Όσοι από εμάς, ανεβαίνουμε μεγάλο υψόμετρο, καλό θα ήταν να προσέχουμε ορισμένα πράγματα. Ένα από αυτά, η επικίνδυνη νόσος των όρεων, που εμφανίζεται μετά τα 2400 μέτρα, ενώ ήπια συμπτώματα , όπως είναι ο πονοκέφαλος, μπορούν να εκδηλωθούν από τα 1500 μέτρα. Αυτό συμβαίνει, γιατί το σώμα μας δεν παίρνει το οξυγόνο που έχει ανάγκη και αντιδρά, εκδηλώνοντας συμπτώματα δυσφορίας. Εδώ να σημειώσουμε, ότι δεν παίζει κανένα απολύτως ρόλο η φυσική κατάσταση, στην οποία βρισκόμαστε, καθώς νόσο των όρεων μπορούν να εμφανίσουν ακόμη και αθλητές. Παρόλα αυτά, όσοι δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοιο υψόμετρο, είναι και παραπάνω ευάλωτοι.
Τα συμπτώματα, στην πιο ήπια μορφή της νόσου, είναι ο πονοκέφαλος, η κόπωση, η ταχυπαλμία, η ναυτία και ο εμετός. Συνιστάται, άμεση διακοπή της περαιτέρω ανάβασης και ξεκούραση, καθώς η κατάσταση μπορεί να χειροτερέψει.
Το επόμενο στάδιο της νόσου, ονομάζεται ΗΑPE, και πρόκειται για σοβαρό πνευματικό οίδημα. Εμφανίζεται, όταν είμαστε 2-3 μέρες σε υψόμετρο 2500 μέτρα και μπορεί να προκαλέσει θάνατο, μέσα σε λίγες ώρες. Ο ασθενής έχει βήχα, φλέματα, ταχυπαλμία, ενώ τα χείλη του μπορούν να μελανιάσουν και να ανεβάσει πυρετό.
Το τελευταίο στάδιο της νόσου, είναι το HACE, και προκαλεί εγκεφαλικό οίδημα. Εδώ τα συμπτώματα, όπως ο πονοκέφαλος, ο εμετός και ο λήθαργος, συνδυάζονται με αστάθεια, σύγχυση , ζάλη και μπορεί ο ασθενής να πέσει σε κώμα ή να πεθάνει. Το τελευταίο στάδιο της νόσου, εμφανίζεται σε υψόμετρα πάνω από τα 3000 μέτρα.
Στα δύο τελευταία στάδια, ο ασθενής πρέπει να μεταφερθεί σε χαμηλότερο υψόμετρο ΑΜΕΣΑ και να λάβει συμπληρωματικά οξυγόνο. Κάθοδος 500-1000 μέτρων είναι αρκετή, για να επιφέρει αναστροφή του συνδρόμου. Υπάρχουν και φορητοί υπερβαρικοί θάλαμοι, που επιτυγχάνουν εξομοίωση του υψομέτρου σε απομονωμένες περιοχές. Όταν δεν είναι εφικτή η κάθοδος και η χορήγηση οξυγόνου αδύνατη, τότε η χορήγηση δεξαμεθαζόνης ή ακεταζολαμίδης μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα, σε 12 ώρες.
Ιδιαίτερη λοιπόν προσοχή, σε όσους μας αρέσουν τα βουνά, για να μην βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Όσοι έχουν συμπτώματα κρυολογήματος ή πνευμονικών παθήσεων, πριν την ανάβαση, καλό θα ήταν να προσέχουν διπλά και να συμβουλεύονται τον προσωπικό τους γιατρό. Να θυμάστε, ότι η πρόληψη είναι καλύτερη από την θεραπεία . Για να είμαστε όλοι μας, υγιείς (HEALTHY) για πάντα( FOR EVER).
ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΑΘΑΤΟΣ