Θανάσης Γλαβίνας : Διεκδικούμε στον δεύτερο γύρο ακόμη πιο ισχυρή παρουσία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Στον τηλεοπτικό σταθμό Action24 και την εκπομπή «Πίσω από τις γραμμές», με τους δημοσιογράφους Γιώργο Πιέρρο, Ελένη Καλογεροπούλου και Δημήτρη Τάκη, μίλησε το βράδυ της Τρίτης ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Γλαβίνας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής θα δώσει στήριξη σε υποψηφίους δημάρχους του ΣΥΡΙΖΑ, όπως έκανε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Θανάσης Γλαβίνας σχολίασε: «Ο κ. Κασσελάκης προφανώς έκανε μια δήλωση μετά από μια βαριά ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ και μίλησε μεταξύ άλλων για μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη, όταν την ίδια στιγμή ο ίδιος σε πρόσφατες συνεντεύξεις του, όσο και στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, είχε πει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κεντροδεξιό κόμμα. Εδώ μιλάμε με δεδομένα στην πολιτική, όχι με λόγια του αέρα», σημειώνοντας ότι «ο κ. Κασσελάκης βγήκε, σε ένα βράδυ δύσκολο για τον ΣΥΡΙΖΑ, και έκανε τη σχετική δήλωση υπό πίεση».

Αναφερόμενος στην υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα για τον δήμο Αθηναίων, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής τόνισε: «Παρά το ότι ήταν σύντομο το χρονικό διάστημα της υποψηφιότητάς του, ο κ. Δούκας κατάφερε να βάλει μια ατζέντα, γραμματέας του τομέα Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ και Καθηγητής του ΕΜΠ, κινητοποίησε πολίτες υπέρ του – όχι απαραίτητα μόνο από το ΠΑΣΟΚ, με τον κ. Δούκα να παίρνει υψηλό ποσοστό. Κατάφερε να προσελκύσει ευρύτερες δυνάμεις, γεγονός που αποδεικνύει και την ενίσχυση της δυναμικής της παράταξης».

Κάνοντας μια αποτίμηση του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο Θανάσης Γλαβίνας σχολίασε: «Το ΠΑΣΟΚ είπε ότι επιβεβαιώνεται μια σταθερή δυναμική και στην αυτοδιοίκηση. Μπορώ να σας αναφέρω πολλά παραδείγματα δημάρχων, προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ, από τη Κομοτηνή, Κόρινθο, Ρέθυμνο, στις Σέρρες και αλλού και διεκδικούμε τον δήμο στην Καβάλα, Δράμα, στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα ο κ. Δούκας και σε πολλές περιοχές σε όλη τη χώρα».

Σχετικά με τη συνάντηση του Χάρη Δούκα με τον Κώστα Ζαχαριάδη, είπε ότι «ήταν μια συνάντηση αυτοδιοικητικού χαρακτήρα», ενώ ξεκαθάρισε, ενόψει και του δευτέρου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, ότι «κεντρικές συμφωνίες κορυφής δεν πρόκειται να υπάρξουν γιατί υπάρχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και δεν ξέρουμε τελικά τι και ποιος εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα».

Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, ο κ. Γλαβίνας είπε: «Οι εικόνες πατεράδων και μανάδων να κλαίνε με τα νεκρά παιδιά στα χέρια τους και από τις δύο πλευρές είναι συγκλονιστικές. Εμείς καταδικάσαμε απερίφραστα την επίθεση της Χαμάς. Νομίζω ότι η συζήτηση είναι πολύ μεγάλη για τον λόγο που έκανε την επίθεση η Χαμάς, τι κρύβεται από πίσω από τις ενέργειες αυτές. Είναι δεδομένο ότι δεν εκφράζουν το σύνολο του παλαιστινιακού λαού αυτού του είδους οι επιθέσεις. Από εκεί και πέρα, ο κίνδυνος μιας γενικευμένης σύρραξης είναι προφανής. Εμπλέκονται οι γύρω χώρες σιγά σιγά, όπως ο Λίβανος και η Συρία. Να δούμε και τον ρόλο του Ιράν και να εξετάσουμε αν έχει ή δεν έχει κάποια σχέση. Δυστυχώς πηγαίνουμε σε πολύ επικίνδυνες καταστάσεις».

