Θ. Σκυλακάκης: Παραμύθια τα περί ιδιωτικοποίησης του νερού

Η μεταρρύθμιση των ΔΕΥΑ που προωθεί η κυβέρνηση  αποτέλεσε αντικείμενο αντιπαράθεσης  κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024 στην Ολομέλεια της Βουλής μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος Θ. Σκυλακάκη και των υπολοίπων κομμάτων, κάνοντας λόγο  την προαναγγελία ιδιωτικοποίησης του νερού «από την πίσω πόρτα» και για «αρπακτικά» που ήδη συμμετέχουν στη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Απαντώντας, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι τα περί ιδιωτικοποίησης του νερού ήταν ένα παραμύθι. «Δεν υπάρχει αντικείμενο όταν μιλάτε για ιδιωτικοποίηση του νερού, διότι δεν έχουμε πρόθεση να κάνουμε ιδιωτικοποίηση του νερού. Προς τι αυτή η πιπίλα με το παραμύθι αυτό, εφόσον δεν έχουμε πρόθεση; Για να κινητοποιούμε ανθρώπους και να τους βλάψουμε στο τέλος;».

Όπως σημείωσε, «ο στόχος είναι να επενδύσουμε πόρους στη μεταρρύθμιση των φορέων παροχής πόσιμου νερού εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης, που υπάρχει η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ. Εκεί, έχουμε ένα πρόβλημα, το οποίο προϋπήρχε, πολλών φορέων, που είχαν συσσωρεύσει υποχρεώσεις. Έγινε χειρότερο στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, αλλά όχι για όλους. Έχουμε φορείς, οι οποίοι παρά το γεγονός ότι και αυτοί είχαν ενεργειακό κόστος είναι απολύτως υγιείς και φορείς που έχουν μεγάλα ληξιπρόθεσμα χρέη. Εκεί, λοιπόν, πάμε να κάνουμε μία μεταρρύθμιση, να επενδύσουμε σε αυτήν σημαντικούς πόρους, με στόχο και προϋπόθεση, τη σοβαρή αύξηση της αποτελεσματικότητας, έτσι ώστε να έχουμε φθηνό και ποιοτικό νερό, “να μην κλείνουμε το μάτι” στους κάθε είδους κακοπληρωτές. Kαι να έχουμε ελαχιστοποίηση βλαβών και απωλειών νερού και ταχύτατη διόρθωση των βλαβών.

Αυτές οι προϋποθέσεις και οι δείκτες αποτελεσματικότητας των προϋποθέσεων είναι οι όροι για να κάνουμε αυτή τη σοβαρή, δημοσιονομική επένδυση, το 2024 στο χώρο του νερού. Το πώς θα γίνει θα το συζητήσουμε προφανώς με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εξαντλητικά. Στο τέλος, όμως, είναι απαράβατος ο όρος του φθηνού και ποιοτικού νερού και της εισπραξιμότητας, της μείωσης απωλειών για να γίνει και να πετύχει αυτή η επένδυση».

Απαντώντας ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλος τόνισε ότι μετά το πάρτι το πάρτι στην ενέργεια και στα διυλιστήρια και στο ρεύμα, έρχεται να ανακοινώσει σήμερα ο κ. Σκυλακάκης τη μεταρρύθμιση στο νερό».

Κατηγόρησε μάλιστα τον υπουργό ότι «μόλις ανακοίνωσε, κατά παράβαση των κανόνων που αφορούν στη διαχείριση του δημόσιου αγαθού που λέγεται νερό, το σχέδιο ιδιωτικοποίησης των ΔΕΥΑ, δηλαδή των υπηρεσιών Ύδρευσης και Αποχέτευσης της Αυτοδιοίκησης», δηλώνοντας: «Θα μας βρείτε απέναντι. Ξέρουμε τι είναι τα νεοφιλελεύθερα αρπακτικά και περιμέναμε ότι θα έρθει η ώρα που θα βάλετε χέρι και στο νερό και στην Αυτοδιοίκηση. Αυτό το σχέδιο υλοποιείτε εις βάρος των αναγκών της κοινωνίας, εις βάρος των αναγκών της οικονομίας, εις βάρος του συμφέροντος του περιβάλλοντος και των πολιτών. Το μόνο που έχετε στο μυαλό σας είναι να ενοποιήσετε το οικονομικό μέγεθος των ΔΕΥΑ για να κάνουν καλύτερες δουλειές κάποιοι εργολάβοι. Πάλι συμφέροντα έρχονται να εξυπηρετήσουν εις βάρος ακόμη και αποφάσεων που έχει το Συμβούλιο της Επικρατείας στα θέματα του νερού», ανέφερε.

Μάλιστα χθες ο κ. Φάμελλος από το βήμα της έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΕΔΕΥΑ προκάλεσε την κυβέρνηση «εφόσον επιθυμεί πράγματι να έχει μία τίμια συζήτηση με την Αυτοδιοίκηση, θα πρέπει να σταματήσει τη μελέτη που εκπονείται για σχήματα ΣΔΙΤ στις υποδομές αποχέτευσης μέσω ΕΣΠΑ, και να ακυρώσει τις διατάξεις του 2022 για την υποχρεωτική τριετή παραχώρηση νέων υποδομών επεξεργασίας λυμάτων σε ιδιώτες. Θα πρέπει επίσης να καταργήσει την διευρυμένη «Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων», του Ν. 5037, την οποία έτσι και αλλιώς αναιρεί με το σχέδιο που συζητά αυτή τη στιγμή».

Για προαναγγελία ιδιωτικοποίησης του νερού «από την πίσω πόρτα» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μ. Κατρίνης, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος μίλησε για «αρπακτικά» που ήδη συμμετέχουν στη διαχείριση των υδατικών πόρων.

17.12.2023