλο και πιο βαθιά στη μαύρη τρύπα της πτώχευσης. Αυτή είναι η μοίρα όποιας κυβέρνησης τιμά και αποδέχεται το Μνημονιακό Πλαίσιο. Εμείς ούτε το τιμάμε ούτε και το αποδεχόμαστε.

Είναι ωραία απόψε. Είναι όμορφο πράγμα η συμμετοχή σε μια ιστορική στιγμή που, επί τέλους, το καινούργιο που για τόσα χρόνια αρνιόταν να γεννηθεί μετά τον θάνατο του παλιού, επιτέλους αρχίζει να γεννιέται! Και το αυτό το καινούργιο που γεννιέται δεν είναι άλλο από την…

…Ανυπάκουη, Ανυπότακτη, Ανιδιοτελή Μεγάλη Αριστερά…

…που αναδύεται τώρα, λίγο-λίγο αλλά γοργά, καθώς όλο και πιο πολύς κόσμος, ιδίως η Νεολαία, αγκαλιάζουν το «ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη» και εμπνέονται από το καλά δουλεμένο, τεχνοκρατικά άρτιο και πολιτικά ανατρεπτικό Κυβερνητικό Πρόγραμμά μας – ένα πρόγραμμα το οποίο οικοδομούμε υπομονετικά, προσεκτικά, επιστημονικά πριν ακόμα ιδρυθεί το ΜέΡΑ25, από τις ηρωικές μέρες του DiEM25 λίγο μετά το Δημοψήφισμα.

Κοιτάζω γύρω μου και αναγνωρίζω την παλιο-σειρά του ΜέΡΑ25: Εσάς που ήσασταν μαζί μας στην Πλατεία Σανταρόζα τον Ιούλιο του 2019. Ήμασταν λιγότερες και λιγότεροι τότε. Είχαμε την αγωνία να βάλουμε ξανά το μεγαλειώδες ΟΧΙ του λαού μας στη Βουλή.

Ολόκληρη η ομιλία: Γ. Βαρουφάκης από την πλατεία Κοτζιά: Η Πολιτική μας Επανάσταση σήμερα βρίσκει τη δύναμη να βροντοφωνάξει «Πρώτη Φορά Ρήξη – Όλα μπορούν να είναι αλλιώς» – ΜέΡΑ25 (mera25.gr)