Ιντεάλ: Με Pulp Fiction το «αντίο» στο ιστορικό σινεμά από τις Νύχτες Πρεμιέρας

Ενώ το αδιαπραγμάτευτο αίτημα των φιλότεχνων Αθηναίων για διατήρηση και επαναλειτουργία όλων των ιστορικών κινηματογράφων του κέντρου παραμένει ζωντανό, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας επέστρεψε στο Ιντεάλ και πρόβαλε μια σειρά θρυλικών ταινιών σε πρόσφατα αποκατεστημένες ψηφιακά κόπιες. Μάλιστα, οι περισσότερες από αυτές τις ταινίες είχαν κάνει την πανελλήνια πρεμιέρα τους στον κινηματογράφο Ιντεάλ και η φήμη τους ταυτίστηκε με την ιστορία του κινηματογράφου της Πανεπιστημίου.

Όπως έχει γίνει γνωστό εδώ και μήνες, η εξαγορά του κτηρίου από ξενοδοχειακό όμιλο σημαίνει ότι η αίθουσα θα καταστραφεί και θα μετατραπεί σε συνεδριακό κέντρο, το οποίο τυπικά θα οργανώνει προβολές και παραστάσεις. Ωστόσο, η αρχιτεκτονική του χώρου, η οθόνη και τα καθίσματα θα αποτελέσουν παρελθόν. Η σχετική απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας καλύπτει αυτή τη μετατροπή από τον επενδυτή.

Παρόλο που αναγνωρίζεται η διατηρητέα χρήση του σινεμά, ελάχιστη σημασία έχει για τους φίλους του κινηματογράφου, καθώς ο χώρος θα φιλοξενεί άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις μαζί με τα κάθε λογής συνέδρια.

Το «αντίο» από τις Νύχτες Πρεμιέρας

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας διοργανώνει την τελευταία προβολή ταινίας την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου.

Στο φινάλε του υπερεπιτυχημένου αποχαιρετιστήριου αφιερώματός για το Ideal με τίτλο «THE LAST PICTURE SHOW», που διήρκεσε κάτι παραπάνω από έναν ολόκληρο μήνα, και προκειμένου να ικανοποιήσει την αυξημένη ζήτηση όσων θεατών δεν πρόλαβαν να βγάλουν εγκαίρως εισιτήριο για την sold out προβολή της Παρασκευής 22 Δεκεμβρίου, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας πραγματοποιεί αυτή την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου μια επαναληπτική προβολή του «PULP FICTION».

 

Θα είναι η τελευταία προβολή που θα φιλοξενήσει το εμβληματικό σινεμά δύο μέρες πριν η χρήση του ως αίθουσα πάψει οριστικά να υφίσταται, και σε αυτήν θα βρίσκονται παρόντες όχι μόνο θεατές αλλά και οι εργαζόμενοι της αίθουσας, από τον πιο παλιό έως τον πιο καινούργιο, μαζί με τους δικούς τους ανθρώπους.

«Ξέρουμε ότι στο τέλος αυτού του χρόνου ο κινηματογράφος ΙΝΤΕΑΛ θα πάψει να υφίσταται», δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής των Νυχτών Πρεμιέρας, Λουκάς Κατσίκας από τη σκηνή του Παλλάς το βράδυ της Τετάρτης 27 Σεπτεμβρίου.

29.12.2023