Η χειρότερη χιονοθύελλα του Μπάφαλο εδώ και 45 χρόνια

Μια ισχυρή χιονοθύελλα που παρέλυσε τη δυτική Νέα Υόρκη το Σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων σκότωσε τουλάχιστον 25 ανθρώπους, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι τη Δευτέρα, καθώς συνεργεία δρόμων και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας αγωνίζονταν να σκάψουν τη χιονισμένη περιοχή γύρω από το Μπάφαλο.

Το Μπάφαλο παραμένει σχεδόν αποκλεισμένο, λόγω της εντυπωσιακής ποσότητας του χιονιού που το έχει καλύψει. Οι εικόνες από το κέντρο της πόλης δείχνουν αυτοκίνητα στους δρόμους, σκεπασμένα από χιόνια.

«Σας παρακαλώ, εκτός και αν είστε μέλος σωστικών συνεργείων, μην οδηγείτε. Οι συνθήκες είναι κακές», ήταν η έκκληση που απεύθυνε στους πολίτες ένας τοπικός αξιωματούχος, ο Μαρκ Πόλονκαρζ. Η απαγόρευση κυκλοφορίας παραμένει σε ισχύ, ωστόσο ορισμένοι κάτοικοι την αψήφησαν.

«Αυτό που κάνουμε σήμερα είναι να μεταφέρουμε ανθρώπους σε γιατρούς και νοσοκομεία», εξήγησε το πρωί ο Τζον Γκαρσία, ο σερίφης της κομητείας. «Οι δρόμοι αρχίζουν πλέον να γίνονται βατοί, επειδή κόπασε ο άνεμος», εξήγησε.

Στο αποκορύφωμα της θύελλας τα σωστικά συνεργεία ήταν αδύνατον να φτάσουν σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη, για παράδειγμα σε εκείνους που εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους ή έμειναν χωρίς ηλεκτρικό στα σπίτια τους.

«Είναι σπαρακτικό να ακούμε εκκλήσεις οικογενειών με παιδιά, που λένε ότι πάγωσαν», σχολίασε ο Γκαρσία.

Τουλάχιστον 55 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε περιστατικά που σχετίζονται με τον καιρό στις ΗΠΑ από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με καταμέτρηση του NBC News.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ Φωτογραφία Reuters