Η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία: Αντιδράσεις πολιτικών, στρατιωτικών ηγετών (Reuters)

 Reuters

 

Μια σύνοψη των αντιδράσεων από πολιτικούς ηγέτες και άλλα ανώτερα στελέχη που διαμορφώνουν τα γεγονότα μετά την έναρξη μιας πλήρους κλίμακας εισβολής από τη Ρωσία στην Ουκρανία.

ΡΩΣΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ

«Αποφάσισα να διεξάγω μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση… για να προστατεύσω ανθρώπους που έχουν υποστεί εκφοβισμό και γενοκτονία… τα τελευταία οκτώ χρόνια.

“Και γι’ αυτό θα αγωνιστούμε για την αποστρατικοποίηση και την αποναζιοποίηση της Ουκρανίας. Και για να προσαχθούν στο δικαστήριο εκείνοι που διέπραξαν πολυάριθμα αιματηρά εγκλήματα κατά αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.”

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΒΟΛΟΝΤΥΜΙΡ ΖΕΛΙΝΣΚΙ

«Η Ρωσία επιτέθηκε προδοτικά στο κράτος μας το πρωί, όπως έκανε η ναζιστική Γερμανία στα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

“Από σήμερα, οι χώρες μας βρίσκονται σε διαφορετικές πλευρές της παγκόσμιας ιστορίας. Η Ρωσία έχει μπει σε έναν δρόμο του κακού, αλλά η Ουκρανία υπερασπίζεται τον εαυτό της και δεν θα εγκαταλείψει την ελευθερία της ανεξάρτητα από το τι πιστεύει η Μόσχα.”

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΝΑΤΟ ΓΕΝΣ ΣΤΟΛΤΕΝΜΠΕΡΓΚ

«Πρόκειται για μια εσκεμμένη, εν ψυχρώ και μακροπρόθεσμα σχεδιασμένη εισβολή…

«Η ειρήνη στην ήπειρό μας καταστράφηκε Η Ρωσία χρησιμοποιεί βία για να προσπαθήσει να ξαναγράψει την ιστορία και να αρνηθεί στην Ουκρανία την ελεύθερη και ανεξάρτητη πορεία της…

“Δεν έχουμε σχέδια να στείλουμε στρατεύματα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Αυτό που κάνουμε είναι αμυντικό”.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ

«Ο Πρόεδρος Πούτιν επέλεξε έναν προμελετημένο πόλεμο που θα φέρει καταστροφικές απώλειες ζωών και ανθρώπινο πόνο…

«Θα συναντηθώ με τους ηγέτες των G7 και οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι και εταίροι μας θα επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία».

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ URSULA VON DER LEYEN

«Ο Πρόεδρος Πούτιν είναι υπεύθυνος για την επαναφορά του πολέμου στην Ευρώπη…

“Θα στοχεύσουμε στρατηγικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας εμποδίζοντας την πρόσβασή τους σε βασικές τεχνολογίες και αγορές. Θα αποδυναμώσουμε την οικονομική βάση της Ρωσίας και την ικανότητά της να εκσυγχρονιστεί.”

«Επιπλέον, θα παγώσουμε τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην ΕΕ και θα σταματήσουμε την πρόσβαση των ρωσικών τραπεζών στην ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική αγορά».

ΑΡΧΗΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ JOSEP BORRELL

«Αυτές είναι από τις πιο σκοτεινές ώρες της Ευρώπης από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Η ΕΕ θα απαντήσει με τους ισχυρότερους δυνατούς όρους και θα συμφωνήσει για το πιο σκληρό πακέτο κυρώσεων που έχουμε εφαρμόσει ποτέ».

ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΚΑΝΚΕΛΑΛΟΣ OLAF SCHOLZ

«Ο Πούτιν φέρνει βάσανα και καταστροφές στους άμεσους γείτονές του, παραβιάζει την κυριαρχία και τα σύνορα της Ουκρανίας.

“Βάζει σε κίνδυνο τις ζωές αμέτρητων αθώων ανθρώπων (και)… την ειρηνευτική τάξη στην ήπειρό μας. Για όλα αυτά δεν υπάρχει δικαιολογία. Αυτός είναι ο πόλεμος του Πούτιν”.

ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ROBERT HABECK

«Έχουμε έναν πόλεμο ξηράς στην Ευρώπη που πιστεύαμε ότι θα μπορούσαμε να βρούμε μόνο στα βιβλία της ιστορίας… Για τη Ρωσία, αυτή η επίθεση θα έχει σοβαρές πολιτικές και οικονομικές συνέπειες».

ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ

«Τα γεγονότα της χθεσινής νύχτας σηματοδοτούν μια καμπή στην ιστορία της Ευρώπης.

«Θα απαντήσουμε σε αυτή την πολεμική πράξη χωρίς αδυναμία, με ψυχρό αίμα, αποφασιστικότητα και ενότητα».

Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΠΟΡΙΣ ΤΖΟΝΣΟΝ

«Ο Πρόεδρος Πούτιν επέλεξε έναν δρόμο αιματοχυσίας και καταστροφής εξαπολύοντας αυτήν την απρόκλητη επίθεση στην Ουκρανία…

«Αυτή είναι μια καταστροφή για την ήπειρό μας».

ΙΤΑΛΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ MARIO DRAGHI

«Έχουμε τους συμμάχους μας στο πλευρό μας… Μαζί θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να διατηρήσουμε την κυριαρχία της Ουκρανίας, την ασφάλεια της Ευρώπης και την ακεραιότητα της διεθνούς τάξης βάσει των κανόνων και των αξιών που όλοι μοιραζόμαστε».

Η ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΚΙΝΕΖΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ HUA CHUNYING

«Χρησιμοποιείτε μια τυπική μέθοδο ερωτήσεων των δυτικών μέσων για τη χρήση της λέξης εισβολή.

“Η Κίνα παρακολουθεί στενά την τελευταία κατάσταση. Καλούμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση για να αποτρέψουν το να βγει η κατάσταση εκτός ελέγχου”.

ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ALFONS MAIS

«Στο 41ο έτος της υπηρεσίας μου σε καιρό ειρήνης, δεν θα πίστευα ότι θα έπρεπε να ζήσω έναν πόλεμο.

“Και η Μπούντεσβερ, ο στρατός που έχω την τιμή να διοικώ, στέκεται εκεί λίγο πολύ με άδεια χέρια. Οι επιλογές που μπορούμε να προσφέρουμε στην κυβέρνηση για να υποστηρίξουμε τη συμμαχία (ΝΑΤΟ) είναι εξαιρετικά περιορισμένες…

“Όλοι το είδαμε να έρχεται, αλλά δεν μπορέσαμε να αντεπεξέλθουμε στα επιχειρήματά μας για να επισύρουμε τις συνέπειες μετά την προσάρτηση (της Ρωσίας) της Κριμαίας. Αυτό δεν είναι καλό. Το έχω βαρεθεί”.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

«Αυτή η επίθεση αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και αποτελεί σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της περιοχής μας και του κόσμου.

«Καλούμε τη Ρωσική Ομοσπονδία να τερματίσει αμέσως αυτή την άδικη και παράνομη πράξη».

Ο ΟΥΓΓΑΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΒΙΚΤΟΡ ΟΡΜΠΑΝ

«Με τους συμμάχους μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, καταδικάζουμε τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας».

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΓΓΙΑΣ ANTONIO COSTA

«Η απάντηση σε αυτή την κρίση θα πρέπει να είναι μια διπλωματική λύση… Το ΝΑΤΟ δεν θα επέμβει ούτε θα δράσει στην Ουκρανία.

«Οι Ουκρανοί πολίτες που έχουν οικογένεια, φίλους και γνωστούς εδώ είναι ευπρόσδεκτοι στην Πορτογαλία».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΟΥ YAIR LAPID

“Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί σοβαρή παραβίαση της διεθνούς τάξης. Το Ισραήλ καταδικάζει την επίθεση”.

ΡΩΣΟΣ ΠΡΩΗΝ ΜΕΓΓΥΑΣΜΟΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΟΣ ΑΡΧ ΚΡΕΜΛΙΝΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΧΟΝΤΟΡΚΟΦΣΚΙ

«Είναι ο Πούτιν και η συνοδεία του που ξεκίνησαν τον πόλεμο για να διατηρήσουν την εξουσία τους – όχι ο ρωσικός λαός.

«Η εξαπολύηση ενός επιθετικού πολέμου και η χρήση των ενόπλων δυνάμεων για προσωπικό όφελος σημαίνει ότι μια χούντα υπό την ηγεσία του Πούτιν έχει καταλάβει την εξουσία στη Ρωσία».

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ

«Κατά την άποψή μου θα έχει μια βραχυπρόθεσμη πληθωριστική επίδραση – δηλαδή οι τιμές θα αυξηθούν λόγω του υψηλότερου ενεργειακού κόστους.

«Αλλά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα πιστεύω ότι οι συνέπειες θα είναι αποπληθωριστικές λόγω των δυσμενών εμπορικών επιπτώσεων».

Reuters

24.2.2022