Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σε συνδυασμό με άλλες παγκόσμιες κρίσεις έχει οδηγήσει στη μεγαλύτερη αύξηση του κόστους ζωής εδώ και μια γενιά, τόνισε χθες Τετάρτη ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε την Τετάρτη ότι ένα σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών για την κατα της απειλής για την παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης είναι η επανεκκίνηση των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών κατά μήκος ενός θαλάσσιου διαδρόμου ήταν “λογικό”, και απαίτησε περισσότερες συνομιλίες με τη Μόσχα και το Κίεβο για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πλοίων.
Σε ομιλία του μαζί με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου της Τουρκίας ανέφερε ότι η συνάντησή τους στην Άγκυρα ήταν γόνιμη, προσθέτοντας ότι οι τελευταίες επαφές της Τουρκίας και οι πρόσφατες δηλώσεις του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδειξαν ότι ενδέχεται να υπάρχει βάση για επιστροφή στις συνομιλίες.
Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι το βάρος είναι στην Ουκρανία για την επίλυση του προβλήματος των αποστολών σιτηρών καθαρίζοντας νάρκες από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και ότι η Ρωσία δεν χρειάζεται να λάβει μέτρα επειδή έχει ήδη αναλάβει τις απαραίτητες δεσμεύσεις.
“Δηλώνουμε καθημερινά ότι είμαστε έτοιμοι να εγγυηθούμε την ασφάλεια των πλοίων που εγκαταλείπουν τα ουκρανικά λιμάνια και κατευθύνονται προς (τουρκικά ύδατα), είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε αυτό σε συνεργασία με τους Τούρκους συναδέλφους μας”, δήλωσε μετά τις συνομιλίες με τον Τσαβούσογλου.
Οποιαδήποτε συμφωνία θα μπορούσε να περιλαμβάνει τουρκική ναυτική συνοδεία για δεξαμενόπλοια που αναχωρούν από την Οδησσό και άλλα ουκρανικά λιμάνια – τα οποία επί του παρόντος έχουν αποκλειστεί από το ρωσικό ναυτικό – και στη συνέχεια στα στενά και τις παγκόσμιες αγορές της Τουρκίας.
Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι πιστεύει ότι ο κόσμος πρέπει να συνεργαστεί για να ανοίξει ένα ασφαλές πέρασμα για τις γεωργικές εξαγωγές της Ουκρανίας και ότι η Τουρκία θεωρεί τα ρωσικά αιτήματα για άρση των περιορισμών στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων της “πολύ νόμιμα”.
“Έχουν διαδοθεί διάφορες ιδέες για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών στην αγορά και πιο πρόσφατα είναι το σχέδιο του ΟΗΕ (συμπεριλαμβανομένου) ενός μηχανισμού που μπορεί να δημιουργηθεί μεταξύ ΟΗΕ, Ουκρανίας, Ρωσίας και Τουρκίας”, δήλωσε ο Τσαβούσογλου.
“Το θεωρούμε λογικό”, πρόσθεσε. “Φυσικά, τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία πρέπει να το αποδεχτούν”.
Η Τουρκία, η οποία έχει καλές σχέσεις τόσο με το Κίεβο όσο και με τη Μόσχα, έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι είναι έτοιμη να αναλάβει ρόλο στο πλαίσιο “μηχανισμού παρατήρησης” ο οποίος εδρεύει στην Ιστανμπούλ σε εάν επιτευχθεί συμφωνία.
Η Τουρκία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ και σημαντικό ναυτικό, ωστόσο ο επικεφαλής της Ουκρανικής ένωσης εμπόρων σιτηρών δήλωσε την Τετάρτη ότι η Άγκυρα δεν είναι αρκετά ισχυρή για να λειτουργήσει ως εγγυητής. Πηγή: Reuters news