Η συμφωνία για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα θα υπογραφεί την Παρασκευή

21 Ιουλίου (Reuters) – Ουκρανία, Ρωσία, Τουρκία και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα υπογράψουν συμφωνία την Παρασκευή για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε το γραφείο του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν την Πέμπτη.

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι και οι δύο σημαντικοί παγκόσμιοι προμηθευτές σιταριού, αλλά η εισβολή της Μόσχας στις 24 Φεβρουαρίου στον γείτονά της έχει στείλει τις τιμές των τροφίμων στα ύψη και πυροδότησε μια διεθνή επισιτιστική κρίση. Ο πόλεμος έχει σταματήσει τις εξαγωγές του Κιέβου, αφήνοντας δεκάδες πλοία καθηλωμένα και περίπου 20 εκατομμύρια τόνους σιτηρών κολλημένα σε σιλό στο λιμάνι της Οδησσού.

Η Άγκυρα είπε ότι επιτεύχθηκε γενική συμφωνία για ένα σχέδιο υπό την ηγεσία του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα και ότι τώρα θα τεθεί γραπτώς από τα μέρη. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έγιναν αμέσως γνωστές. Πρόκειται να υπογραφεί την Παρασκευή στα γραφεία του Παλατιού Ντολμαμπάχτσε στις 1330 GMT, ανέφερε το γραφείο του Ερντογάν.

Δεν υπήρξε άμεση επιβεβαίωση από τη Μόσχα.

Η κυβέρνηση του Κιέβου επίσης δεν επιβεβαίωσε ότι έχει οριστεί συμφωνία. Το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε αργά την Πέμπτη ότι ένας άλλος γύρος συνομιλιών υπό την ηγεσία του ΟΗΕ για την απεμπλοκή των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία την Παρασκευή.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η συμφωνία που θα υπογραφεί περιλαμβάνει κοινούς ελέγχους για τον έλεγχο των αποστολών σε λιμάνια. Η Τουρκία θα δημιουργήσει επίσης ένα κέντρο συντονισμού με την Ουκρανία, τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Έθνη για τις εξαγωγές σιτηρών.

Πριν από τις συνομιλίες της 13ης Ιουλίου, διπλωμάτες δήλωσαν ότι οι λεπτομέρειες του σχεδίου περιελάμβαναν ουκρανικά σκάφη που καθοδηγούσαν πλοία σιτηρών μέσα και έξω από τα ναρκοθετημένα λιμενικά ύδατα. Η Ρωσία συμφωνεί σε ανακωχή κατά την κίνηση των αποστολών. και η Τουρκία -με την υποστήριξη των “Ηνωμένων Εθνών- επιθεωρεί πλοία για να καθησυχάσει τους ρωσικούς φόβους για λαθρεμπόριο όπλων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν τη συμφωνία και δήλωσαν ότι επικεντρώνονται στο να καταστήσουν τη Ρωσία υπόλογη για την εφαρμογή της.

«Δεν θα έπρεπε ποτέ να βρισκόμαστε σε αυτή τη θέση εξαρχής», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις. «Αυτή ήταν μια σκόπιμη απόφαση εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας να οπλίσει τα τρόφιμα».

Τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία εργάζονται εδώ και δύο μήνες για να μεσολαβήσουν για αυτό που ο Γκουτέρες αποκάλεσε συμφωνία «πακέτο» – για να επαναλάβουν τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα και να διευκολύνουν τις ρωσικές αποστολές σιτηρών και λιπασμάτων αναφέρει το Reuters.

Πηγή Reuters news