Η 45λεπτη τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν -Ερντογάν- Ο Ερντογάν είπε στον Μπάιντεν ότι ήρθε η ώρα να αρθούν όλες οι άδικες κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Η 45λεπτη συνάντηση του Προέδρου του ΑΚΡ Ερντογάν και του Προέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν ολοκληρώθηκε. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Μπάιντεν, ο Ερντογάν τόνισε ότι ακόμα και η διεξαγωγή της Συνάντησης Υπουργών Εξωτερικών Τουρκίας-Ρωσίας-Ουκρανίας στην Αττάλεια αποτελεί νίκη της διπλωματίας. Σύμφωνα με την Cumhuriyet o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στον Μπάιντεν ότι είναι σημαντικό για την Τουρκία να είναι διαμεσολαβητής στην αναζήτηση λύσης σε περίπτωση που η κρίση ενταθεί.

Ο Ερντογάν είπε επίσης στον Μπάιντεν ότι ήρθε η ώρα να αρθούν όλες οι άδικες κυρώσεις κατά της Τουρκίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Μπάιντεν, ο Ερντογάν τόνισε ότι ακόμα και η διεξαγωγή της Συνάντησης Υπουργών Εξωτερικών Τουρκίας-Ρωσίας-Ουκρανίας στην Αττάλεια αποτελεί νίκη της διπλωματίας.

Ο Ερντογάν μίλησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Η συνέντευξη ξεκίνησε στις 6:20 μ.m. και ολοκληρώθηκε στις 7:05 μ.m. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας που πλήττει τον κόσμο.

Η συνάντηση επικεντρώθηκε στις περιφερειακές εξελίξεις και τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Προεδρικών Επικοινωνιών. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για επίτευξη πολιτικής λύσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό για την Τουρκία να είναι σε θέση να συνομιλήσει και με τις δύο πλευρές και να διευκολύνει την αναζήτηση λύσης σε περίπτωση που η κρίση εμβαθύνει.

Επισημαίνοντας τη σημασία που έχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας να έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν απευθείας στην Αττάλεια σήμερα, ο Ερντογάν τόνισε ότι ακόμη και η διεξαγωγή της συνάντησης ήταν μια νίκη για τη διπλωματία.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι αναμένει οριστικοποίηση του αιτήματος της Τουρκίας, το οποίο περιλαμβάνει την αγορά 40 νέων αεροσκαφών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων F-16, το συντομότερο δυνατόν, προσθέτοντας ότι ήρθε η ώρα να αρθούν όλες οι άδικες κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Πηγή: Cumhuriyet