Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη Σουηδία

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πραγματοποίησε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον στη Σουηδία, την οποία επισκέφθηκε με την ευκαιρία της Σουηδικής  προεδρίας της ΕΕ.

Η Φον ντερ Λάιεν δήλωσε:

«Πρέπει να συνεχίσουμε να αυξάνουμε την πίεση στη Ρωσία και φυσικά θα συνεχίσουμε την ακλόνητη υποστήριξή μας προς την Ουκρανία».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε ότι θα αρχίσουν να διανέμουν την πρώτη δόση του πακέτου στήριξης των 18 δισ. ευρώ για την Ουκρανία από αυτόν τον μήνα.

Επίσης τόνισε ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο πακέτο μακροοικονομικής οικονομικής βοήθειας που προσφέρει η ΕΕ σε οποιαδήποτε χώρα εταίρο και δήλωσε ότι προετοιμάζονται επίσης για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και ότι η διεθνής πλατφόρμα δωρεών που δημιούργησαν μαζί με την G7 θα είναι λειτουργική αυτό τον μήνα.

Σε ερώτηση σχετικά με τη διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας, η Φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι αυτή είναι μια διαδικασία βήμα προς βήμα και είπε:

«Τώρα για εμάς από εδώ και πέρα, το πιο σημαντικό ορόσημο θα είναι η έκθεση διεύρυνσης το φθινόπωρο. Η έκθεση θα αντικατοπτρίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί από την αρχή του έτους από κάθε υποψήφια χώρα που επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ».

Η Φον ντερ Λάιεν τόνισε οτι  μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα επισκεφθούν την Ουκρανία στις αρχές Φεβρουαρίου και θα συναντηθούν για να συζητήσουν με την ουκρανική κυβέρνηση.

15.1.2023