Κάλεσμα σε πολίτες και δήμους Λασιθίου από τη Μινώα Ενεργειακή για ένταξη στην ενεργειακή κοινότητα

Κάλεσμα στους πολίτες και τους δήμους του Λασιθίου να γίνουν μέλη της μεγάλης οικογένειας της Μινώα Ενεργειακής, που πλέον ξεπερνά τα 1000 μέλη, απευθύνει ο πρόεδρος ενεργειακής κοινότητας Μινώα Ενεργειακή Χαράλαμπος Γιαννόπουλος.

Είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των πολιτών να συμμετέχουν σε ανοιχτές κοινότητες ευρείας λαϊκής βάσης, όπως η #Μινώα_Ενεργειακή, αξιοποιώντας το ενεργειακό δυναμικό των ανανεώσιμων πηγών του νησιού, για να μειώσουν το κόστος ρεύματος, προστατεύοντας ταυτόχρονα και το περιβάλλον, τονίζει.

Mε τους δήμους Αγίου Νικολάου και Οροπεδίου Λασιθίου να έχουν ενταχθεί ήδη στο δίκτυο της ενεργειακής κοινότητας Μινώα Ενεργειακή και την πρόσφατη έγκριση από την ΕΕ ενός μεγάλο έργου με τίτλο Cretan Valley που προβλέπει έργα προϋπολογισμού 20 εκατ. στην ανατολική Κρήτη, η μη κερδοσκοπική εταιρεία προσπαθεί να επεκταθεί και στους Δήμους Ιεράπετρας και Σητείας.

Την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο έγιναν ενημερωτικές ημερίδες σε Σητεία και Ιεράπετρα αντίστοιχα στο πλαίσιο της συνεργασίας της Μινώα Ενεργειακή με την Περιφέρεια Κρήτης για την παροχή διευκολύνσεων σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και ομάδες μέσω της μείωσης του ενεργειακού κόστους.

Ο πρόεδρος της Μινώα Ενεργειακή Γ. Γιαννόπουλος  σε συνέντευξή του στο Ράδιο Λασίθι παρουσίασε τις τελευταίες δράσεις της κοινότητας, η οποία όπως λέει είναι ήδη η μεγαλύτερη της χώρας έχοντας ξεπεράσει τα 1.000 μέλη τα οποία συνεχώς αυξάνονται.

Στα μέλη μπορούν να ενταχθούν τόσο πολίτες όσο και δήμοι με τον κ. Γιαννόπουλο να αναφέρει πως οι δήμοι έχουν το προνόμιο πως μπορούν να ενταχθούν σε όσες ενεργειακές κοινότητες θέλουν ή να ιδρύσουν και δικές τους. Σε ό,τι αφορά μεμονωμένους πολίτες η επιχειρήσεις αυτοί μπορούν να εγγραφούν ανά πάσα στιγμή αγοράζοντας όσες μερίδες επιθυμούν οι οποίες εκτώς των άλλων τους εξασφαλίζουν το δικαίωμα συμμετοχής στις γενικές συνελεύσεις αλλά και εκλογής ενώ ανεξάρτητα από το αριθμό μερίδων που αγοράζουν όλοι έχουν από μια ψήφο ώστε να υπάρχει ισοτιμία στις αποφάσεις που παίρνονται.

Τελικός σκοπός είναι η μείωση του κόστους της ενέργειας μέσω των έργων ΑΠΕ που κατασκευάζει η εταιρεία, τα οφέλη των οποίων καταλήγουν στα μέλη. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί και λειτουργούν τα δύο πρώτα φωτοβολταϊκά πάρκα στο Αρκαλοχώρι (με περίπου 300 άτομα να ωφελούνται από το κάθε ένα), το τρίτο βρίσκεται προς το τέλος του, το τέταρτο είναι έτοιμο να ξεκινήσει να κατασκευάζεται και έχουν δρομολογηθεί οι ενέργειες για την κατασκευή του 5ου έργου για το οποίο γίνονται και εγγραφές.

Ενδεικτικά ο κ. Γιαννόπουλος ανέφερε πως μια τετραμελής οικογένεια με ένα σπίτι 120 τετραγωνικών θα μπορούσε να πληρώσει ένα εφάπαξ ποσό κοντά στις 3.000 ευρώ αγοράζοντας την ενέργεια που καταναλώνει και στη συνέχεια δεν θα ξαναπληρώσει για το ρεύμα που καταναλώνει για τα επόμενα 25 χρόνια, γλιτώνοντας και τα κόστη συντήρησης και ασφάλισης που θα χρειαζόταν αν εγκαθιστούσε φωτοβολταϊκά πάνελ στη στέγη. Παράλληλα θα έχει το πλεονέκτημα να αυξήσει να μειώσει ή να μοιράσει την ενέργεια που έχει αγοράσει οπουδήποτε στην Ελλάδα κάτι που είναι χρήσιμο σε περίπτωση που τα παιδιά της οικογένειας φύγουν για σπουδές.

Ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε πως η Μινώα Ενεργειακή αναζητά και εκτάσεις από 6 έως 100 στρέμματα κυρίως στη νότια Κρήτη που έχει μεγαλύτερη ηλιοφάνεια με σκοπό να συνεχίσει τον προγραμματισμό των έργων της για ανάπτυξη έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

11.3.2024