Κάπου μακριά, δεν το ξέρεις

Πολλά θέματα προκύπτουν μετά τον πόλεμο στα σύνορα της Ευρώπης, θα απαριθμήσω δύο, πρώτον εντείνετε η ανασφάλεια που αισθάνονται όλες οι χώρες που έχουν “διαφορές” με ισχυρές δυνάμεις. Δεύτερον οι οικονομικές δυσκολίες προέρχονται από τους “έχοντες και κατέχοντες” που ορίζουν π.χ. ορυκτό πλούτο, ενέργεια, μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις και φυσικά πολεμική ισχύς, οπότε όλα αυτά χρησιμοποιούνται για εκβιασμό και τελικά θα δούμε ποιός θα αντέξει, διότι “το μεν πνεύμα πρόθυμον η δε σαρξ ασθενής”
Λίγο ως πολύ γίνονται ανακατάταξης, που προκαλούν κυματισμούς παγκόσμια.
Ας δούμε πως αλλάζει η ανθρωπιστική πολιτική των κρατών. Βλέπουμε αυτόματα ότι υπάρχει μια μονομέρεια στο ποιος χρειάζεται την πρόνοια και την συμπαράσταση από την δύση. (Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εμείς ουδέποτε είχαμε αυτή την αντιμετώπιση, την βοήθεια δηλαδή, εκτός από ευχολόγια)
Σύμφωνα με πληροφορίες στη Υεμένη τα δύο τρίτα του πληθυσμού 19 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν επισιτιστική κρίση, αυτή η χώρα πραγματικά ζει με την βοήθεια τρίτων χωρών και οργανισμών. Επίσης 14 εκατομμύρια άνθρωποι στην Κένυα, την Σομαλία, την Αιθιοπία βρίσκονται στα πρόθυρα της πείνας.
Το Κέρας της Αφρικής ζει την μεγαλύτερη ξηρασία των τελευταίων 40 χρόνων αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους να λιμοκτονούν, ωστόσο μια δημοσκόπηση που έγινε από την φιλανθρωπική οργάνωση Christian Aid, μόνο το 23 τοις
εκατό είχε ακούσει από αυτούς που ρωτήθηκαν για αυτή την ανθρωπιστική κρίση.
Ο Ρόμπερτ
Μαρτίνι γενικός διευθυντής της Διεθνής Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, δήλωσε ότι ο οργανισμός “αρχίζει να βλέπει κάποια μείωση” της παγκόσμιας ανθρωπιστικής χρηματοδότησης από την αρχή της ουκρανικής κρίσης. “Με τα φώτα της δημοσιότητας στραμένα στην Ουκρανία με όλη την στήριξη που αξίζει να έχει φυσικά  θα είναι εις βάρος άλλων κρίσεων; (αναρωτιέται ο Μαρτίνι) ο χρόνος θα δείξει” καταλήγει.
Επίσης δήλωσε ο κ. Μαρτίνι ότι οι ανθρωπιστικές δραστηριότητες το 2022 μειώθηκαν σε σύγκριση με το 2021.
Ερχόμαστε να διαπιστώσουμε ότι τα ΜΜΕ δεν προλαβαίνουν να “διαφημίσουν” όλες της κρίσης ανά τον κόσμο και είναι φυσικό στην Ευρώπη να έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας, σε ένα πόλεμο που μας αφορά άμεσα και ηθικά αλλά και οικονομικά. Όμως οι επιπτώσεις της πείνας και της δίψας στις χώρες πιο μακριά από μας, αρχίζουν και διά
φαίνονται! βλέπε Ισπανία, που θα ζητήσει ακόμα και την βοήθεια από το ΝΑΤΟ για να αντιμετωπίσει της μεταναστευτικές ροές από την Αφρική μέσω Μαρόκου. Τώρα στραφήκαν στις νότιες χώρες της Ευρώπης, φυσικά για μας ούτε λόγος …