«Καλώς ορίσατε κ. Μάρσαλ» της Ισπανίας στη Δροσιά

Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ημέρες Κινηματογράφου», η Ομάδα Πολιτισμού Δροσιάς του Δήμου Διονύσου, σε συνεργασία με την Ισπανική Πρεσβεία και το Ινστιτούτο Θερβάντες θα προβάλλει τη βραβευμένη Ισπανική ταινία «Καλώς ορίσατε κ. Μάρσαλ» του Luis Garsia Berlanga.
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κώστας Μαντάς
Επιμέλεια και ανάλυση ταινιών: Καίτη Λεκάκου
Ψηφιακή επιμέλεια: Βάσια Σκυλακάκη
Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023
«Καλώς ορίσατε κ. Μάρσαλ» του Luis Garsia Berlanga
Οι κάτοικοι του Βιγιάρ ντελ Ρίο, ενός χωριού της Καστίλλης, περιμένουν την άφιξη της επιτροπής του Σχεδίου Μάρσαλ και διοργανώνουν μια λαμπρή γιορτή για την υποδοχή της στο χωριό, η οποία συμπίπτει με την επίσκεψη μιας διάσημης λαϊκής τραγουδίστριας. Φορούν τα καλά τους, συνθέτουν ένα τραγούδι προς τιμή της επιτροπής και, πριν το συνειδητοποιήσουν, καταλήγουν να φτιάξουν ένα νέο χωριό από χαρτόνι, εμπνευσμένο από την Ανδαλουσία. Η ταινία παρωδεί την αγροτική ζωή της μεταπολεμικής Ισπανίας και συγκαταλέγεται μεταξύ των αριστουργημάτων του ισπανικού κινηματογράφου. Παρά τη σατιρική κριτική της στον αποκλεισμό της Ισπανίας από το σχέδιο Μάρσαλ, είχε λάβει την έγκριση της φρανκικής λογοκρισίας, κομμένη ωστόσο κατά περίπου 20’.
Η ζωή των απλοϊκών χωρικών σκιαγραφείται με μεγάλη λεπτομέρεια, ενώ κριτικάρεται έντονα ο φιλοαμερικανικός προσανατολισμός της Ισπανίας.
Η ταινία απέσπασε τέσσερα Βραβεία στο Φεστιβάλ των Καννών το 1953 και διακρίσεις σε άλλα κινηματογραφικά Φεστιβάλ.
Σενάριο: Juan Antonio Bardem, Luis García Berlanga, Miguel Mihura
Σκηνοθεσία: Luis García Berlanga
Φωτογραφία: Manuel Berenguer
Ισπανία /1952/ 75’
Οι προβολές γίνονται στις 20.00’ στο Πολιτιστικό Κέντρο Δροσιάς, Γρ. Λαμπράκη 19
Είσοδος ελεύθερη
5.1.2023