Ισραήλ και Λίβανος υπέγραψαν τη συμφωνία καθορισμού των θαλασσίων συνόρων τους

Οι ηγέτες του Ισραήλ και του Λιβάνου ολοκλήρωσαν μια θαλάσσια οριοθέτηση με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ την Πέμπτη, φέρνοντας ένα μέτρο διευθέτησης μεταξύ των εχθρικών κρατών καθώς βλέπουν την υπεράκτια εξερεύνηση ενέργειας.

Οι ηγέτες των δύο χωρών και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν όλοι χαιρετίσει τη συμφωνία ως «ιστορική», αλλά η πιθανότητα μιας ευρύτερης διπλωματικής προόδου παραμένει μικρή.

Ως αποτέλεσμα, δεν υπήρξε κοινή τελετή υπογραφής: ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν υπέγραψε επιστολή με την οποία ενέκρινε τη συμφωνία στο παλάτι του στην Μπαάμπντα παρουσία του Αμερικανού αξιωματούχου που μεσολάβησε για τη συμφωνία, Άμος Χοχστάιν.

«Έχουμε ακούσει για τις Συμφωνίες του Αβραάμ. Σήμερα υπάρχει μια νέα εποχή. Θα μπορούσε να είναι η συμφωνία του Άμος Χοχστάιν», δήλωσε ο κορυφαίος Λιβανέζος διαπραγματευτής και αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου Ελίας Μπου Σάαμπ, αναφερόμενος στην εξομάλυνση των δεσμών μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Μπαχρέιν με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ το 2020.

Ο πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ υπέγραψε ξεχωριστά στην Ιερουσαλήμ, λέγοντας ότι η συμφωνία ήταν ένα «τεράστιο επίτευγμα» που είχε προκαλέσει την de facto αναγνώριση του Ισραήλ από τον Λίβανο.

«Δεν είναι κάθε μέρα που μια εχθρική χώρα αναγνωρίζει το κράτος του Ισραήλ, με γραπτή συμφωνία, ενόψει της διεθνούς κοινότητας», δήλωσε ο Λαπίντ στο υπουργικό του συμβούλιο σε δηλώσεις του.

Πηγή Reuters Φωτό ΑΠΕ