Η ταινία «1922» του Νίκου Κούνδουρου στη Δροσιά

Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ημέρες Κινηματογράφου» η Ομάδα Πολιτισμού Δροσιάς κάνει αφιέρωμα στον  Νίκο Κούνδουρο προβάλλοντας  την πολυβραβευμένη ταινία του «1922», η οποία αντικατάστησε την ταινία «Μπάυρον» που είχε προγραμματιστεί και δεν θα παρουσιαστεί για τεχνικούς λόγους. Στην προβολή θα παρευρίσκονται ο Γιάννης Σολδάτος, λογοτέχνης, εκδότης και συγγραφέας της Ιστορίας του Ελληνικού Κινηματογράφου, η  Σωτηρία Ματζίρη, κριτικός θεάτρου και σύζυγος  του Ν. Κούνδουρου και  ο  Μάνος Βακούσης, ηθοποιός. 

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κώστας Μαντάς.

Επιμέλεια και ανάλυση ταινιών: Καίτη Λεκάκου

Δευτέρα, 4  Απριλίου 2022

«1922» του Νίκου Κούνδουρου

 Είναι η πρώτη ταινία από τον δεύτερο θεματικό κύκλο του Νίκου Κούνδουρου, εστιασμένο στην ελληνική ιστορία. Είναι διασκευή του μυθιστορήματος του Ηλία Βενέζη « το Νούμερο 31328». Αφηγείται  την προσωπική περιπέτεια του δεκαεφτάχρονου συγγραφέα από την αναγκαστική συμμετοχή του σε πορεία θανάτου που επέβαλαν οι Νεότουρκοι στους Έλληνες της Μικράς Ασίας, με σκοπό να τους εξοντώσουν. Ο σκηνοθέτης είδε τα ιστορικά γεγονότα με καινούρια κινηματογραφική ματιά. Τα θύματα που βαδίζουν προς τον θάνατο είναι αθώα και όμορφα, ενώ οι θύτες είναι πάντα καταδικαστέοι και αποτρόπαιοι. Άγγιξε τη λαϊκή αντίληψη της ταύτισης του Τούρκου με την έννοια του κακού.

Η ταινία δίχασε τους κριτικούς και έγινε πεδίο πολιτικών αντιπαραθέσεων. Για λόγους διπλωματικούς απαγορεύτηκε η προβολή της μέχρι το 1982. Ο Κούνδουρος, όμως, πρόβαλλε ένα αντίγραφο του έργου του στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης το 1978 και απέσπασε 9 Βραβεία. Όταν προβλήθηκε στις αίθουσες είχε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία.

 

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Νίκος Κούνδουρος

Φωτογραφία: Νίκος Καβουκίδης

Παίζουν: Ελεονόρα  Σαθοπούλου, Βασίλης Κολοβός, Μπέτυ  Βαλάση, Ζαχαρίας Ρόχας, Αντιγόνη Αμανίτου, Μηνάς Χαντζησάβας…

Ελλάδα /1978/135’

Θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα  που ισχύουν για τους κλειστούς χώρους. 

Οι προβολές γίνονται στις  20.00’ στο Πολιτιστικό Κέντρο Δροσιάς, Γρ. Λαμπράκη 19.   

 Είσοδος ελεύθερη