Η πρόταση ΕΔΕΥΑ – ΚΕΔΕ- ΕΕΤΑΑ για διαχείριση των υδάτων στη Γ.Σ. της ΕΔΕΥΑ

Οι επικείμενες αλλαγές του θεσμικού πλαισίου για τη διαχείριση των υδάτων που προωθεί η κυβέρνηση και η πρόταση της ΕΔΕΥΑ , της ΚΕΔΕ και της ΕΕΤΑΑ, κυριάρχησαν στην 33η τακτική γενική συνέλευση της ΕΔΕΥΑ, η οποία ανέδειξε και τη νέα διοίκηση της Ένωσης.

Η πρόταση που συναρμόζεται με την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, προβλέπει την ενίσχυση της διαδημοτικής συνεργασίας ώστε να ενδυναμωθούν λειτουργικά και επιχειρησιακά οι αδύναμες ΔΕΥΑ, και τη διατήρηση των ΔΕΥΑ, ενώ περιλαμβάνει και μέτρα άμεσης δράσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των Δ.Ε.Υ.Α. όπως η υποστελέχωση, το ενεργειακό χρέος, η εισπραξιμότητα κ.α.

Η πρόταση θα συζητηθεί στο αυριανό ΔΣ της ΚΕΔΕ και στη συνέχεια θα κατατεθεί στην ηγεσία του ΥΠΕΝ.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ Γ. Μαρινάκης αναφερόμενος στο σχέδιο της κυβέρνησης για τις ΔΕΥΑ υπογράμμισε ότι πρώτα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα διαχρονικά προβλήματα λειτουργίας τους και στη συνέχεια να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο συγχώνευσής τους. Ο ίδιος επισήμανε τον κίνδυνο αύξησης τιμολόγησης του νερού, καθώς οι νέες προδιαγραφές του ΥΠΕΝ για το πόσιμο νερό είναι τρομακτικά σπάταλες και ανεβάζουν το κόστος για τους καταναλωτές. Παράλληλα σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για αντιμετώπιση της μεγάλης σπατάλης που γίνεται στο αρδευτικό νερό λόγω μεγάλής διαρροής.

Επανέλαβε την πρόταση της ΕΔΕΥΑ για χρέωση των εγκαταστάσεων των ΔΕΥΑ με βιομηχανικό τιμολόγιο και όχι με οικιακό που ισχύει σήμερα και ανεβάζει στα ύψη το ενεργειακό κόστος λειτουργίας τους,  ενώ κατήγγειλε την άνιση μεταχείριση  των ΔΕΥΑ σε σχέση με την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ στο σκέλος των επιχορηγήσεων.

Σε ότι αφορά στα ανείσπρακτα τιμολόγια των ιδιωτών από τις ΔΕΥΑ ο κ. Μαρινάκης επανάφερε το αίτημα για λογιστική διασύνδεση των λογιστικών συστημάτων των ΔΕΥΑ με την ΑΑΔΕ, την οποία το κράτος αρνείται, όπως υπογράμμισε.

Στην άνιση μεταχείριση των ΔΕΥΑ αναφέρθηκε και ο Γιώργος Παπαναστασίου, β΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, σημειώνοντας ότι δήμοι που δεν έχουν ΔΕΥΑ, αλλά προσφέρουν υπηρεσίες ΔΕΥΑ, πήραν κρατική επιχορήγηση για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους, ενώ οι ΔΕΥΑ δεν χρηματοδοτήθηκαν για αυτό.

