Κίνα Covid: Δύσκολες συνθήκες και αγανάκτηση από τους κατοίκους της Σαγκάη

Το τελευταίο άλμα στα ημερήσια κρούσματα, ευρέως διαδεδομένο σε ολόκληρη τη χώρα, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην παραλλαγή Omicron.

Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης πόλης και οικονομικού κέντρου της Σαγκάης, έχουν τεθεί υπό αποκλεισμό. Ωστόσο, σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, τα ποσοστά μόλυνσης παραμένουν χαμηλά.

Την εβδομάδα πριν από την 1η Απριλίου, υπήρξαν περίπου 54.000 νέα κρούσματα σε ολόκληρη την ηπειρωτική Κίνα. Στις ΗΠΑ σε παρόμοια περίοδο, υπήρξαν πάνω από 180.000 νέες μολύνσεις σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Καθώς εντοπίζονται περισσότερες λοιμώξεις σε ολόκληρη τη χώρα, η αυστηρή στρατηγική μηδενικής covid της Κίνας γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διατηρηθεί.

Ωστόσο, τα περισσότερα από τα κύρια στοιχεία της παραμένουν στη θέση τους:

  • Τα ταξίδια από και προς την Κίνα είναι αυστηρά περιορισμένα και υπάρχουν περιορισμοί στην εσωτερική κυκλοφορία
  • Οι ταξιδιώτες από το εξωτερικό με άδεια εισόδου στην Κίνα ελέγχονται και αποστέλλονται σε ξενοδοχεία που έχουν οριστεί από την κυβέρνηση για υποχρεωτική καραντίνα τουλάχιστον δύο εβδομάδων, ακολουθούμενη από περαιτέρω περίοδο παρακολούθησης
  • Πραγματοποιούνται τακτικά κοινοτικά προγράμματα δοκιμών και εάν εντοπιστούν λοιμώξεις, οι κάτοικοι μπορούν να εκδιωχθούν και να σταλούν σε εγκαταστάσεις καραντίνας (μαζί με στοχευμένα lockdowns περιοχής)
  • Όλες οι μη απαραίτητες επιχειρήσεις έχουν κλείσει, εκτός από τα καταστήματα τροφίμων και ορισμένους άλλους βασικούς προμηθευτές
  • Τα σχολεία είναι κλειστά και τα μέσα μαζικής μεταφοράς αναστέλλονται, με σχεδόν όλες τις μετακινήσεις οχημάτων να απαγορεύονται

Έχει προκύψει βίντεο από συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Σαγκάη, καθώς η πόλη εισέρχεται σε τρίτη εβδομάδα αποκλεισμού λόγω covid.

Σύμφωνα με το BBC oρισμένες οικιστικές ενώσεις μετατρέπονται σε κέντρα καραντίνας. Εκατομμύρια περιορίζονται στα σπίτια τους καθώς η Σαγκάη δίνει μάχη με ένα νέο ξέσπασμα του ιού. Όποιος είναι θετικός, τίθεται σε καραντίνα.

Αλλά με περισσότερα από 20.000 νέα κρούσματα την ημέρα, οι αρχές αγωνίζονται να βρουν αρκετό χώρο. Η πόλη τις τελευταίες εβδομάδες έχει μετατρέψει εκθεσιακούς αιθουσών και σχολεία σε κέντρα καραντίνας και έχει δημιουργήσει αυτοσχέδια νοσοκομεία.

Ο χαμηλός αριθμός σοβαρών κρουσμάτων στη Σαγκάη έχει οδηγήσει κάποιους να αναρωτούν εάν είναι απαραίτητος ο αποκλεισμός, αναφέρουν ανταποκριτές.

Τις τελευταίες εβδομάδες πολλοί κάτοικοι έχουν πάει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διαμαρτυρηθούν για τους περιορισμούς και την έλλειψη προμηθειών τροφίμων.

Οι άνθρωποι πρέπει να παραγγείλουν σε τρόφιμα και νερό και να περιμένουν κυβερνητικές παραδόσεις λαχανικών, κρέατος και αυγών, και αναλυτές αναφέρουν ότι πολλοί έχουν ξεμείνει από προμήθειες.

Η παράταση του αποκλεισμού έχει κατακλύσει τις υπηρεσίες παράδοσης, τις ιστοσελίδες παντοπωλείων και ακόμη και τη διανομή κυβερνητικών προμηθειών. Τρεις εβδομάδες σε αποκλεισμό, κάποιοι εδώ στη Σαγκάη είναι θυμωμένοι.

Με προστατευτικές στολές σε μια ανατολική περιοχή της πόλης, οι αστυνομικοί ανάγκαζαν τους ανθρώπους να βγουν από τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματά τους για να τους μετατρέψουν σε προσωρινές εγκαταστάσεις καραντίνας, όλες στο όνομα ενός πολέμου κατά του αναζωπυρωμένου Covid.

Αλλά για κάποιους ήταν πάρα πολύ, τα σπίτια τους απομονωμένα, η απελπισία τους εύκολο για όλους να ακούσουν. Λίγα μίλια μακριά, υπήρξε μια οργανωμένη διαμαρτυρία, μια τολμηρή στάση καθώς ο αποκλεισμός λαμβάνει χώρα σε μια χώρα όπου μπορείτε να συλληφθείτε για τη συλλογή φιλονικιών. Είναι θυμωμένοι που ένα τοπικό σχολείο μετατράπηκε σε άλλη εγκατάσταση καραντίνας. Η αστυνομία με ασπίδες ταραχών τους ανάγκασε να φύγουν από τους δρόμους στο τέλος.

Πηγή: BBC φωτογραφία BBC NEWS