Η Τουρκία κλείνει τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων για τα πολεμικά πλοία

Σε δήλωση που έκανε πριν από λίγο ο Τσαβούσογλου ανέφερε τα εξής :

¨Προειδοποιήσαμε όλες τις παράκτιες και μη παράκτιες χώρες να μην περάσουν  πολεμικά τους πλοία από τα Στενά.  Εάν η Τουρκία δεν είναι μέρος στον πόλεμο, έχει την εξουσία να μην αφήσει να περάσουν πλοία των εμπόλεμων χωρών μέσω του Βοσπόρου. Εάν όμως το πολεμικό πλοίο επιστρέφει στη βάση του στη Μαύρη Θάλασσα, η διέλευση δεν εμποδίζεται. Εμείς εφαρμόζουμε τις διατάξεις της συνθήκης του Μοντρέ. Εμείς εφαρμόσαμε αυτό που αναφέρει η συνθήκη του Μοντρέ και αυτό θα εφαρμόσουμε από εδώ και μετά. Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει αίτημα για διέλευση ή διέλευση από τα στενά¨.

Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να εγκαταλείψει τους δεσμούς της με τη Ρωσία ή την Ουκρανία, μεσούσης της ρωσικής εισβολής, συμπληρώνοντας ότι η Άγκυρα θα εφαρμόσει τη Συνθήκη του Μοντρέ για τη διέλευση πλοίων από τα στενά του Βοσπόρου για να εμποδίσει την κλιμάκωση του πολέμου.

Υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν θα κάνει συμβιβασμούς σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις της έναντι των συμμάχων της, συμπεριλαμβανομένων του ΝΑΤΟ, αλλά δεν θα μπορούσε επίσης να γυρίσει την πλάτη στα «εθνικά συμφέροντά της» στην περιοχή. Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι θεωρεί απαράδεκτη τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