Ινδο-Ειρηνικός: Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ταϊλάνδη υπογράφουν Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης και Συνεργασίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ταϊλάνδη υπέγραψαν τη Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης και Συνεργασίας ΕΕ-Ταϊλάνδης στις Βρυξέλλες.

Αυτή η συμφωνία θα ενισχύσει τον πολιτικό διάλογο για ζητήματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος και θα δώσει περισσότερα περιθώρια για αμοιβαία επωφελή συνεργασία σε ευρύ αριθμό τομέων πολιτικής, όπως το περιβάλλον, η ενέργεια, η κλιματική αλλαγή, οι μεταφορές, η επιστήμη και η τεχνολογία, το εμπόριο, η απασχόληση και η κοινωνική υποθέσεις, ανθρώπινα δικαιώματα, εκπαίδευση, γεωργία, μη διάδοση, καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, μετανάστευση και πολιτισμός. Θα πλαισιώσει τις σχέσεις ΕΕ – Ταϊλάνδης τα επόμενα χρόνια.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος Josep Borrell δήλωσε: ” Η Ταϊλάνδη είναι ένας μακροχρόνιος εταίρος της ΕΕ στην Ασία. Με τη συμφωνία που υπογράφηκε σήμερα θα ενισχύσουμε τον διάλογο και τη συνεργασία μας. Η υπογραφή της PCA δείχνει τη σημασία και τις δυνατότητες των διμερών μας Η ΕΕ και η Ταϊλάνδη έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν για την υποστήριξη της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες, καθώς και για την προώθηση της περιφερειακής ευημερίας και σταθερότητας».

Η τελετή υπογραφής σηματοδοτεί το επιτυχές κλείσιμο μακρών διαπραγματεύσεων. Η συμφωνία μονογραφήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2022 από τους επικεφαλής διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ταϊλάνδης.

Η ΣΕΣΣ θα τεθεί σε ισχύ μόλις επικυρωθεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ και την Ταϊλάνδη. Η συμφωνία προβλέπει την προσωρινή εφαρμογή μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών και από τα δύο μέρη.

Η ΕΕ εκπροσωπήθηκε από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας/Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Josep Borrell Fontelles και τα κράτη μέλη της από τον Τσέχο πρωθυπουργό Petr Fiala. Η Ταϊλάνδη εκπροσωπήθηκε από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών, Don Pramudwinai.

Ιστορικό

Η Ταϊλάνδη είναι ο έκτος εταίρος της ASEAN που ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις για μια ΣΕΣΣ με την ΕΕ μετά την Ινδονησία, το Βιετνάμ, τις Φιλιππίνες, τη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία.

Το PCA με την Ταϊλάνδη μονογραφήθηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2013, αλλά η υπογραφή του τέθηκε σε ισχύ το 2014 μετά την στρατιωτική κατάληψη στη χώρα. Μετά τα συμπεράσματα του Συμβουλίου του 2019, η ΕΕ έκρινε σκόπιμο να λάβει μέτρα για τη διεύρυνση της δέσμευσής της με την Ταϊλάνδη προετοιμάζοντας την έγκαιρη υπογραφή της ΣΕΣΣ. Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ξεκίνησαν εκ νέου στις 13 Ιουλίου 2021 και ολοκληρώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2022. Η συμφωνία μονογραφήθηκε στις Βρυξέλλες στις 2 Σεπτεμβρίου 2002.

Προς το παρόν, η συνεργασία ΕΕ – Ταϊλάνδης βασίζεται στη συμφωνία συνεργασίας ΕΕ – ASEAN του 1980. Η συμφωνία που υπογράφηκε σήμερα θα δώσει στις σχέσεις ΕΕ-Ταϊλανδίας μια νέα νομική βάση, η οποία είναι πιο ολοκληρωμένη, περιλαμβάνει περισσότερους τομείς συνεργασίας και θα ανταποκρίνεται καλύτερα στις τρέχουσες παγκόσμιες προκλήσεις.

14.12.2022