ΙΡΑΝ : Μοναδικά αρχαία και ιστορικά μνημεία …. ‘’7000 χρόνια πολιτισμού και ιστορίας’’

Το Ιράν φιλοξενεί έναν από τους παλαιότερους πολιτισμούς που ζουν στον κόσμο, με ιστορικούς και αστικούς οικισμούς που χρονολογούνται από το 7000 π.Χ. Το νοτιοδυτικό και δυτικό τμήμα του Ιρανικού Οροπεδίου συνέβαλε στην παραδοσιακή Αρχαία Εγγύς Ανατολή με τον  Πολιτισμό του Ελάμ, από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού, και αργότερα με διάφορους άλλους λαούς, όπως οι Κασσίτες, οι Μανναίοι και οι Γκούτες. Ο Χέγκελ αποκάλεσε κάποτε τους Πέρσες, ως τους πρώτους ιστορικούς ανθρώπους. Οι Μήδοι ένωσαν το Ιράν ως έθνος και αυτοκρατορία το 625 π.Χ. Η Αχαιμενιδική Αυτοκρατορία (550–330 π.Χ.), που ιδρύθηκε από τον Μέγα Κύρο, ήταν η πρώτη από τις περσικές αυτοκρατορίες η οποία επεκτάθηκε από την έδρα της εξουσίας της στην Περσέπολη, έως τα Βαλκάνια, τη Βόρεια Αφρική καθώς επίσης και την Κεντρική Ασία, αγγίζοντας έτσι εδαφικά, τις τρεις ηπείρους. Ήταν η μεγαλύτερη αυτοκρατορία που είχε δημιουργηθεί μέχρι εκείνη την εποχή και η πρώτη παγκόσμια αυτοκρατορία, που εκτείνεται σε 5,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, πράγμα το οποίο την καθιστά μεγαλύτερη από οποιαδήποτε προηγούμενη αυτοκρατορία στην ιστορία. Το Ιράν υπέστη επίσης επιδρομές από Έλληνες, Άραβες, Τούρκους και Μογγόλους. Ωστόσο, ανακτούσε συνεχώς την εθνική του ταυτότητα κατά τη διάρκεια των αιώνων και  εξελίχθηκε ως ξεχωριστή πολιτική και πολιτιστική οντότητα. Η επανένωση του Ιραν  ως ανεξάρτητο κράτος  πραγματοποιήθηκε το 1501 από τη Δυναστεία Safavid, η οποία μετέτρεψε το Ιράν ,σε Ιραν του Σιισμού. Ως επίσημη θρησκεία πλέον της αυτοκρατορίας τους, ο Σιισμός αποτέλεσε ένα από τα πιο σημαντικά σημεία καμπής στην ιστορία της χώρας καθώς επίσης  και του Ισλάμ.

Όσον αφορά τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς ,που είναι εγγεγραμμένα στην UNESCO, το Ιράν μπορεί να υπερηφανεύεται για 23 εντυπωσιακούς πολιτιστικούς χώρους. Παλάτια, παζάρια, χώροι λατρείας, αρχαία υδάτινα συστήματα και απομεινάρια της μεγάλης περσικής αυτοκρατορίας κυριαρχούν σε αυτήν τη λίστα. Υπάρχουν πολλά αρχαία  καθώς και τουριστικά αξιοθέατα  και ιστορικά μνημεία στο Ιράν, όπως:

Η Περσέπολη (τοπικά γνωστή ως Takht-e Jamshid)

Η Περσέπολη ήταν η τελετουργική πρωτεύουσα της Αχαιμενιδικής Αυτοκρατορίας. Η τοποθεσία επιλέχθηκε και κατασκευάστηκε υπό τον Μέγα Κύρο, τον Δαρείο Α και τον Βασιλιά Ξέρξη. Αυτό που έχει απομείνει από αυτό το αποκορύφωμα του Περσικού Πολιτισμού είναι τεράστιες στήλες ,πρώην παλάτια καθώς και αναρίθμητα ανάγλυφα τα οποία απεικονίζουν ανθρώπους διαφόρων εθνικοτήτων που κάποτε περνούσαν εκεί.

Το Πολιτιστικό  Τοπίο του Bam (Arg-e Bam)

Μια επισκόπηση του Bam δίνει αμέσως στους επισκέπτες την εντύπωση ότι βρίσκονται σε ένα κάστρο με άμμο. Το πιο αναγνωρισμένο μνημείο, το Arg-e Bam, χρονολογείται πάνω από 2.000 χρόνια στην Παρθική Αυτοκρατορία.

Shahr-e Sukhteh (καμένη πόλη):

Η Καμένη Πόλη, είναι ένας αρχαιολογικός χώρος ενός μεγάλου αστικού οικισμού της Εποχής του Χαλκού, που σχετίζεται με τον πολιτισμό Jiroft. Οι λόγοι για την απροσδόκητη άνοδο και πτώση της  είναι ακόμα περιτυλιγμένοι με μυστήριο.

Tepe (Hill) Sialk Ziggurat: είναι ένας μεγάλος αρχαίος αρχαιολογικός χώρος σε ένα προάστιο της πόλης Kashan, στην επαρχία Ισφαχάν, στο κεντρικό Ιράν. Σύμφωνα με μια κοινή μελέτη μεταξύ του Οργανισμού Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ιράν, του «Λούβρου» και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ερευνών στο Ιράν , οι παλαιότεροι οικισμοί στο Σιάλκ χρονολογούνται από το 5500-6000 π.Χ.

1.4.2022