Η σύγκρουση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός είπε ο Σι στο Μπάιντεν

ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε την Παρασκευή με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, δεν ήταν απλά ένα ακόμη τηλεφώνημα σε μια συνεχιζόμενη αναταραχή της τηλεφωνικής διπλωματίας.

Η επικοινωνία είχε διάρκεια σχεδόν δύο ώρες.  Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου παρακολουθούν με αυξανόμενη ανησυχία την εκκολαπτόμενη συνεργασία μεταξύ του Σι και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και η απάντηση της Κίνας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αποδειχθεί ανησυχητική για τους δυτικούς παρατηρητές. Κάνοντας αυτή την κίνηση ο Μπάιντεν ελπίζει τόσο να αποκρυπτογραφήσει όσο και να επηρεάσει τις αποφάσεις του Σι Τζινπίνγκ

Οι συγκρούσεις και οι αντιπαραθέσεις δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, δήλωσε ο Σι στον Μπάιντεν στην αρχή της κλήσης, σύμφωνα με κινεζικά κρατικά ΜΜΕ.

“Η ειρήνη και η ασφάλεια είναι οι πιο αγαπημένοι θησαυροί της διεθνούς κοινότητας”, ανέφερε ο Σι σύμφωνα με το CCTV στο κάλεσμα.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι περίμεναν ότι η κλήση θα μπορούσε να γίνει έντονη. Μια προκαταρκτική συνάντηση μεταξύ των βοηθών των δύο ηγετών διήρκεσε επτά ώρες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Και ο Μπάιντεν ανέβασε το διακύβευμα όταν αναφέρθηκε στην έκκλησή του μια μέρα νωρίτερα, δηλώνοντας ότι ο Κινέζος ομόλογός του «δεν πιστεύει ότι οι δημοκρατίες μπορούν να διατηρηθούν στον 21ο αιώνα».

Ο Μπάιντεν μίλησε με τον Σι σε μια κρίσιμη καμπή. Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, η Κίνα εξετάζει εάν θα παράσχει στρατιωτική ή οικονομική βοήθεια στη Ρωσία, η οποία την έχει ζητήσει καθώς ο στρατός της υφίσταται σημαντικές απώλειες στην Ουκρανία. Εάν η Κίνα συμφωνήσει, θα μπορούσε να αμβλύνει τη σχέση της με τη Δύση για τις επόμενες δεκαετίες.

“Ανησυχούμε ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να βοηθήσουν άμεσα τη Ρωσία με στρατιωτικό εξοπλισμό που θα χρησιμοποιηθεί στην Ουκρανία”, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Αντώνιος Μπλίνκεν, επιβεβαιώνοντας αυτό που άλλοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ προειδοποιούσαν εδώ και μέρες.

Ήδη, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μεταφέρει σε ορισμένους συμμάχους του ΝΑΤΟ ότι πιστεύουν ότι η Κίνα έχει κάποια προθυμία να στηρίξει τη Ρωσία, αν και η Μόσχα αρνείται ότι το ζητά και το Πεκίνο λέει ότι δεν παρέχει καμία βοήθεια.

Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι πιστεύουν ότι ο Σι έχει αναστατωθεί από την εισβολή της Ρωσίας και την απόδοση του ρωσικού στρατού, ο οποίος έχει βιώσει υλικοτεχνικές και στρατηγικές αποτυχίες από την έναρξη της εισβολής πριν από περισσότερες από δύο εβδομάδες.

Παρακολουθώντας από το Πεκίνο, ο Σι πιάστηκε απροετοίμαστος ότι οι δικές του μυστικές υπηρεσίες δεν ήταν σε θέση να προβλέψουν τι θα συνέβαινε, παρόλο που οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούσαν για εισβολή για εβδομάδες, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

 

Πηγή: cnn news