Η Ρωσία ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας – Αντίδραση Ζελένσκι

Επισήμως, σήμερα, Σάββατο, 1ή Απριλίου 2023, η Ρωσία ανέλαβε για τον μήνα αυτό την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑ), με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να καταγγέλλει τη «χρεοκοπία» των Ηνωμένων Εθνών.

«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς κάτι που να αποδεικνύει (περαιτέρω) την απόλυτη χρεοκοπία τέτοιων θεσμών», ανέφερε στο βραδινό τηλεοπτικό του μήνυμα ο Ζελένσκι.

«Δεν υπάρχει καμία μορφή τρομοκρατίας που να μην έχει ήδη ασκήσει η Ρωσία», συνέχισε, ζητώντας μια «μεταρρύθμιση των παγκόσμιων θεσμών, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Οι υποστηρικτές της κυβέρνησης του Κιέβου, κυρίως οι ΗΠΑ, αντέδρασαν άμεσα στις ανακοινώσεις της Μοσχας.

«Αναμένουμε από τη Ρωσία να συνεχίσει να χρησιμοποιεί την προεδρία της για να διαδίδει παραπληροφόρηση και να προσπαθήσει να αποσπάσει την προσοχή από τις προσπάθειές της να δικαιολογήσει τις ενέργειές της στην Ουκρανία και τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττουν μέλη των ενόπλων δυνάμεών της», τόνισε την Πέμπτη η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ.

«Μια χώρα που παραβιάζει κατάφωρα τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και εισβάλλει στη γείτονά της δεν έχει θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας», δήλωσε.

Οι χώρες της Βαλτικής, εχθρικές προς την Μόσχα, έκαναν λόγο σήμερα για «πρωτοχρονιάτικο αστείο».

«Η Πρωταπριλιά είναι μια τέλεια μέρα» για τη Ρωσία, ειρωνεύτηκε το λιθουανικό υπουργείο Εξωτερικών. «Η Ρωσία, η οποία διεξάγει έναν βάναυσο πόλεμο στην Ουκρανία, δεν μπορεί παρά να ηγηθεί του Συμβουλίου Ανασφάλειας».

Από την πλευρά της, η εσθονική διπλωματική αποστολή στον ΟΗΕ θεώρησε «ντροπιαστικό και εξευτελιστικό» το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα βρίσκεται υπό την προεδρία της Ρωσίας, ο πρόεδρος της οποίας Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ένας «εγκληματίας πολέμου, ενάντια στον οποίο έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