“Θεσσαλονίκης χαλκεία και χαλκεύματα” των Λένας Καλαϊτζή-Οφλίδη και Σίμου Οφλίδη

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις IANOS το νέο βιβλίο των Λένας Καλαϊτζή-Οφλίδη και Σίμου Οφλίδη, με τίτλο «Θεσσαλονίκης χαλκεία και χαλκεύματα».

Οι Εκδόσεις IANOS, διοργανώνουν παρουσίαση του νέου βιβλίου των Λένας Καλαϊτζή-Οφλίδη και Σίμου Οφλίδη, με τίτλο Θεσσαλονίκης χαλκεία και χαλκεύματα, στις 2/12.  Είκοσι έξι μυθ-Ιστορίες από την εποχή του προστάτη των χαλκιάδων Ηφαίστου έως και τις μέρες μας.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Σταύρος Γιαγκάζογλου, αναπληρωτής καθηγητής τμήματος θεολογίας ΤΟΥ ΕΚΠΑ και

Θανάσης Τριαρίδης ,συγγραφέας.

Κείμενα θα διαβάσει ο κουκλοπαίχτης του Θεάτρου της Κούκλας, Τάκης Σαρρής.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Είκοσι έξι μυθ-Ιστορίες από την εποχή του προστάτη των χαλκιάδων Ηφαίστου έως και τις μέρες μας, «ένας αναστοχαστικός περίπατος των flâneurs συγγραφέων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που ορίζεται από την πάνω πλατεία Αριστοτέλους και περιλαμβάνει την αποκάλυψη της Ρωμαϊκής Αγοράς, την αρχαία και εν πολλοίς ανεξερεύνητη Μεγαλοφόρο και, με κεντρικό σημείο αναφοράς την Παναγία των Χαλκέων, τις παλαιότερες και σύγχρονες αστικές κυψέλες που βρίσκονται γύρω της και περικλείονται από τις οδούς Εγνατία, Ίωνος Δραγούμη, Κασσάνδρου και Ιασωνίδου. Εκεί όπου χτυπάει από πάντα η καρδιά της πόλης και συναντιέται το μακρινό χτες με το σήμερα. Ιστορίες παρωχημένες και σύγχρονες, αληθινές ή επινοημένες, συναντιούνται απλά, αλλού συγκρούονται, εκπλήσσουν η μία την άλλη, διασταυρώνουν ξίφη, ξύνουν παλιές πληγές, προσεύχονται μαζί για το κοινό μέλλον». Το έργο στο εξώφυλλο είναι του Νίκου Μαστερόπουλου (1948-2003): «Decorative composition», 1994, σμάλτο πάνω σε χαλκό, 86 x 120,7 εκ.

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς

Ο Σίμος και η Λένα είναι ζευγάρι στη ζωή και γράφουν μαζί από το 1989. Έχουν βραβευθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού με τρία Κρατικά Θεατρικά Βραβεία (1989, 1993, 1994), καθώς και με το βραβείο συγγραφής τηλεοπτικού σεναρίου του ΑΝΤ1 το 1995. Έργα τους ανθολογήθηκαν και μεταφράστηκαν στα ολλανδικά και τα γερμανικά. Είναι μέλη της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης.