Ιράν: Η ΕΕ υιοθετεί περαιτέρω περιοριστικά μέτρα κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Σήμερα, το Συμβούλιο αποφάσισε να προσθέσει 18 άτομα και 19 οντότητες στον κατάλογο εκείνων που υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα στο πλαίσιο του ισχύοντος καθεστώτος κυρώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν . Αυτό εν όψει του ρόλου τους στην ευρεία και δυσανάλογη χρήση βίας εναντίον μη βίαιων διαδηλωτών μετά το θάνατο του Mahsa Amini.

Μεταξύ των προσώπων που στρατολογήθηκαν είναι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και του ιρανικού κοινοβουλίου ( Ματζλές ) , σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες και στελέχη των μέσων ενημέρωσης , καθώς και υψηλόβαθμα μέλη των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) .

Οι σημερινοί χαρακτηρισμοί στοχεύουν επίσης κυβερνητικούς φορείς και ιδιωτικές εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες ασφαλείας και εμπλέκονται σε δραστηριότητες που απαγορεύουν, περιορίζουν ή τιμωρούν την άσκηση της ελευθερίας της έκφρασης.

Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν πλέον για συνολικά 164 φυσικά πρόσωπα και 31 οντότητες . Συνίστανται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων , απαγόρευση ταξιδιού στην ΕΕ και απαγόρευση διάθεσης κεφαλαίων ή οικονομικών πόρων σε αυτούς που περιλαμβάνονται στον κατάλογο Υπάρχει επίσης απαγόρευση εξαγωγών προς το Ιράν εξοπλισμού, ο οποίος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή, και εξοπλισμού για την παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών .

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της παροτρύνουν τις ιρανικές αρχές να σταματήσουν τη βίαιη καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων, να πάψουν να καταφεύγουν σε αυθαίρετες κρατήσεις ως μέσο φίμωσης των επικριτικών φωνών και να απελευθερώσουν όλους όσους κρατούνται παράνομα.

Η ΕΕ συνεχίζει να καλεί το Ιράν να σταματήσει αμέσως την επιβολή και την εκτέλεση των θανατικών ποινών σε βάρος διαδηλωτών, να ακυρώσει τις θανατικές ποινές που επιβλήθηκαν και να παράσχει τη δέουσα διαδικασία σε όλους τους κρατούμενους.

Αυτές οι καταχωρίσεις ακολουθούν τις αποφάσεις του Συμβουλίου της 17ης Οκτωβρίου, 14 Νοεμβρίου και 12 Δεκεμβρίου.

24.1.2023