Επίσης ο κ. Παπαναστασίου τόνισε ότι οι ΔΕΥΑ,  αν και παρέχουν ανταποδοτικές υπηρεσίες, δεν έχουν τη δυνατότητα προσλήψεων, γεγονός που οδηγεί στο ερώτημα μήπως έτσι δημιουργείται πρόβλημα στη λειτουργία τους, προκειμένου να εμφανιστούν προβληματικές ακόμη και αυτές που είναι υγιείς επιχειρήσεις;

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Μανώλης Γραφάκος, υπεραμύνθηκε του σχεδίου της κυβέρνησης για συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ, προβάλλοντας ως λόγο, την έλλειψη νερού και τις αλλαγές στην χρηματοδότηση των έργων από την ΕΕ και σκοπό την ισχυροποίηση των ΔΕΥΑ, οι οποίες,  όπως είπε, θα διατηρήσουν τον δημοτικό και διαδημοτικό χαρακτήρα τους. Παράλληλα προειδοποίησε για τον κίνδυνο επιβολής προστίμων από την ΕΕ, κυρίως λόγω καθυστερήσεων και ανεπαρκούς διαχείρισης λυμάτων.

Ο κ. Γραφάκος ανακοίνωσε ότι το νέο πλαίσιο διαχείρισης των υδάτων θα διαμορφωθεί εντός του 2024, ενώ επανέλαβε ότι η λειτουργία της Ρυθμιστικής Αρχής  Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, ήταν προαπαιτούμενο για τη χρηματοδότηση έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης, την τιμολόγηση του νερού και του κόστους λειτουργίας των υποδομών.

Απαντώντας δε ο κ. Γραφάκος στην τοποθέτηση του απερχόμενου αντιπροέδρου της ΕΔΕΥΑ Απ. Καλογιάννη περί σκέψεων της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας των υποδομών υδροδότησης είπε ότι «δεν μιλήσαμε ποτέ για ιδιωτικοποίηση των ΔΕΥΑ και του νερού».

Η νέα Διοίκηση της ΕΔΕΥΑ

Μετά το πέρας της συζήτησης ακολούθησαν οι αρχαιρεσίες για το νέο  Δ.Σ. και την Ελεγκτική Επιτροπή της ΕΔΕΥΑ, τα αποτελέσματα των οποίων διαμορφώθηκαν ως εξής:

Για το Δ.Σ. εκλέγονται (με βάση τους σταυρούς προτίμησης) οι:

 1. Γιώργης Μαρινάκης, Δήμαρχος Ρεθύμνης
 2. Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης, Δήμαρχος Ηράκλειας
 3. Βαρβάρα Μητλιάγκα, Δήμαρχος Σερρών
 4. Παναγιώτης Σημανδηράκης, Δήμαρχος Χανίων
 5. Στέργιος Διαμάντης, Πρόεδρος ΔΕΥΑ Βέροιας
 6. Σπυρίδων Σταματόπουλος, Δήμαρχος Σικυωνίων
 7. Αθανάσιος Μαμάκος, Δήμαρχος Λαρισαίων
 8. Σπυρίδων Σταματάκης, Πρόεδρος ΔΕΥΑ Δήμου Δέλτα
 9. Ελευθέριος Αβραμόπουλος, Δήμαρχος Μετεώρων
 10. Νικόλαος Χατζηαντωνίου, μέλος ΔΣ ΔΕΥΑ Πυλαίας – Χορτιάτη
 11. Σωτήριος Βαγιανός, Πρόεδρος ΔΕΥΑ Ρόδου
 12. Βασίλειος Δημητριάδης, Πρόεδρος ΔΕΥΑ Λαγκαδά
 13. Εμμανουήλ Ορφανουδάκης, Πρόεδρος ΔΕΥΑ Φαιστού

Για την Ελεγκτική Επιτροπή εκλέγονται οι εξής:

 1. Δημήτριος Καλογερόπουλος, Δήμαρχος Αιγιαλείας
 2. Παναγιώτης Γιαγτζίδης, Πρόεδρος ΔΕΥΑ Διδυμοτείχου
 3. Διονύσιος Τουρκάκης, Πρόεδρος ΔΕΥΑ Ζακύνθου.

Τις επόμενες ημέρες το Δ.Σ. και η Ελεγκτική Επιτροπή της ΕΔΕΥΑ θα συγκροτηθούν σε σώμα.

27.3.2024