Η Τσεχική Δημοκρατία παρουσιάστηκε σε ξένους δημοσιογράφους – από γυαλί μέχρι βοήθεια για Ουκρανούς πρόσφυγες

Κάθε Προεδρία παρουσιάζει τις προτεραιότητές της όχι μόνο σε άλλες χώρες και στο επαγγελματικό κοινό, αλλά και στα μέσα ενημέρωσης. Το λεγόμενο ταξίδι τύπου για ξένους δημοσιογράφους προετοιμάστηκε επίσης από την Τσεχική Προεδρία υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και του Γραφείου της Κυβέρνησης. Περισσότεροι από πενήντα δημοσιογράφοι από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και από την Ουκρανία και τις ΗΠΑ, ήρθαν στην Πράγα από τις 7 έως τις 10 Ιουλίου.

“Η καλή επικοινωνία με τα μέσα ενημέρωσης είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της τσεχικής προεδρίας. Παρουσιάσαμε όχι μόνο τις προτεραιότητές μας για τους επόμενους έξι μήνες επικεφαλής του Συμβουλίου της ΕΕ, αλλά και την τσεχική κουλτούρα, τη γαστρονομία, το χιούμορ και τις ρίζες της ευρωπαϊκής μας ταυτότητας σε δημοσιογράφους από κορυφαία πρακτορεία Τύπου, παγκόσμιες εφημερίδες με επιρροή και άλλα έγκριτα μέσα ενημέρωσης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Petr Fiala.

Κατά τη διάρκεια του τετραήμερου ταξιδιού, οι δημοσιογράφοι συναντήθηκαν αρχικά με τον πρωθυπουργό Petr Fiala και επιλεγμένα μέλη του υπουργικού συμβουλίου σε ένα άτυπο δείπνο στο Παλάτι του Λιχτενστάιν. Τη δεύτερη μέρα στο Υπουργείο Εξωτερικών πήραν συνεντεύξεις υπουργών και υφυπουργών των περισσότερων υπουργείων. Κυρίαρχα θέματα ήταν η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία, τα σχέδια για την ανοικοδόμηση της χώρας και οι μελλοντικές προοπτικές της Ουκρανίας στην Ε.Ε.

Οι δημοσιογράφοι συναντήθηκαν επίσης με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων του Κοινοβουλίου της Τσεχικής Δημοκρατίας Markéta Pekarová Adamová, τον Πρόεδρο της Επιτροπής της Γερουσίας για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις David Smoljak και τον Πρέσβη της Ουκρανίας στην Τσεχική Δημοκρατία Yevhen Perebyjnis. Επισκέφτηκαν και τα κεντρικά γραφεία του Radio Free Europe.

«Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος, παρουσιάσαμε την παράδοση του τσέχικου κρυστάλλου στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης. Κατά την επίσκεψή τους στο Liberec, γνώρισαν την παγκοσμίου φήμης παράδοση της υαλουργίας μας. Στη συνέχεια, το προσωπικό του Πολυτεχνείου της Liberec τους μύησε επίσης τα έργα των τρισδιάστατων εκτυπωτών και των νανοτεχνολογιών», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών Jan Lipavský.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με τη μεγαλύτερη προτεραιότητα της Τσεχικής Προεδρίας – τη βοήθεια προς την Ουκρανία. Οι δημοσιογράφοι είδαν με τα μάτια τους δύο έργα που βοηθούν τους Ουκρανούς πρόσφυγες, το Background Café και το Šatník (ντουλάπα) της Nora Fridrichová. “Οι Τσέχοι δείχνουν μεγάλη αλληλεγγύη με τους Ουκρανούς πρόσφυγες. Η βοήθειά τους και η συμμετοχή τους στα κοινά είναι αξιοθαύμαστη. Η Τσεχική Δημοκρατία συγκέντρωσε 3 δισεκατομμύρια CZK μόνο μέσω δημόσιων κεφαλαίων. Δείξαμε στους δημοσιογράφους δύο έργα, αλλά υπάρχουν εκατοντάδες άλλα”, πρόσθεσε ο Lipavský.

21.7.2022