Η Τουρκία σφραγίζει την πόρτα σε ρώσους μετανάστες, χορηγώντας τους όλο και λιγότερες βίζες

Γράφει η Vicky Kostenas Lagdos από τη Ζυρίχη 

Μέχρι πρόσφατα οι οικογένειες από τη Ρωσία ήταν ευπρόσδεκτες στην Τουρκία. Όμως η Άγκυρα σφραγίζει τα σύνορά της τώρα όλο και περισσότερο με πρόστιμα και γραφειοκρατία.

Μέχρι πότε θα λειτουργεί ακόμα η τουρκική εξορία;

“Τα τελευταία χρόνια σκεφτήκαμε συχνά να αγοράσουμε ένα διαμέρισμα στην Τουρκία για να το νοικιάζουμε, αλλά και να το χρησιμοποιούμε εμείς οι ίδιοι το καλοκαίρι για τις δικές μας διακοπές  Αλλά πάντοτε ήμασταν αναποφάσιστοι. Όμως όταν ξαφνικά ξεκίνησαν όλα αυτά στην Ουκρανία, είμασταν σίγουροι, ότι είχε έλθει η κατάλληλη στιγμή, ” λέει ο Nikita M. (Σημείωση του συντάκτη: Το όνομα το έχει αλλάξει) για αυτόν και τη γυναίκα του.

Το ζευγάρι από το Βλαδιβοστόκ αρχικά εξοικονόμησε χρήματα για να μετακομίσει στη Μόσχα. Όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την κινητοποίηση για τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Νικήτα Μ. και η σύζυγός του άλλαξαν τα σχέδιά τους.
Ο 36χρονος επιστήμονας πληροφορικής, που εργάζεται σε διεθνή εταιρεία πληροφορικής, αγόρασε ένα διαμέρισμα στην Αττάλεια για 65.000 δολάρια. «Το επιπλώσαμε πλήρως, αγοράσαμε καλές οικιακές συσκευές και διορθώσαμε μερικά κατασκευαστικά ελαττώματα», λέει.

Συνολικά η μετακόμιση από τη Ρωσία στην Τουρκία κόστισε περίπου 80.000 δολάρια.

«Αγόρασα ένα διαμέρισμα και δεν μπορώ να ζήσω σε αυτό», διηγείται ο Νικήτας
Τον Σεπτέμβριο του 2022 ο Nikita M. και η σύζυγός του υπέβαλαν αίτηση για άδεια διαμονής για να μείνουν στην Τουρκία για τουλάχιστον ένα χρόνο και να μπορούν να εισέρχονται και να βγαίνουν ελεύθερα από την Τουρκία.
Στα τέλη Ιανουαρίου 2023 η αίτησή τους απορρίφθηκε χωρίς να τους δοθεί μιά κάποια εξήγηση.
Μέχρι τον Οκτώβριο του 2022 οι Ρώσοι πολίτες στην Τουρκία αποτελούσαν τη μεγαλύτερη ομάδα μεταξύ των αλλοδαπών, στους οποίους χορηγήθηκαν άδειες παραμονής από την αρχή της έναρξης του πολέμου του Πούτιν.

Συνολικά 153.000 Ρώσοι έλαβαν τέτοιες άδειες το 2022, εκ των οποίων οι 132.000 για τουριστικούς σκοπούς.

Αλλά από τα τέλη Δεκεμβρίου όλο και περισσότερες απορρίψεις έχουν αναφερθεί από διάφορες τουρκικές πόλεις. Δεν υπάρχουν ακριβή στατιστικά στοιχεία για αυτό. Ένα αίτημα της DW προς τις αρμόδιες τουρκικές αρχές έμεινε αναπάντητο.

Vicky Kostenas Lagdos

Schriftstellerin, Dichterin
Zürich, 27. Februar 2023

Quelle: Deutsche Welle  

 

Quelle: Deutsche Welle