Η Ρωσία στέλνει προειδοποίηση στις ΗΠΑ για μεταφορά όπλων στην Ουκρανία, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις πιθανές συνέπειες της μεταφοράς όπλων στην Ουκρανία, αναφέροντας ότι οι πομπές με ξένα όπλα θα είναι “νόμιμοι στόχοι”.

Ο Ριαμπκόφ πραγματοποίησε αυτά τα σχόλια το Σάββατο στο κρατικό Κανάλι Ένα, σύμφωνα με το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.”Προειδοποιήσαμε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η άντληση της Ουκρανίας με όπλα από αρκετές χώρες ενορχηστρωμένες από αυτές δεν αποτελεί απλά επικίνδυνη κίνηση, ωστόσο πρόκειται για ενέργειες που μετατρέπουν τις αντίστοιχες πομπές σε νόμιμους στόχους”, πρόσθεσε.

Πώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να βοηθήσουν την Ουκρανία χωρίς να προκαλέσουν ευρύτερο πόλεμο με τη Ρωσία

Η ταχεία απόρριψη από τις ΗΠΑ ενός πολωνικού σχεδίου για την είσοδο μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 στην Ουκρανία είναι το σαφέστερο παράδειγμα των επιπλοκών που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ προσπαθώντας να βοηθήσουν την Ουκρανία να υπερασπιστεί τον εαυτό της από τη βάναυση επίθεση της Ρωσίας, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι δεν θα παρασυρθούν σε έναν ευρύτερο πόλεμο.

Οι διαπραγματεύσεις διαλύθηκαν σχεδόν τόσο γρήγορα όσο συναντήθηκαν. Η ανακοίνωση της Πολωνίας την Τρίτη ότι είναι έτοιμη να παρέχει μαχητικά αεροσκάφη MiG στην Ουκρανία μέσω βάσης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στη Γερμανία έπιασε τις ΗΠΑ απροετοίμαστες. Μέχρι το πρωί της Τετάρτης, αμερικανοί και Πολωνοί αξιωματούχοι εξακολουθούσαν να συζητούν την προοπτική παροχής μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης στο CNN. Ωστόσο, το απόγευμα της Τετάρτης, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε απερίφραστα ότι αντιτίθεται στην ιδέα, την οποία μετέφερε ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πολωνό ομόλογό του. “Ο υπουργός Όστιν ευχαρίστησε τον υπουργό για την προθυμία της Πολωνίας να συνεχίσει να αναζητά τρόπους για να βοηθήσει την Ουκρανία, αλλά τόνισε ότι δεν υποστηρίζουμε τη μεταφορά πρόσθετων μαχητικών αεροσκαφών στην ουκρανική πολεμική αεροπορία αυτή τη στιγμή, και συνεπώς δεν επιθυμούμε να τα δούμε ούτε υπό κράτηση”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κέρμπι σε ενημέρωση.

Το επεισόδιο υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ενδέχεται να φτάσουν στα όρια του τι μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν την Ουκρανία — παραμένοντας εκτός της σύγκρουσης — και επισημαίνει πιθανές ρωγμές σε μια συμμαχία η οποία έχει παραμείνει έντονα ενωμένη στις αρχές του πολέμου, καθώς τα μέλη θέσπισαν αυστηρές κυρώσεις και παρείχαν βοήθεια ασφαλείας.

 

Πηγή: cnn news