«Και η τελευταία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, του Γ. Παπανδρέου, εργάστηκε για τις σχέσεις μας με το Ισραήλ. Ενισχύσαμε τους δεσμούς μας με το Ισραήλ και πολύ καλά κάναμε. Από εκεί και πέρα η καταδίκη είναι απόλυτη για τις δράσεις της Χαμάς. Αυτό δεν τίθεται υπό συζήτηση. Στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου, το Ισραήλ – όπως φάνηκε – αμύνεται ως δικαιούται. Πρέπει όμως να σεβαστεί και τα δικαιώματα των αμάχων, καθώ με βάση το διεθνές δίκαιο απαγορεύεται ο απόλυτος αποκλεισμός της Γάζας. Δεν μπορούν οι άνθρωποι να μην έχουν πρόσβαση σε φάρμακα, σε νερό και τροφή. Να προστατευθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άμαχοι».

Σχολιάζοντας τις ομοφοβικές δηλώσεις του Αχιλλέα Μπέου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής τόνισε: «Πώς γίνεται απέναντι σε αυτές τις χυδαίες κι εμετικές δηλώσεις του κ. Μπέου, ενώ γνωρίζαμε το παρελθόν του, η Νέα Δημοκρατία να μην έχει εκπρόσωπό της στον Δήμο Βόλου; Σε ποια άλλη περίπτωση συνέβη αυτό από τους δέκα μεγάλους δήμους της χώρας, να μην έχει δηλαδή κάποιον υποψήφιο; Μόνο στον Βόλο. Γιατί δεν συστρατεύθηκε ώστε να δείξει μία κίνηση αντίστασης, να απαντήσει και να ταχθεί ενάντια σε έναν άνθρωπο ο οποίος λούζει κόσμο, βρίζει, χειροδικεί, κάνει τα μύρια όσα, ουσιαστικά – θα το πω – με έναν υπόκωφο χρυσαυγιτισμό, γιατί αυτές είναι μέθοδοι που χρησιμοποιούν ακροδεξιοί, το να βρίζεις, να τραμπουκίζεις και να έχεις το επιχείρημα των ‘’καθαρών χεριών’’ και ότι ‘’εγώ κάνω δουλειά’’. Ξέραμε κι άλλους που ‘’έκαναν δουλειά’’ στα παλαιότερα χρόνια».

«Γιατί η Νέα Δημοκρατία δεν έδωσε τη μάχη ενάντια στο φαινόμενο Μπέος, το οποίο προκαλεί διάβρωση στην κοινωνία και διχάζει την κοινή γνώμη;» διερωτήθηκε ο κ. Γλαβίνας, ενώ υπογράμμισε ότι «δεν είναι μόνο ζήτημα του Βόλου ο κ. Μπέος, είναι πανελλαδικό ζήτημα».

Κλείνοντας και επανερχόμενο στο ζήτημα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο κ. Γλαβίνας τόνισε: «Έχουμε έναν πολύ ενδιαφέροντα δεύτερο γύρο. Εμείς σε πάρα πολλούς δήμους, υποψήφιοι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ– όχι με τη στήριξη, γιατί όπως ξέρετε, δεν δώσαμε επίσημη στήριξη πλην της Αθήνας – διεκδικούν τους δημαρχιακούς θώκους. Θεωρώ ότι περισσότεροι από 70, 80 ή και 90 δήμαρχοι θα προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ την επόμενη ημέρα. Αυτό είναι πολύ σημαντική παρακαταθήκη για τη παράταξή μας. Και προφανώς η μητέρα των μαχών θα είναι στην Αθήνα. Καλούμε τους πολίτες να δουν αύριο (σ.σ. Τετάρτη) και τη συζήτηση ανάμεσα στον κ. Μπακογιάννη και τον κ. Δούκα που θα έχει ενδιαφέρον. Να ακούσουν τις θέσεις, να ακούσουν τις απόψεις. Νομίζω ότι οι Αθηναίοι  δεν είναι ευχαριστημένοι με δαπανηρά σχέδια όπως είναι η ανάπλαση της Πανεπιστημίου, για την οποία πλήρωσαν δυστυχώς πάρα πολλά οι δημότες, αλλά το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό. Στο πλαίσιο αυτό, αξίζει τον κόπο να ακούσουν τους δύο υποψηφίους και να αποφασίσουν την Κυριακή».

11.10.2023