Ισραήλ/Παλαιστίνη: Δήλωση του ΥΕ εξ ονόματος της ΕΕ για την υποστήριξη του οδικού χάρτη τριών φάσεων για διαρκή κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει πλήρως τον συνολικό οδικό χάρτη που παρουσίασε ο Πρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος θα οδηγούσε σε διαρκή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, απελευθέρωση όλων των ομήρων και αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Η ΕΕ εκτιμά τις αποφασιστικές προσπάθειες των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ για τη διευκόλυνση των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια του Ισραήλ, στην οποία η ΕΕ παραμένει πλήρως προσηλωμένη.

Έχουν χαθεί πάρα πολλές ζωές αμάχων. Απαιτείται επειγόντως μια διαρκής κατάπαυση του πυρός, για να διασφαλιστεί η προστασία των αμάχων, η άνευ όρων και άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων των οποίων η ασφάλεια και η ευημερία είναι ανησυχητική και για να αυξηθεί η ροή της τόσο αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα ενόψει της ολοένα και βαθύτερης ανθρωπιστικής κρίσης . Η ειρήνη και η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή είναι προς το συμφέρον και των δύο λαών, της περιοχής συνολικά, καθώς και παγκοσμίως.

Η ΕΕ προτρέπει και τα δύο μέρη να αποδεχθούν και να εκπληρώσουν την πρόταση τριών φάσεων και είναι έτοιμη να συμβάλει στην αναβίωση μιας πολιτικής διαδικασίας για μια διαρκή και βιώσιμη ειρήνη, που βασίζεται στη λύση των δύο κρατών, και να υποστηρίξει μια συντονισμένη διεθνή προσπάθεια για την ανοικοδόμηση της Γάζας.

4.6.2024

Τελευταία Άρθρα